Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Pöfög és röfög, hú de Kádár!

Moszkvics, Volga, Skoda, Barkasz, és még számtalan csoda gördült végig a régi felvonulási útvonalon. Fotókkal és videóval készültünk.

Emlékszem még a nyolcvanas évekből azokra az autókra, amik ma szinte már csak a retró jegyében, veteránként futnak az utakon. Apám 125-ös Polskija, a zöldséges Barkasza, nagyapám Trabantja, az ügyeleti Volga, mind-mind itt vannak fejemben, és akkor még nem gondolta senki sem, hogy ezek kincsek lesznek, amikkel majd egyszer vonulni is lehet.

Például a kilencvenes évek végén született testvérem már csak fényképekről ismeri őket. Úgyhogy már csak a későbbi nemzedékek szempontjából is érdekességnek bizonyult, hogy most ilyen jellegű autók és motorok vonultak fel Szombathelyen, Retro Majális címszó alatt.

Retro felvonulás május elsején
Képgaléria a felvonulásról
Garai Antal Atom

Annyira sok öregiskolás gépjármű érkezett, hogy a Kálvária utcát teljes hosszában elfoglalták, s utána majd egy órán át vonultak el az emlékmű alatt kis tribün előtt, ahol felolvasták, a korhoz hűen, hogy melyik üzem, melyik szocialista brigádja vonul előttük éppen. Az emberek a felvonulás útvonalán szinte végig álltak, nagy sikere volt az autós megmozdulásnak.

Nem támogatott video formátum
Video: Videó a retro felvonulásról

Ezután a közeli hotel parkolójában sorakozott fel a konvoj, ahol mindenki megcsodálhatta testközelből is e szép járműveket, itt aztán találtunk Lenin-szobortól elkezdve kék-köpenyes, svájci sapkás munkásembert és katonai vezetőt is. Az autókat több, mint egy órán át bámulhattuk, majd egy részük kirándulni ment Kőszegre, ha már kihozták a garázsból a gépcsodákat, akkor járatták is kicsit őket országúton is.

Ha pontosan nem is hozta ugyanazt a hangulatot, ami a régi felvonulásokon volt, sokan megkönnyeztek egy-egy autót, a feltörő nosztalgikus emlékek miatt. Mint ahogy én is gondoltam nagyapámra, hogy most milyen jó lett volna, ha itt gurul a régi kétütemű trabijával, biztos örült volna a sok-sok, kékes tejfüstben integető embernek.

Retro majális
Képgaléria a kiállított autókról, retro majálisról
Garai Antal Atom

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Ipkovich, a konferanszié és egyéb megható pillanatok

Hol volt, hol nem volt május elseje, mi ott voltunk, ahol a leginkább volt. Fotókkal mondjuk el!

"Ma valagba rúgják a dolgozót" - az utca embere emlékezik

Jegyes virsli, gyerekeknek ringlis, semmi drog és nulla munkanélküli: körbekérdeztünk Szombathelyen, ki hogyan emlékszik a múltra, és ma mennének-e vonulni.

Éljen május elseje! - Így vonultunk mi

Milyen volt a hangulat a munka ünnepén? Kik vonultak Szombathelyen, és mennyire volt kötelező?

Fel vörösök, proletárok! - Best of május 1-jei nóták

Ezekre vonult egy ország - az erőtől duzzadó kórusok hangjától ma is vigyázzba állok. Melyik volt a "kedvence"?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra