Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egy történet két olvasata - Pengeváltás Nemény András polgármester és a szombathelyi kórház között

A kórházigazgató szerint pánikkeltésre volt alkalmas a polgármester tegnapi megszólalása. Nemény András más szemszögből értelmezi a helyzetet.

Lapunk is beszámolt arról a tegnapi sajtótájékoztatóról, amelynek fő témája a szombathelyi köztisztaság Az ingyenes parkolás végéig Szombathely parkolóőrei is a köztisztaságért felelnek 2020. November 10. 13:19 volt, de Nemény András polgármester más ügyekre is kitért.

Így például a Markusovszly kórház nehézségeire.

A városvezető többek között arról számolt be, Szombathelyen sincs elég orvos a lélegeztetőgépekhez 2020. November 10. 10:51 hogy 17 beteg van a Markusovszky kórházban lélegeztetőgépre kötve, többen is lennének, de nincs személyzet, aki üzemeltethetné ezeket.

Azt is hozzátette, hogy ennek oka, hogy szombathelyi orvosokat helyeztek át Győrbe.

Nagy Lajos kórházigazgató
Vágvölgyi Bálint

A megyei napilap szerint az elhangzottakra a kórházigazgató közleményben reagált.

Mivel lapunk ez utóbbit nem kapta meg, és a kórház honlapján sem találtuk, így a Nagy Lajos által leírtakat a megyei napilap alapján tudjuk közölni.

Ezek szerint a Nemény által közölt "részinformációk és tévedések" alkalmasak a pánikkeltésre, a valóság az, hogy korábban igen, de jelenleg egyetlen markusovszkys orvos sem dolgozik a győri kórházban.

Ami pedig az ágyakat és lélegeztetőgépeket illeti, 32 lélegeztetőgéppel rendelkező ágy áll a koronavírus-betegek rendelkezésére. Ezekből 14 valóban üres, de a polgármester állításával ellentétben mind a 32 lélegeztetőgép működtetéséhez megvan a szakszemélyzet.

Nemény András polgármester
Mészáros D. Zsolt

A kommunikációs pengeváltás tegnap este Nemény András egy Facebook-bejegyzésével folytatódott.

A polgármester ebben többek között ezt írja:

„A kórház igazgatója épp csak azt felejtette ki a közleményből, hogy (hogy hogynem) pont ma vezényelték vissza egy hónap után az orvosokat Győrből, azaz mostantól tudjuk használni a teljes lélegeztetőgép kapacitást. Bármi is vezetett ide, örülök, hogy sikerült elérni. A reggeli védelmi bizottsági ülésen még azt a tájékoztatás kaptuk, a megyei védekezés vezetőjétől, hogy több hete hiába kérik az orvosok hazahívását erre csak remény van. A felelősség álláspontom szerint azt az országos vezetőt terheli, aki pontosan tudta, hogy Szombathelyen is ellátnak nagy számban covid fertőzötteket, akik közül a súlyos esetek nem szállíthatóak, mégis elvonta az aneszteziológusokat.”

A kórház igazgatója épp csak azt felejtette ki a közleményből, hogy (hogy hogynem) pont ma vezényelték vissza egy hónap...

Posted by Dr. Nemény András on Tuesday, November 10, 2020

A történet egy újabb nézőpontból

Lapunk ma délelőtt telefonon érte el Nemény Andrást, aki egyrészt megerősítette a Facebook-posztban megírtakat, másrészt hozzátette:

„Nagy Lajos közleményében a jelenleg szó valóban igaz, hiszen kiadásának pillanatában, azaz kedd délután már valóban Szombathelyen voltak az aneszteziológusok, de az is tény, hogy hétfőn még Győrben dolgoztak”.

A polgármester közölte: nem állítja, hogy a tegnapi sajtótájékoztató miatt helyezték vissza Szombathelyre az orvosokat, de ő már korábban is szorgalmazta ezt, például a múlt heti videoüzenetben is beszélt a problémáról.

Hozzátette, hogy megbízható kórházi forrásokból tudja: habár a Markusovszky elvileg nem volt Covid-központ, ugyanakkor régóta fogad és kezel koronavírusos betegeket. Már hetekkel ezelőtt, a betegszám növekedésével érkezett olyan jelzés az intézményből, hogy előbb-utóbb gondok lesznek, és jó lenne, ha visszavezényelnék Győrből az orvosokat. De ez tegnapig nem történt meg, annak ellenére, hogy többen is kérték.

Így nem tudtak használni 14 intenzív Covid-ágyat, és a lélegeztetőgépre szoruló betegeket tovább kellett szállítani Győrbe, Ajkára vagy Sopronba, ahol vagy tudták őket fogadni, vagy nem.

„Tudom, hogy a kórházigazgató is megpróbál mindent megtenni, de meg van kötve a keze, én viszont a nyilvánosság elé tárhatom a problémákat, hogy ezzel is nyomást tudjunk gyakorolni a megfelelő helyeken” – foglalta össze a helyzetet és annak értelmezését a polgármester.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra