Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A vállalati koronavírus-teszt miatt az adatvédelmi hatósághoz fordult a szombathelyi TDK egyik dolgozója

A cég szerint a gyakorlat teljesen rendben van jogilag, és éppen a dolgozók érdekeit szolgálja. De kötelezhetők-e a munkavállalók a tesztre?

A hétvégén szerkesztőségünk egy rövidebb levelet kapott, amelyhez egy 4 oldalas dokumentum is tartozott.

Kiderült, hogy olvasónk a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnál bejelentést tett a szombathelyi TDK (korábbi nevén: Epcos) ellen, mivel az szerinte a munkavállalóinak az egészségügyi adatait jogosulatlanul szerzi meg és azokat jogosulatlanul tárolja 2021. április 6-tól kezdődően.

Úgy gondolja, a mellékelt dokumentum bizonyítja, hogy a vállalat kényszeríti az alkalmazottjait, hogy a szervezésében, a munkavégzés helyén végzett COVID-19 antigén gyorsteszten vegyenek részt, „melynek eredményét velük szemben felhasználja”, és ha valaki nem hajlandó a tesztre, akkor azt részbeni fizetésmegvonással fenyegetik.

„Az illegális szűrővizsgálat negatív eredménye is speciális egészségügyi adatnak számít” – írja olvasónk.

Milyen levelet küldött a TDK a dolgozóknak?

Az olvasónk által csatolt dokumentum szerint a cég arról értesítette a dolgozókat, hogy ingyenes heti tesztet biztosít számukra, leírta ennek előnyeit, egyben közölve az adott dolgozó személyre szabott tesztidőpontját és annak helyszínét (a vállalat egyik épületét). A gyorsteszt – mint írják – 10 másodpercig tart, és utána 1 óra múlva már eredménye van.

A dokumentum tartalmaz egy adatvédelmi bekezdést is. Ez néhány mondatban közli, hogy a megszerzett adatokat csak a titoktartással megbízott személyek kezelik és 7 nap után megsemmisítik.

Olvasónk bizonyára nem elégedett meg ennyivel.

A TDK szombathelyi üzeme
Józing Antal

Ami a „részbeni fizetésmegvonást” illeti, arról cég azt közli:

„A vírusfertőzés esetszámainak és tüneteinek súlyosbodása miatt április 6-tól a jelenléti 13. havi fizetések rendszere az érdekképviseletekkel egyeztetve átalakul. A COVID-járvány előtt a 13. havi fizetés jelenléthez kötött volt. A vállalat az elmúlt évben ezt a feltételt a járvány miatt időlegesen felfüggesztette. A vírushelyzet azonban most a tesztelésen való részvételt teszi elengedhetetlenné.”

Április 6-tól átmenetileg a 13. havi fizetés összekapcsolódik a tesztelésen való megjelenéssel és az erre az időszakra járó összeg havonta kerül kifizetésre.

„Mit jelent ez?”

– teszi fel a kérdést a levélben a cég, majd válaszol is rá.

„Amennyiben az adott hónapban minden számodra befoglalt tesztidőpontban megjelensz, megkapod a 13. havi fizetés maximált összegének 1/12-ed, azaz az adott hónapra eső részét. Ezt az adott havi fizetéseddel együtt utalja neked a vállalat. Ha indok nélkül nem jelensz meg minden számodra regisztrált tesztidőpontban, úgy a 13. havi fizetésed adott hónapra eső részét elveszted. Jogos indoknak számít pl. a szabadság, azaz ha szabadság miatt nem tudsz megjelenni a teszten, az nem befolyásolja a 13. havi jutalmat.”

2021. április 1-től aki pozitív teszteredmény következtében keresőképtelenné válik, annak a vállalat a keresőképtelenség idejére, de maximum 15 munkanapig a pénzbeni ellátását legalább a személyi alapbérére kiegészíti.

A cég szerint majdhogynem a törvény kötelezi őket erre

„A TDK Hungary Components Kft. számára munkatársai egészsége és a biztonságos munkakörülmények megteremtése a legfontosabb szempont. A jelenlegi helyzetben ennek egyik eleme, hogy a vállalat ingyenesen rendszeres COVID-tesztet végez a telephelyen munkaidőben” – közölte megkeresésünkre a cég.

Megtudtuk, hogy a szombathelyi a TDK a tesztelés kezdete óta több mint 5700 tesztet végeztetett el, amelyekkel összesen 75, többségében tünetmentes pozitív esetet azonosítottak, „megelőzve ezzel, hogy a fertőzött munkatársaktól a vírus tovább terjedjen a munkatársak és azok családjai körében”.

Mit mond a törvény?

A vállalat válaszában egyrészt idézi a Munka Törvénykönyvét (MT), mely szerint „a munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit”, másrészt a munkavédelemről szóló törvényt:

„Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében a munkáltató köteles rendszeresen meggyőződni arról, hogy a munkakörülmények megfelelnek-e a követelményeknek, és teljes felelősséggel megtenni minden szükséges intézkedést a munkavállalók biztonsága és egészségvédelme érdekében, figyelembe véve a változó körülményeket is.”

Ugyanakkor – írják – a törvény azt is kimondja, hogy „a munkavállaló köteles együttműködni a munkáltatóval … a munkáltató veszélyt megszüntető intézkedéseinek végrehajtása során is.”

Az adatkezelés

„A TDK a tesztelés során természetesen nem kerülheti el az adatkezelést, ugyanakkor az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések figyelembevételével a munkáltató csak azokat az adatokat és csak annyi ideig kezeli, amelyeket és ameddig feltétlenül szükséges” – közölte a cég, megerősítve, hogy a tesztelés eredményeként keletkezett adat valóban különleges kategóriába tartozó adatnak, egészségügyi adatnak minősül, ugyanakkor úgy vélik, ezek kezelése mindenben megfelel a jogszabályoknak.

A TDK Hungary Components Kft. egy adatvédelmi megbízottat is foglalkoztat, hogy minden rendben menjen, és hozzá fordulhatnak a munkavállalók is, ha kérdéseik vannak – tudtuk meg.

De egyáltalán: kötelezhetők-e a munkavállalók a tesztre?

„A teszten való részvétel a vállalatnál nem kötelező, ugyanakkor a munkáltató a saját és a többi munkavállaló egészséges munkavégzéshez való jogának érvényesülése érdekében a teszten való részvételhez köti az alapbéren felül adott 13. havi juttatás időarányos részének megítélését” – válaszolta a kérdésre a cég, majd magyarázatot fűzött a már említett négyoldalas dokumentum ezen részének értelmezéséhez.

Ennek értelmében a kollektív szerződés szerint a tizenharmadik havi fizetés már 20 éve a munkaegészségüggyel kapcsolatos célhoz kötött plusz juttatás, amelyet a jelenlegi vírushelyzet különösen indokolttá tesz.

A TDK szerint a fent idézett Munka Törvénykönyve és más jogszabályok szerint „a munkáltatónak lehetősége lenne a teszt kötelező elrendelésére is, ugyanakkor a TDK ezzel a lehetőséggel mindeddig nem élt, de a rendszeres ingyenes tesztelésen való részvételt ösztönzi.”

Végezetül a cég idézi a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) ezzel a kérdéssel kapcsolatos állásfoglalását:

„Igen, a munkáltató kötelezheti munkavállalóit koronavírus-teszt elvégzésére, de erről nincs egyértelmű jogszabályi rendelkezés. A munkajogi szabályokból az következik, hogy a munkáltatónak joga van tesztelni a munkavállalóit, mert a munkáltató kötelessége, hogy az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit biztosítsa, amihez szükség lehet a rendszeres tesztelésre. A munkáltatónak meg kell tartania az adatvédelmi követelményeket (tehát hogy a teszt során keletkező egészségügyi adatokat, hogy illetéktelenek ne ismerhessék meg) és a tesztet ingyenesen kell biztosítania, de ezzel együtt a tesztelésnek nincs munkajogi akadálya. Ha valaki megtagadja a teszt elvégzését, szankciókra számíthat: lehetséges, hogy fegyelmi eljárást indítanak ellene vagy igazolatlan hiányzásnak tekintik az adott munkanapot. Szélsőséges esetben, vagy többszöri megtagadás esetén elképzelhető, hogy a munkáltató megszünteti a munkajogviszonyt a teszt megtagadására hivatkozva.”

Lapunk kérdéseivel megkereste a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságot is, ahonnan még nem érkezett válasz.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra