Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Pfizer és Moderna: ekkora védelmet ad a harmadik dózis

A vállalatok hamarosan részletes adatokat közölnek.

Mit tesz a Pfizer és a BioNTech cég, amíg az egyes országok mérlegelik a harmadik oltás szükségességét – kutat és adatokat generál - írja Dobson Szabolcs , gyógyszerengedélyeztetési szakértő.

A cégek július 8-án kiadtak egy sajtóközleményt, amelyben ismertették, hogy a Comirnaty vakcina harmadik (emlékeztető avagy booster) dózisával végzett folyamatban lévő vizsgálat biztató eredményeket ad: a 6 hónappal a második dózis után adva az előzőekben megismerttel összhangban álló biztonságossági profilt ad, miközben a vad típussal és a béta variánssal szemben 5-10-szer nagyobb vírus semlegesítő ellenanyagszintet biztosít, mint ami a két oltás után kialakul.

A vállalatok hamarosan részletes adatokat közölnek lektorált szaklapban is és az elkövetkező hetekben adataikat benyújtják az amerikai és az európai engedélyező szervezetekhez (FDA, illetve EMA), továbbá más hatóságokhoz.

Az nemrégen vált ismertté, hogy röviddel a második dózis után levett szérummintákban a Pfizer/BioNTech vakcina jelentős semlegesítő ellenanyagszintet idézett elő a delta (B.1.6172) variáns ellen. A két cég dolgozik azon is, hogy a harmadik oltás delta variáns elleni hatását igazolja – idézi az egeszsegkalauz.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra