Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Pöfög és röfög, hú de Kádár!

Moszkvics, Volga, Skoda, Barkasz, és még számtalan csoda gördült végig a régi felvonulási útvonalon. Fotókkal és videóval készültünk.

Emlékszem még a nyolcvanas évekből azokra az autókra, amik ma szinte már csak a retró jegyében, veteránként futnak az utakon. Apám 125-ös Polskija, a zöldséges Barkasza, nagyapám Trabantja, az ügyeleti Volga, mind-mind itt vannak fejemben, és akkor még nem gondolta senki sem, hogy ezek kincsek lesznek, amikkel majd egyszer vonulni is lehet.

Például a kilencvenes évek végén született testvérem már csak fényképekről ismeri őket. Úgyhogy már csak a későbbi nemzedékek szempontjából is érdekességnek bizonyult, hogy most ilyen jellegű autók és motorok vonultak fel Szombathelyen, Retro Majális címszó alatt.

Retro felvonulás május elsején
Képgaléria a felvonulásról
Garai Antal Atom

Annyira sok öregiskolás gépjármű érkezett, hogy a Kálvária utcát teljes hosszában elfoglalták, s utána majd egy órán át vonultak el az emlékmű alatt kis tribün előtt, ahol felolvasták, a korhoz hűen, hogy melyik üzem, melyik szocialista brigádja vonul előttük éppen. Az emberek a felvonulás útvonalán szinte végig álltak, nagy sikere volt az autós megmozdulásnak.

Nem támogatott video formátum
Video: Videó a retro felvonulásról

Ezután a közeli hotel parkolójában sorakozott fel a konvoj, ahol mindenki megcsodálhatta testközelből is e szép járműveket, itt aztán találtunk Lenin-szobortól elkezdve kék-köpenyes, svájci sapkás munkásembert és katonai vezetőt is. Az autókat több, mint egy órán át bámulhattuk, majd egy részük kirándulni ment Kőszegre, ha már kihozták a garázsból a gépcsodákat, akkor járatták is kicsit őket országúton is.

Ha pontosan nem is hozta ugyanazt a hangulatot, ami a régi felvonulásokon volt, sokan megkönnyeztek egy-egy autót, a feltörő nosztalgikus emlékek miatt. Mint ahogy én is gondoltam nagyapámra, hogy most milyen jó lett volna, ha itt gurul a régi kétütemű trabijával, biztos örült volna a sok-sok, kékes tejfüstben integető embernek.

Retro majális
Képgaléria a kiállított autókról, retro majálisról
Garai Antal Atom

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Ipkovich, a konferanszié és egyéb megható pillanatok

Hol volt, hol nem volt május elseje, mi ott voltunk, ahol a leginkább volt. Fotókkal mondjuk el!

"Ma valagba rúgják a dolgozót" - az utca embere emlékezik

Jegyes virsli, gyerekeknek ringlis, semmi drog és nulla munkanélküli: körbekérdeztünk Szombathelyen, ki hogyan emlékszik a múltra, és ma mennének-e vonulni.

Éljen május elseje! - Így vonultunk mi

Milyen volt a hangulat a munka ünnepén? Kik vonultak Szombathelyen, és mennyire volt kötelező?

Fel vörösök, proletárok! - Best of május 1-jei nóták

Ezekre vonult egy ország - az erőtől duzzadó kórusok hangjától ma is vigyázzba állok. Melyik volt a "kedvence"?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű