Savaria Karnevál 2016 - csütörtök: A rózsaszín szempillájú, gázálarcos Annára felrobbant a Fő tér

A szokásos nyitóceremóniával elstartolt az idei szombathelyi maskarás őrület. Folyamatosan beszámolunk a programokról, sok infóval, szuper fotókkal.

A 2016-os Savaria Történelmi Karnevál pénteki eseményeit rengeteg képgalériával itt találja Emlékszik, milyen volt a péntek este? 2016. August 26. 15:50 .


22:15 - Farkas Linda emlékére is gyúltak a lángok a karneváli Tüzes Játékon A tűzbalesetben elhunyt Farkas Linda emlékére is gyúltak a lángok a karneváli Tüzes Játékon 2016. August 26. 09:36

Tüzes játékok
Tüzes játékok
Mészáros Zsolt

Itt talál A tűzbalesetben elhunyt Farkas Linda emlékére is gyúltak a lángok a karneváli Tüzes Játékon 2016. August 26. 09:36 sok-sok szuper képet a karnevál egyik legszebb látványosságáról.


22:00 - Meggysörrel, Ismerős Arcokkal és Zsidó udvarral zárjuk a csütörtököt

A Zsinagóga mögötti placcon, egy eldugott standnál eredeti cseh csapolt meggysörbe botlunk, 700 ft. egy korsó, törzsvendégek leszünk. Átvágtatunk a Borok utcáján, túl van azon a tömegen, amit még jó érzéssel elviselünk. Elől az Ismerős arcok tolja a nemzeti rockot, a gyerek kezébe egy lufit nyom egy Nagy Magyarország pólós kisfiú, "Ingyen lufi" mosolyogja. Megköszönjük :) Andalgósra vesszük a figurát, levezetésként a Zsidó udvarban kötünk ki, ahol nyugi van, jóféle romkocsma hangulat fog el, Valami Swing feat Horváth Dániel szól a színpadon. Ez lesz az egyik kedvenc helyszínünk, ahogy nézzük a programot, lesznek itt író-olvasó találkozók, igényesebb zenés, összebújós koncertek. (phs)

Lemaradt az Ismerős Arcok koncertjéről? Most ide kattintva bepótolhatja! Lemaradt az Ismerős Arcok koncertjéről? Most bepótolhatja! 2016. August 26. 17:22


20:40 - Punk-rockra izzik most a Fő tér

Pásztor Anna hozza formáját, rózsaszín szempillákkal és eszméletlen dizájnban provokál (kedvencünk a Barbie-lábakból gyártott babérkoszorú, mint fejdísz), megmozgat, ugrálásra, csücsülésre, seggrázásra késztet. Lehidalunk, mennyire partner ebben a szombathelyi közönség, nyugdíjas házaspárokat látunk egymás karjaiban.

Anna and the Barbies koncert a karneválon
Anna and the Barbies koncert a karneválon
Mészáros Zsolt

Kis is ez a fura, pulykának öltözött gázálarcos csajszi?

Ugyan nevelőapja családnevét viseli, de vér szerinti papa bizony Pásztor Annának Bereményi Géza író. New Yorkban Alvin Ailey neves táncintézetében, Magyarországon a Gór Nagy Mária Színitanodában tanult. A Károli Gáspár Református Egyetemen szerzett diplomát. Lenny Kravitz előzenekaraként zenélt. 2004 őszén testvérével, Sámuellel közösen alapította meg az Anna and the Barbiest. (phs)

Anna and the Barbies koncert a karneválon
Anna and the Barbies koncert a karneválon
Mészáros Zsolt

Íme, egy bizonyíték arra, mennyire bedugult a Fő tér, mintha nem is a ráhangoló este lenne a mai:

Anna and the Barbies koncert a karneválon
Anna and the Barbies koncert a karneválon
Mészáros Zsolt

20:35 - Jazz énekre és basszusgitárra

Miközben a Fő téren a karnevált nyitották meg éppen, a Zsidó udvarban a vájtfülűek zeneileg csemegéztek. Mágedli Maja elragadó éneke és Koller László egyéni és magas színvonalú basszusgitár-játéka derítette fel a szíveket. Nem véletlen, hogy a szombathelyi zenei élet sok résztvevője ezt választotta a tömegbuli helyett.

Mágedli Maja és Koller László koncertje
A kép alatt galéria van
Vágvölgyi Bálint

Mágedli Maja a szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában érettségizett, aztán sikerrel felvételizett a berlini jazzakadémiára, ahol már túl is van az első két féléven. Majával három éve készítettünk interjút Mágedli Maja: Szárnyakkal repültem le a színpadról 2013. June 25. 18:00 , beszámoltunk a Lamantin Jazz Fesztiválos koncertjéről Mágedli Maja – jött, látott és győzött 2013. June 28. 12:58 , tavaly pedig meghallgattuk már egyszer Ha működik a színpadi kémia, leáll a pultnál a rendelés is 2015. April 15. 19:26 a most ismét bemutatott műsort is.

Csendes, elmélázó, virtuóz koncertet láthattunk most is, csak szólunk, lesznek még ilyen kisebb, meghittebb műsorok az idei karneválon is. Nem muszáj a tömegben tolongani.


20:15 - Meggyújtották a karnevál lángját

Többszáz karneválozó előtt Puskás Tivadar rövid köszöntője után (tudják, kétezer éve folyamatosan lakott város, meg hogy tizenhét éve újra van karnevál, nagy öröm ez számunkra...) jött Szent Márton, az olimpikon, majd átadta a lángot a polgármesternek. Ő pedig tette a dolgát: gyújtott.

Ezzel a szokásos, és látványos szertartással hivatalosan is elkezdődött a 2016-os karnevál. Galériánkban a kis ünnepség képei.

Savaria Karnevál megnyitó
Mészáros Zsolt

Ja igen! Majdnem elfelejtettük! Természetesen elhangzott a mű, ami nélkül nem lehet karnevált rendezni:

ERA - Ameno

Tessék megnyugodni, már csak egy kiadós eső kell és teljes a karneváli élmény.


19:00 - Megkapta a díjat a karnevál bora és tortája

Hol máshol, mint a Borok utcájának végén lévő színpadon adták át a díjakat. A borversenyről itt írtunk Rácsodálkoztunk, melyik palack lett a Savaria Karnevál idei bora - simán átléptünk rajta 2016. August 05. 07:30 , a torták küzdelméről pedig itt Meglepően édes sütemény kapta a Karnevál Tortája címet idén 2016. August 12. 11:57 .

A bor- és tortaverseny eredményhirdetése
A képre kattintva a díjátadás többi fotója is megnyílik
Mészáros Zsolt

17:40 - Szent Márton a karneválra látogatott

Jelenetek az óriás bábos játékról erre a fotóra kattintva:

Szent Márton köpenye – jelenetek egy utcai spektákulumból – óriásbábos játék
Sok-sok kép egy kattintásra!
Mészáros Zsolt

16:30 - Boldog születésnapot, Elemér bácsi!

Ahogy arról már tegnap beszámoltunk, városunk legidősebb embere, Spiegler Elemér 104. születésnapját ünnepli 104 éves Szombathely büszkesége, Spiegler Elemér - Tudta, hogy ő a legidősebb tagja az MSZP-nek is? 2016. August 24. 20:44 . A karneváli Zsidó Udvar megnyitásakor Puskás Tivadar is felköszöntötte az ünnepeltet.

Zsidó udvar megnyitó
A 104 éves és egy napos ünnepelt
Mészáros Zsolt

Beszélt másról is, ugyanis a Curia Judaica névre keresztelt Zsidó Udvarnak otthont adó Zsidó Kultúra Háza nemrég lett felújítva, az udvari homlokzat és maga a kerthelyiség teljesen megfiatalodott állapotba került.

Zsidó udvar megnyitó
Így néz ki a megújult Zsidó Udvar
Mészáros Zsolt

Egy város akkor jó, ha látják, hogy a különböző vallású emberek egy cél érdekében tesznek

- hangzott el Puskás Tivadartól. Tudta?

Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke is ünnepi köszöntőt mondott. Elmondta, a magyarországi zsidók 99 százaléka Budapesten él, ezért sokszor felmerül a kérdés, mennyire kell nagy hangsúlyt fektetni a vidéki hitközségekre. A szombahelyi zsidó közösség elhozta az alpokaljára a zsidó kultúrát, ezzel nagyon jól képviseli a vidéki zsidóságot.

Zsidó udvar megnyitó
Heisler András a szombathelyi közösséget méltatta
Mészáros Zsolt

Természetesen ő is felköszöntötte a 104 éves és egy napos Spiegler Elemért, majd az életútjával példálózott, az életfelfogására bíztatott mindenkit. Elemér bácsi ugyanis amikor túlélte a mauthauseni koncentrációs tábort és hazatérhetett, elhatározta, hogy nem lesz benne harag, de nem is felejt. A gyűlöletet viszont nem hajlandó elfogadni.

A köszöntők után aztán a Budapesti Dohány Utcai Zsinagóga Kórusának műsorával rendesen meg is kezdődtek az idei programok.


14:27 - Még fúrnak, faragnak és építenek, de már éledezik a karnevál Kolbász, rétes, porcelán és népviselet - mindent megvehetünk a karneválon 2016. August 25. 14:27

Idén is lesz mire költeni forintjainkat a Savaria Karneválon, körbenéztünk az első standokon.

Lassan minden csavar a helyére kerül
Lassan minden csavar a helyére kerül
Mészáros Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2016