Párnákon, padokon és még a szökőkút szélén is ültek a családok a Mesebolt évadnyitóján

Vasárnap egész délután tartott a varázslat a szombathelyi Fő téren.

Sok család a vasárnap délutánját már eleve a szombathelyi Fő térre tervezte, hiszen hagyomány, hogy szeptember egyik hétvégéjén a Mesebolt Bábszínház itt tartja családi évadnyitóját, ha az időjárás is megfelelő hozzá. Az idén bizony megfelelő volt, sőt még egy kicsit túl is teljesített a szeptember, szükség volt naptejre, szalmakalapra a programhoz, meg hideg élelemre, mert amelyik szülő ismeri a rendezvényt, az jól tudja, hogy könnyű ottragadni. Akik pedig csak véletlenül botlottak a programba, most biztosan megjegyezték ezt.

Hang-Tér-Kép
Facebook/ Mesebolt Bábszínház

Délután öt óra környékén voltak talán a legtöbben. Nemcsak a szőnyegen, párnákon, padokon, de még a szökőkút szélén is ültek, és nézték az éppen aktuális előadást a családok. A szülők ámulva fotózták a gyerekeket, talán maguk is nehezen hitték el, hogy valami így rabul tudta ejteni örökmozgó csemetéiket. Meg kellett örökíteni a pillanatot, ahogy a kicsik – nem túlzás - tátott szájjal nézték, mi történik a színpadon. A felnőttek pedig talán szusszanhattak közben egy kicsit. Hasonlót a nyári Bábművészeti Világtalálkozón élhettünk át a Ferences-kertben.

Na, de térjünk vissza a Hang-tér-képre.

A Mesebolt Bábszínház A kisgömböc és A Hazudós egér című sikerdarabjaival készült, a Griff Bábszínház pedig a Csalóka Pétert hozta.

Hang-Tér-Kép
A hazudós egér című előadás egyik pillanata
Facebook/ Mesebolt Bábszínház

Az előadások között, amíg átrendezték a színpadot, a Dr. Pesovár Ernő AMI és a LORIGO TSE táncosai léptek fel, akik lakótársai a Meseboltnak a régi MMIK épületében (új neve: Művészeti Népfőiskola Őrvidék Ház), amely bár kívülről egyelőre nem mutat túlságosan bizalomgerjesztő látványt, belül zajlik az élet, és folyik a munka.

Hang-Tér-Kép
A Dr. Pesovár Ernő AMI táncosai
Facebook/ Mesebolt Bábszínház

A Mesebolt Bábszínház kiállítóterében fotókat nézegethettünk az elmúlt évek legemlékezetesebb pillanatairól. Társasjátékkal, építőkockákkal készültek a társulat tagjai, és az idei évad programjáról is hallhattunk részletesen.

A Dr. Pesovár Ernő AMI munkájával is meg lehetett ismerkedni, kézműves foglakozásokkal is készültek, akárcsak az AGORA és a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai. Szívesen meséltek az érdeklődőknek a tevékenységükről, kínálatukról.

mesebolt Hang-tér-kép
Kézműveskedni is lehetett
Pataki Gergely

A Mesebolt Bábszínház több mint 30 éve szolgálja a megye gyermekeit, családjait. Az elmúlt három évtizedben 7900 alkalommal álltak színpadra a társulat tagjai, 1 millió 45 ezer néző látta előadásaikat. Ez 340-360 előadást jelent évente.

„Csak idén szeptemberben 60 előadása lesz a bábszínháznak, amelynek 2020-ban 37 százalékkal csökkentették az állami támogatását, így majdnem véget ért a Mesebolt csodálatos története, azonban a szombathelyi önkormányzat segítő kezet nyújtott” - mondta a rendezvényen Prikazovits Ferenc, igazgatóhelyettes.

Hang-Tér-Kép
Facebook/ Mesebolt Bábszínház

A pályázati források is segítenek abban, hogy újabb és újabb előadások készüljenek, de a társulat nem szeretné a véletlenre bízni magát: útjára indítja az Fogadj örökbe egy előadást elnevezésű kezdeményezését, amelynek a részleteit későbbre ígérik. Addig is várnak mindenkit szeretettel az idei évadban is. Szeptember 17-én, vasárnap az első matinéelőadás 10 órakor kezdődik: A cica, aki haza akart menni címmel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra