Hamarosan minden négyzetcentiméterén fantasztikus látványt nyújt a szombathelyi Püspöki Palota díszterme

Most éppen Anton Maulbertsch két freskóját állítják helyre.

Anton Maulbertsch festészetéről és a püspöki palotában lévő freskóiról két évvel ezelőtt bővebben írtunk Maulbertsch titkai a Szombathelyi Püspöki Palotában 2020. March 18. 21:32 már.

Szily János még győri segédpüspökként ismerkedett meg a kor legnagyobb osztrák festőjével, Anton Maulbertsch-csel, aki ettől kezdve minden művészeti kérdésben legfőbb tanácsadója lett szombathelyi püspöki szolgálata idején is.

Szombathelyi Egyházmegye

Így a Szombathelyi Püspöki Palotában a nagy terem festői szépségét Maulbertsch-nek köszönhetjük, aki az „Isteni gondviselés” allegóriájával 1783 őszén ajándékozta meg a várost. A díszterem mennyezetének restaurálási munkálatai 2020 őszén fejeződtek be „Csak az isteni gondviselés következménye, hogy még nem szakadt a fejünkre” 2020. October 15. 12:35 .

Szombathelyi Egyházmegye

Most az oldalfalakkal folytatják - tudtuk meg az egyházmegye közleményéből. Elsőként a nyugati oldalfal restaurálása történik meg, ezen a falfelületen található két figurális ábrázolás: Septimius Severust a római legionáriusok császárrá választják Kr.u. 193-ban Carnuntumban, illetve Constantius Chlorus törvénykezését láthatjuk a mai Szombathely területén. A falképek „al fresco” technikával készültek.

Szombathelyi Egyházmegye

Biztosan tudjuk, hogy a díszterem festéséhez már két alkalommal is hozzányúltak. Ismereteink vannak az 1893-as beavatkozásról, amely a mennyezet teljes déli és keleti holker oldalát érintette, megváltoztatva az eredeti koloritást és részben annak kiosztását. A következő esztétikai változtatást az 1991-es pápalátogatás előtt végezték el.

Szombathelyi Egyházmegye

A mostani restaurálás elsődleges célja visszaállítani az 1783-ban készült Maulbertsch által elkészített díszítőfestés koncepcióját.

Szombathelyi Egyházmegye

A munkát Tarr György és Pintér Attila restaurátorművészek végzik. Tarr Györggyel nemrég hosszan beszélgettünk a Nyugat podcastjában a restaurátor szakma és a festészet titkairól: Tudta, hogy a világ legdrágább festéke az ultramarinkék volt? Michelangelo pedig nem is festette fekve a Sixtus-kápolnát? Tudta, hogy a világ legdrágább festéke az ultramarinkék volt? Michelangelo pedig nem is festette fekve a Sixtus-kápolnát? 2020. December 01. 14:10

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek