Rusvai Miklós már látja, hogy mikor érkezhet el a mostani koronavírus-hullám csúcsa

Ez az omikron már nem az az omikron.

Bár egyértelmű az emelkedés a múlt héthez képest, lassul a görbe emelkedése, ami várhatóan egy platóba fog hajlani, akár már a következő héten – mondta Rusvai Miklós víruskutató az InfoRádiónak . Legalábbis akkor, ha stagnálás, legfeljebb minimális emelkedés látható a szennyvízadatokban. Ekkor bízhatunk abban, hogy a jövő héten tetőzni fog a mostani „járványhullámocska” - tette hozzá.

Ugyanakkor a Nemzeti Népegészségügyi Központ mai jelentése Koronavírus: a szennyvízadatok sem túl biztatóak July 20. 12:29 szerint a 28. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagban további emelkedést mutat.

Rusvai szerint mindenesetre, ha napokra elosztjuk a friss fertőzöttek heti számát, akkor olyan 1400-1500 körüli értéket kapunk, ami viszont lényegesen elmarad a január végi, február eleji 20 ezer körüli napi szintű új esettől. Vagyis, ha lehet hinni a trendeknek, akkor ez valóban csak egy „hullámocska” lesz - jegyezte meg.

Annál is inkább bízhatunk ebben, mivel Nyugat-Európa már túl van a csúcson. Jelenleg pedig Közép-Európában, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában és Magyarországon a legrosszabbak az adatok.

Végül azt is elmondta, hogy jelenleg az omikron két alvariánsa, a BA4-es, a BA5-ös okozza a legnagyobb számú fertőzést Európa-szerte, melyek másfél hónapja bukkantak fel. A január-februári járványhullámot is már az omikron okozta, de annak főként BA2-es változata.

Javaslata szerint, aki eddig nem immunizáltatta magát, és nem tartozik rizikócsoportba, az várja ki a vélhetően ősszel forgalomba kerülő, kifejezetten omikronspecifikus vakcinákat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19