Pont egy évvel ezelőtt jelentették be a durva szigorításokat, miközben most rosszabbak a számok

„Most kell szabadságra menni és programot szervezni, mert biztos, hogy nem lesznek korlátozások” – mondta egyik ismerősöm, mikor szeptember végén megnyílott a vadászati világkiállítás, és ezzel a gondolattal nem volt egyedül.

Ahogy halad előre az idő, egyre inkább úgy tűnik, hogy akkor és úgy van járvány, ahogy a politika akarja, a kormány határozza meg annak veszélyességét is, teljesen függetlenül attól, hogy a szakértők mit mondanak, ráadásul a fene tudja, hogy a szakértől éppen kinek, miért és hogyan szakértenek.

Már korábban, valamikor a második hullám alatt már eljutottunk oda, hogy ne keressünk logikát a döntések mögött, vagy legalábbis ne azt a logikát, amit egy átlagos állampolgár megért.

Lapunk most előkereste az egy évvel korábbi járványadatokat, és melléjük tette a mai számokat.

Nos, nem kis meglepetésre azt találtuk, hogy ezek alapján Magyarországon rosszabb a helyzet, mint tavaly ilyenkor volt.

Adatok: koronavirus.gov.hu, Grafika: Nyugat.hu
Nyugat.hu

Bár kórházban 2020. november közepén többen voltak, mint most, de nagyon rosszat ígér, hogy a napi új fertőzöttek száma több mint kétszerese (!), mint tavaly ilyenkor volt, több az elhunyt és többen vannak lélegeztetőgépen is.

Megnéztük a megyei adatokat is: Vas megyében egy évvel ezelőtt napi 123 új fertőzött volt, a mai nap ez a szám 297.

Egy évvel ezelőtt sokkos állapotban volt az ország

Egy évvel ezelőtt (november 10-én) jelentették be Itt vannak az új járványügyi korlátozások részletei! 2020. November 10. 23:03 a drasztikus szigorításokat, amelyek egészen tavaszig érvényben voltak.

Emlékeztetőül néhány közülük:

 • Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom lépett életbe.
 • Kötelező maszkviselés volt szinte mindenhol.
 • Minden gyülekezés tilos volt.
 • Az éttermek nem fogadhattak vendéget.
 • Gyakorlatilag bezártak a szállodák.
 • Minden rendezvényt betiltottak.
 • A szabadidős létesítmények használata tilos volt (beleértve a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat).
 • Az oktatásban 9. osztálytól digitális munkarend lépett életbe, beleértve az egyetemeket és főiskolákat.
 • Temetéseket legfeljebb 50 fővel lehetett tartani.
 • Ehhez képest most - a rosszabb számok ide vagy oda - szabadok vagyunk, mint a madár. Itt-ott viselni kell a maszkot, a munkáltató elrendelheti a kötelező oltást és a kórházakban látogatási tilalom van, de az egy évvel korábbi szigorú szabályoknak híre nyoma sincs, már el is felejtettük őket.

  Nem mondom, hogy vissza kellene hozni őket, mert nekem nem hiányoznak és nem is vagyok szakértő, de nem lehet nem észrevenni az irgalmatlan ellentmondásokat, amik korábban is megvoltak persze, de most dombok hegyekké, hegyvonulatokká nőttek.

  A magyar kormány nemcsak a számokban nagyon fukar, hanem a magyarázatokban is.

  Így aztán mindenki szabadon értelmezheti a delta variánst, a kormányzati döntéseket, az oltások hatásosságát az oltási bizonyítvány értelmét, és mindazt, ami velünk közel két éve történik.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Itt vannak az új járványügyi korlátozások részletei!

  Minden gyülekezés tilos. Az esküvők lakodalmak nélkül tarthatóak meg. Hat éves kortól kötelező a maszk. Az egészségügyi dolgozók ingyen utazhatnak.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19