Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Rengeteg szabadon felhasználható vakcina van az országban

Mennyiségi akadálya nincs a harmadik oltásnak.

7,7 millió adag szabadon felhasználható vakcinával rendelkezik Magyarország - derült ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legfrissebb adataiból. Logikus volt tehát a kormány döntése, amely alapján engedélyezik a 3. oltásokat, illetve komoly agitációba kezdenek a még be nem oltott idősek meggyőzésére - írja a 24.hu .

A múlt héten nagyjából 400 ezer vakcina érkezett Magyarországra, ennek kétharmada Pfizer, a többi  AstraZeneca. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által közölt adatok szerint eddig Magyarországra 18 280 946 darab vakcina érkezett, ezek közül 10 366 218 darabot már felhasználtak. A rendelkezésre álló készletből 221 710 darabot tettek félre második oltásra, így összesen 7 693 018 szabadon felhasználható vakcina van az országban – számolta ki a lap.

A magyar kormány erre a mennyiségre alapozva hirdette meg a harmadik oltás lehetőségét. Illetve, mivel sokan vannak 60 év felett olyanok is, akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen, őket egy külön akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról.

A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak.  Vagyis a keresztoltások így néznének ki:

• AstraZenecás oltottak: Pfizer, Moderna, Sinopharm vakcinát kaphatnak.

• Janssenes oltottak: Pfizer, Moderna, Sinopharm vakcinát kaphatnak.

• Modernaval oltottak: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca vakcinát kaphatnak.

• Pfizert kapottak: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca vakcinát kaphatnak.

• Sinophammal oltottak: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen vakcinát kaphatnak.

• Szputnyik V-vel oltottak: Pfizer, Moderna, Sinopharm  vakcinát kaphatnak.

Jelenleg Magyarrszágnak:

• 1 325 638 Astrazeneca

• 3 067 650 Sinopharm

• 2 336 024 Pfizer

• 389 596 Janssen

• 398 370 Moderna

• 175 740 Szputnyik V

szabadon felhasználható oltóanyaga van.

A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt. Egyébként ha valaki szeretne harmadik oltást kapni, az EESZT-ben kell regisztrálni, és azt, hogy a páciens milyen oltást kaphat meg, az oltó orvos dönti el. Fontos tudni, hogy a harmadik oltást csak a második vakcina beadása után 4 hónappal történhet meg. Magyarországon a beoltottak száma (a tizennyolc év alattiakkal együtt) 5,61 millió, közülük 5,41 millió már a második oltását is megkapta - összegzi az Index.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra