Pfizer: a harmadik oltás bivalyerős védelmet ad az izraeliek szerint

A harmadik Pfizer oltást legalább 5 hónappal a második dózis után kellett megkapniuk a résztvevőknek.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a Pfizer harmadik adagjának hatékonyságáról a Lancet folyóiratban megjelent izraeli tanulmány alapján: "A harmadik oltás nagyon jelentős védelmet nyújt az 5 hónappal korábban felvett második oltáshoz képest a súlyos kimenetelek és a halálozások kockázatának csökkentésében.”

A Lancet október 29-i számában megjelent új izraeli tanulmányban a Clalit Health Services nevű nagy helyi egészségügyi szolgáltató adatait használták fel. A Clalit a lakosság több, mint felét szolgálja ki. A vizsgálat 2020. 07. 30. – 2021. 09. 23. között zajlott A harmadik Pfizer oltást legalább 5 hónappal a második dózis után kellett megkapniuk a résztvevőknek.

Létszámuk 1.158.269 volt. Eredményeiket földrajzilag és klinikai állapotukban hasonló, de csak két oltásban részesült emberek csoportjával vetették össze (létszámuk 728.321 fő volt. A követési idő középértéke 13 nap ; a résztvevők átlagéletkora 52 év, 51%-uk volt nő.

A harmadik oltás hatásosságát a beadást követő legalább 7-ik naptól értékelték és hasonlították össze a legalább 5 hónappal korábban két oltást kapókéval. Az eredmények: a harmadik oltás a csak két oltáshoz képest 93%-al csökkentette a kórházba kerülések, 92%-kal a súlyos kimenetelek és 81%-kal a halálozások kockázatát." - írja az egeszegkalauz.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19