Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Péterfalvi Attila: az adatvédelmi hatóság kivizsgálja a szombathelyi TDK tesztelési gyakorlatát

Egy dolgozó szerint több gond is van a cég ingyenes tesztelésével.

Akár országos precedens lehet a szombathelyi TDK új tesztelési gyakorlata, A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója April 20. 17:06 amit április 6-án vezetett be a cég.

Ennek lényege, hogy a TDK ingyenes heti tesztet biztosít a dolgozók számára a vállalat egyik épületében.

A dolgozóknak nem kötelező ugyan a részvétel, de erősen érdekük, és nemcsak az egészségük miatt: az új rendszerben átalakult a 13. havi juttatás. Ez korábban a jelenléthez volt kötve, ám most ideiglenes jelleggel a teszteléshez kapcsolták.

Minderről egyik olvasónk informálta lapunkat, aki szerint ez a gyakorlat törvényellenes, mivel így az egészségügyi adatokat jogosulatlanul szerzi meg és tárolja a cég; a fizetésmegvonás pedig szerinte kényszerítésnek számít. Olvasónk egy négyoldalas dokumentumot is csatolt a leírtak A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója April 20. 17:06 alátámasztására, egyben közölte: ugyanezt a levelet elküldte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH).

A szombathelyi TDK
Józing Antal

A bejelentés tényét most megerősítette lapunknak Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke, aki kérdésünkre azt is közölte, hogy a hatóság kivizsgálja az ügyet. Erre a törvény szerint két hónapja van (ebbe nem számít bele a helyzet tisztázásához szükséges adatok beszerzése).

További részletek közlésétől elzárkózott az elnök, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyről van szó.

A szombathelyi TDK korábban úgy nyilatkozott, A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója April 20. 17:06 hogy jogilag teljesen rendben van mind a 13. havi fizetés, mind a tesztelés és annak adatkezelése. Szerintük az előbbi már 20 éve a munkaegészségüggyel kapcsolatos plusz juttatás, mi több, a munkavállalók tesztelése szinte kötelességük is a Munka Törvénykönyve értelmében, az egészségügyi adatok kezelése pedig mindenben megfelel a jogszabályoknak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója

A cég szerint a gyakorlat teljesen rendben van jogilag, és éppen a dolgozók érdekeit szolgálja. De kötelezhetők-e a munkavállalók a tesztre?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra