Pécsre került Benkő Dániel zenei hagyatéka

A zenei hagyaték után érdeklődtek nagy külföldi könyvtárak, de az örökösök Magyarországon szerették volna megőrizni a lantművész munkásságának emlékét.

Benkő Dániel (1947-2019) lant- és gitárművész zenei könyvekből, kottákból és lemezekből álló hagyatékával gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának (PTE MK) könyvtára egy sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepség keretében szerdán.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A 2019-ben elhunyt művész nagy értékű hagyatékát megőrzésre, használatba kapta meg a pécsi művészeti kar, amely feldolgozás után szerdától az intézményegység könyvtárában tette hozzáférhetővé a kottákból, zenei könyvekből és lemezekből álló gyűjteményt.

A hagyaték azért kerülhetett Pécsre, mert az országban itt indult el elsőként egyetemi szintű lantképzés 2023 őszén, és bár nagy külföldi könyvtárak is érdeklődtek az anyag iránt, Benkő Dániel komolyzenei munkásságának emlékét Magyarországon szerették volna megőrizni az örökösök.

Vas Bence, a PTE MK művészeti és tudományos dékánhelyettese az ünnepélyes átadón a hagyatékról szólva kijelentette: "elképesztő" méretű, kiemelkedő jelentőségű Benkő Dániel gyűjteménye, amelynek feldolgozása hosszas munkát vett igénybe, és amely igazi ritkaságnak számító kottákat is tartalmaz.

Nagy-Benkő Dalma, a lantművész lánya "fantasztikus" dolognak nevezte, hogy édesapja zeneművészeti hagyatékát több hónapos feldolgozást követően sikerült a lehető megmegfelelőbb helyen hozzáférhetővé tenni az oktatók, a hallgatók és minden érdeklődő számára, egyben köszönetet mondott azoknak, akik közreműködtek ebben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra