Mindjárt megyek anya, csak lenyomok még egy kört!

Ára miatt nem sokan engedhették meg maguknak, mára azonban bárki olcsón megvehet egy PSP-t. Megnéztük, hogy fest napjainkban ez a 15 éves hordozható játékkonzol.

Jelenleg rendkívül népszerű a Nintendo Switch kézikonzolja (amiből már 114 milliónál is több kelt el), de új piaci szereplőként nemrég nagyot robbant a Steam Deck is. Utóbbi nyitókészletét hamar el is kapkodták.

A Nintendora sorra jönnek ki a rekordbevételt hozó játékok (például a Mario Kart 8 már 48 millió feletti példánynál jár) még annak ellenére is, hogy egy napjainkra már elavult, gyenge teljesítményű gépről van szó.

A Steam filozófiája más: az ő kézikonzolján a PC-s játékokat lehet kényelmesebb módon futtatni, de a gépre a saját steames operációs rendszer helyett vagy mellé akár egy komplett Windows is telepíthető - így válik szinte egy teljes értékű hordozható játékgéppé.

Volt azonban régen egy másik szereplő is a piacon, a Sony, és az ő hordozható PlayStationje, a PSP.

Mészáros D. Zsolt

A PlayStation Portable (PSP) fejlesztését még 2003-ban jelentették be, következő év tavaszán pedig már meg is nézhette az E3 kiállítás közönsége. Az év végén ugyan még csak Japánban volt kapható, de 2005-ben már a világ összes régiójában árusították.

A Sony a kézikonzolt a Nintendo akkor trendi eszközei ellenfelének szánta, így utólag pedig tudjuk: a trónfosztás nem sikerült, de azért rendesen helytállt: 2014-ig összesen 82 millió darabot adtak el belőle (a Nintendo ekkortájt 154 millió DS-t értékesített).

Az igazság az, hogy mai szemmel sem egy rossz választás a PSP, köszönhetően annak, hogy akár 10-15 ezer forintért is beszerezhető a használtpiacon. A játékokat egy nagyon érdekes, kicsi UMD lemezről tudja beolvasni, amiknek 900 vagy 1800 megabájt a kapacitása. Ezeket 500 és 1000 forint között adják-veszik egymás között az emberek, de a Youtube-on számos videó található arról, hogyan lehet megoldani az internetről letöltött játékok futtatását is. Ezek egy átalakító segítségével simán microSD kártyára másolhatóak.

A menürendszer ismerős lehet azok számára, akiknek van vagy volt Playstation 3-as játékkonzolja - igaz, a PSP jelent meg korábban. Nekem annyira ez nem tetszik, de megszokható.

A konzolon csak egy joystick kapott helyett, ez a ma megszokott irányítási módokhoz képest kicsit nehezíti a játékot. Amúgy egy nagyon érdekes, teljesen lapos analóg karról van szó, ami szépen belesimul a géptestbe. Ezen kívül megtalálható természetesen a D-pad az iránynyilakkal, és persze az ikonikus háromszög-kör-iksz-négyzet gombok is. Utóbbiak a szokásosnál kisebb méretűek, de szerencsére nem zörögnek.

A PSP tetején van még két "ravasz", és még pár egyéb funkciógomb is. A töltést még nem USB-kábelen vette fel, hanem egy régifajta, kerek DC-csatlakozón. Maga a gép pár újításon átesett a gyártása során, sőt, volt egy karcsúsított PSP Go nevű változata is, ami például lemezt egyáltalán nem is olvasott.

No, de a lényeg, milyenek a játékok: valahol a teljes értékű konzoljátékok és a mobiljátékok között helyezkednek el, inkább az előbbi felé eltolódva. Több nagy cím is megjelent a PSP-re, vagy a nagy címek átportolt verziói. Sőt, olyan népszerű játékok, mint a GTA, külön csak erre a gépre is dedikált játékot. Összesen egyébként több száz játék közül választhatunk, meglepő módon ebből rengeteg a japán RPG cím.

Bár gyerekkoromban nekem sosem volt ilyen konzolom, nagyszerű lehetett egy PSP-t birtokolni. Vihették a fiatalok a nagyihoz, a nyári szünetre, osztálykirándulásra, nyomhatták rajta a Need for Speedet a buszon. Ne feledjük, ekkor még sehol sem voltak az okostelefonok, a mobilokon is legfeljebb Snake vagy Tetris-szerű játékok futottak.

Ezen viszont van wifis internetböngésző, le tud játszani filmeket és zenéket, sőt, még anno a Playstation 3-ról is streamelhető néhány cím arra az esetre, ha mondjuk foglalt a tévé. Volt játékmegosztás funkció a többi, közeli PSP számára, sőt, már akkor online boltban is meg lehetett vásárolni a játékokat. Mindezt 2005-ben!

Nagyon sajnálom, hogy a Sony a későbbi PS Vita kézikonzolja után elsorvasztotta a hordozható masinák üzletágát; így maradnak a régi címek. Igaz, annak, aki akkor nem játszott ezekkel a játékokkal, talán ugyanolyan élvezet nyújtanak, mint 15 évvel ezelőtt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech