Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Savaria Nett-Pack dolgozói új vezetőt akarnak - Közlemény

„A Főkefe felső vezetése visszaélt a dolgozók bizalmával, ezért kérik az MNV ZRt-t, hogy a Savaria Nett-Pack gyáregységhez a Főkefétől független vezetőt nevezzen ki.”

Szombathelyen több mint egy évszázados múltra tekint vissza a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása. Ez 1993. után a Savaria Nett-Pack Rehabilitációs Célú Ipari és Kereskedelmi Kft-ben valósult meg, egy 100 százalékban állami tulajdonú cégben.

2005-ben a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató vállalkozások finanszírozása megváltozott. A Savaria Nett-Pack – mivel a tulajdonos magyar állam meghagyta a menedzsment számára a döntési lehetőséget – olyan működési formát választott (nem alakult át kht-vá, hanem maradt kft.), amely formáról rövidesen kiderült, kevesebb támogatást biztosít a cégnek. A menedzsment szeretett volna korrigálni, de ezt az akkor tulajdonosi jogokat gyakorló Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Szociális és Munkaügyi Minisztérium javaslatára nem hagyta jóvá. A munkahelyek megtartásának érdekében a tulajdonos úgy döntött, hogy a mintegy ezer munkavállaló kerüljön a fővárosi székhelyű Főkefe Kht. állományába.

A milliárdos értékű vagyon – a szombathelyi központ és a telephelyek – a Savaria Nett-Pack Kft. tulajdonában maradtak, ezt a Főkefe Kft. bérli az időközben tulajdonosi döntésre ugyancsak nonprofit kft-vé alakult szombathelyi székhelyű cégtől.

A dolgozók már 2008-ban kezdeményezték a tulajdonosnál, hogy visszakerülhessenek a Savaria Nett-Pack Kft-hez, de süket fülekre találtak. Most azért fordultak ismét a tulajdonoshoz, mert a Főkefe olyan intézkedéseket tervez bevezetni – munkaidő csökkentés, több műszakos munkarend megszüntetése, a határozott idejű dolgozók szerződésének meg nem hosszabbítása, béren kívüli juttatások megszüntetése - amely a munkavállalókat reménytelen egzisztenciális helyzetbe hozza.

A zömmel részmunkaidőben a minimálbér alatti jövedelemért dolgoztatott emberek bére akár 25-40 százalékkal is csökkenhet. A menedzsment az intézkedéseket a nehéz gazdasági helyzettel, és állami, rehabilitációs támogatás csökkenésével indokolja. (A megváltozott munkaképességű dolgozók után járó támogatás öt év alatt 2 millió forintról 1,5 millió forintra csökkent, a Főkefe 2009-ben összesen 6 milliárd forintot kapott), de újabban az is a gondok egyik forrásának tartja a cégvezetés, hogy a Nett-Pack Kft-nek bérleti díjat kell fizetniük. Többször kifejtették, be kellene olvasztani a Nett-Pack vagyonát is Főkefébe.

Önmagában az állami támogatások csökkenése nem lehet indok egy racionális gazdálkodás mellett.

A Nett-Pack gyáregység dolgozói érdekképviseletei viszont úgy látják, a problémák egy részét a nem átgondolt gazdálkodás okozta. Véleményük szerint az idei 1,5 millió forintos támogatásból is meg lehet oldani a cég biztonságos működtetését, a dolgozók munkahelyének megőrzését. Kifogásolják, hogy a menedzsment – amelynek döntései nyomán a 2008-as pozitív mérleg 2009-ben erőteljes veszteséget mutat – semmilyen részt nem vállal a fizikai állományt sújtó elvonásokból, változatlan megkapja a 700-800 ezres, vagy akár egymillió forint körüli, vagy azt meghaladó fizetését. A minimálbér 10-15-szörösét is megkeresik, ezenfelül költségtérítést is kapnak a felső vezetők. (Akkor. amikor a szociális juttatásokat a dolgozóktól megvonták.)

Forrás itt .

A kollektíva a petícióban leírja, hogy a Főkefe felső vezetése visszaélt a dolgozók bizalmával, ezért kérik az MNV ZRt-t, hogy a Savaria Nett-Pack gyáregységhez nevezzen ki olyan, a Főkefétől független vezetőt, aki a gazdasági és szociális problémák megoldására intézkedési tervet készít az üzemi tanáccsal egyeztetve és ezzel újból megnyeri a dolgozók bizalmát.

Továbbra is fenntartják a 2008 decemberében kelt, az MNV ZRt-hez eljuttatott nyilatkozatukat, amelyben kérték: érdemben vizsgálja meg a tulajdonos azt a kérést, hogy munkajogi jogutódlással újra visszakerülhessenek a SAVARIA NETT-PACK Nonprofit Kft-hez. Az ágazat gondjait ismerjük, ezért csak azt a létszámarányos állami támogatást kérjük, amelyet a Főkefe is megkap utánunk.

A petíció átadását követően a kollektíva egy levelet is eljuttat Vas megye összes országgyűlési képviselőjéhez, melyben kérik a döntéshozók támogatást is.

A Savaria Nett-Pack gyáregység dolgozói

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra