Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vas megyének nem lesz előnye a pápai reptérből

Megnyitják a pápai repteret a polgári forgalom elől – jelentette be Hende Csaba a közelmúltban. A vasi és a győri cégeket akarják odacsalogatni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár július 1-jei látogatása során jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter, hogy a pápai katonai repülőteret megnyitják a polgári forgalom előtt is. A lépésre tavaly szeptember óta lehetett számítani, hiszen a miniszter akkor utalt először rá Pápán lesz a nyugat-dunántúli térség repülőtere 2012. October 26. 11:37 , hogy a Nyugat-Dunántúli térség számára a pápai reptéren alakítanak ki kereskedelmi repülőteret.

Megosztotta a közvéleményt

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A döntés megosztotta a közvéleményt, hiszen kínai befektetők Vát és Porpác térségében terveztek cargo repteret Bohózattá fajult a váti repülőtér ügye 2012. October 27. 11:35 , ami a kormányzati időhúzás és az elképzelés ellen tett lépések miatt hiúsult meg, noha vannak, akik még ma is hisznek a megvalósításában Kovács Ferenc: nincs még lezárva a váti repülőtér története 2013. January 25. 11:39 .

C-17-esek Pápán - Fotó: NATO
NATO

A közelmúltban próbáltunk Pápai reptér – titkosítva 2013. June 28. 11:13 egyébként információt kérni arról, hogyan áll a pápai repülőtér átalakítása, de sem a fejlesztési minisztérium, sem a honvédelmi tárca nem válaszolt érdeklődésünkre. A híradások most arról szólnak, hogy a repülőtérre beengedik a civil forgalmat is.

Ez azért is érdekes, mert a bejelentést azon az ünnepségen tette a miniszter, ahol átadták egy új, katonai célú hangárkomplexum építési területét. Ezen belül a C-17-es katonai szállítógépek számára építenek hangárokat, és raktérépületeket. Tavaly októberben egyébként Pápa polgármestere és Veszprém megye kormánymegbízottja tartott sajtótájékoztatót , ahol a most induló építkezés részleteit ismertették.

A Veszprém megyeiek sikere

A két veszprémi politikus sikernek nevezte a terveket, úgy fogalmaztak, hogy a térség számára óriási lehetőségeket jelent a fejlesztés, remélik, hogy a Győr melletti Pérről is átcsábítják a kereskedelmi forgalmat, és számítanak arra, hogy a Győrben, Szombathelyen és Szentgotthárdon működő nagy cégek beszállítói Pápán telepednek majd le.

A pápai repülőtér fejlsztési terve - Fotó: kerozingozos.hu
kerozingozos.hu

Szóval, Áldozó Tamás polgármester és Kovács Zoltán kormánymegbízott egyértelműen kijelentette, hogy a fejlesztés Veszprém megyének és Pápának hoz majd fejlődést, és ott alakítják ki majd a térség logisztikai központját. Amit korábban egyébként a váti repülőtérre alapozva Szombathely is tervezett, és a kormány lépései miatt nem valósult meg.

A két politikus tervei azonban nem tűnnek reálisnak. A péri repteret tulajdonképpen az Audi működteti, tavaly milliárdos nagyságrendű fejlesztést hajtottak végre A győri vagy a pápai repülőtér lesz a nyerő? 2012. October 19. 14:50 , és megteremtették a feltételeket a bővítésre is. Nem valószínű, hogy az Audi a pápai repteret választaná saját légikikötője helyett.

A szombathelyieknek nem előnyös

Úgy tudjuk, tavaly a szombathelyi városvezetés és Hende Csaba közösen igyekezett rávenni a Szombathelyen működő nagy cégeket, hogy a jövőben Pápán át szervezzék a szállításaikat, erre azonban egyik cég sem tett ígéretet. Jogosan, hiszen Szombathelytől Pápa nyolcvan kilomtéterre van, ráadásul rossz minőségű utak kötik össze a két várost. A grazi reptér távolabb van ugyan, 125 kimolométerre, de majdnem végig autópályán lehet közlekedni, mint ahogyan a 139 kilométerre lévő bécsi reptérre is.

Vadászgép-hangár Pápán - Fotó: kerozingozos.hu
kerozingozos.hu

De nézzük meg, mit is fejlesztenek most Pápán. A teljes összeg meghaladja majd a 15 milliárd forintot, ám ennek nagy részét, ha nem az egészet, a NATO fizeti majd. Megépítik a C-17-esek hangárját és több raktárépületet, 2015-ig felújítják a 83-as főutat, ami minden települést elkerülve köti majd össze Pápát az M1-es autópályával.

A fejlesztés harmadik lépcsője tisztán katonai. A reptér az európai légi utántöltő képesség előretolt bázisa lesz, vagyis, itt állomásoznak majd a légi utántöltő gépek, és alkalmassá teszik a repülőteret az Airbus 330-300 többcélú szállítógépek és a C5 Galaxy stratégai szállítógépek fogadására is.

Reméljük, nem maradunk le arról, amikor az első polgári kereskedelmi gép landol majd Pápán, és arról sem, amikor elindul a rendszeres civil teher- és személyforgalom.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Az útdíj miatt kevesebb lesz a kamion a 86-oson

Ezt állítja a Fejlesztési Minisztérium. A szakemberek káosztól tartanak, mi megmutatjuk, hol kell majd fizetni.

Váti repülőtér - titkosítva

Többen állítják, hogy van még esély a reptér megépítésére, de mindenütt falakba ütközünk. Egy fantomcéget azért találtunk.

Kovács Ferenc: nincs még lezárva a váti repülőtér története

Kínai kapcsolatokról, acsádi idősotthonról, kórházi átépítésről, felelősségről és szívfájdalomról beszélgettünk a Vas megyei közgyűlés elnökével.

Bohózattá fajult a váti repülőtér ügye

A kormány és a Fidesz valótlan dolgokat állít – írja közleményében a beruházást szervező SIA-Port Kft. Tételesen cáfolják Orbán Viktor, Hende Csaba, és a szombathelyi Fidesz kijelentéseit. Összefoglalónk.

Pápán lesz a nyugat-dunántúli térség repülőtere

Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta, a terv beleillik a térségi gazdaságfejlesztési programba. Az MSZP szerint jobb, ha Hende Pápán indul a következő választásokon.

A győri vagy a pápai repülőtér lesz a nyerő?

Hende Csaba szerint lesz repülőtér Szombathely térségében. Ha Vát és Porpác között nem, akkor vajon hol?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés