A Savaria Szállón dolgozó cég csak két hónapra foglalta le a közterületet

A kordon mellett már munkások is ügyködnek, de egyelőre még ne bontsunk pezsgőt.

Ha valaki szeretné tudni, miért és hogyan jutott ebek harmincadjára a szombathelyi Savaria Szálló, soha könnyebb dolga nem volt. Merthogy lapunk egy kétrészes oknyomozó írásban minden lényegeset feltárt, így csak ide A tündérmesék találkozása a valósággal – A szombathelyi Savaria Szálló története (1. rész) 2022. July 01. 19:01 és ide Jön az ébredést hozó csók a NERcegtől? – A Savaria Szálló története (2. rész) 2022. July 08. 18:36 kell kattintania.

A múlt tehát meglehetősen világos, ellentétben a jelennel és a jövővel.

Savaria nagyszálló 2022.10.06.
A jobb sorsra érdemes Savaria nagyszálló
Mészáros D. Zsolt

Az biztos, hogy az épületet 2020-ban a felszámolótól megvette egy cég, amely – némi huzavona és rendőrségi feljelentés után – ki is fizette a vételárat. Megvették a szombathelyi Nagyszállót! 2020. October 22. 19:31

Igen ám, csakhogy az azóta eltelt két év alatt sem igazán történt semmi.

Illetve annyi mégis, hogy az ikonikus, jobb sorsra érdemes épület környékét kiganajozta a város, 300 kiló hulladékot szedtek össze a magánkézben lévő Savaria Nagyszállónál az önkormányzat emberei 2021. October 19. 14:49 és nyár végén megjelent néhány munkás, Nyitott ablakok és kérdések – Tisztítják a Savaria Hotelt 2022. August 31. 15:56 meg egy toi-toi vécé is mellette.

Néhány napja aztán egy komolyabb kordon is került az épület köré, és ismét felbukkant néhány munkás, Tényleg történik valami? - Körbekordonozták a Savaria Hotelt 2022. October 03. 19:44 amiből azt a következtetést is levonhatnánk, hogy komolyabb fordulat következett be a történetben.

De egyelőre nem árt az óvatosság.

Lapunk információi szerint ugyanannak a cégnek az alkalmazottjai jelentek meg, mint korábban. Nyitott ablakok és kérdések – Tisztítják a Savaria Hotelt 2022. August 31. 15:56 Akkor sikerült elérnünk az ügyvezetőt, aki titoktartásra hivatkozva elzárkózott az információadástól.

Savaria nagyszálló 2022.10.06.
Alpinisták dolgoznak a tetőn.
Mészáros D. Zsolt

Hogy nem indultak el a komolyabb felújítási munkák, az egyrészt a cég fő tevékenységi köreiből következik, melyek nem annyira az építőipari kivitelezésekre, mintsem az ipari alpintechnikával végezhető munkákra (galambmentesítés, mosás, homlokzatjavítás stb.) koncentrálnak, másrészt nem látszik az előkészülete egy nagyobb felújításnak.

A kordonok (és az azon lévő feliratok) csak a magasban való munkákra (tetőjavítás stb.) utalnak, az épület körül nem hagytak annyi teret, hogy ott nagyobb mennyiségű építőanyagot, konténereket, gépeket stb. lehetne tárolni.

Savaria nagyszálló 2022.10.06.
A fotókra kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Így most olvasatunkban két verzió lehetséges:

 • Csak annyi történik, hogy a tulajdonos a legszükségesebb javításokat elvégezteti: nemcsak a potyogó cserepek veszélyesek, de a galambok jelenlétének (ürülék, tetemek stb.) is kegyetlen következményei lehetnek.
 • A mostani munkák csak az első lépései valami nagyobb akciónak.
 • Savaria nagyszálló 2022.10.06.
  Ilyen galambhálók kerültek fel a nyitott vagy kitört ablakokra.
  Mészáros D. Zsolt

  Egyik verziónak sem mond ellent a polgármesteri hivatal ma érkezett válasza, amely kérdéseinkre közölte, hogy:

  A régi Savaria Szálló épületén karbantartási és felújítási munkálatokat végeznek,

  illetve a kivitelező cég kért és kapott engedélyt kordonozással együtt járó forgalomkorlátozásra.

  Rákérdeztünk arra is, hogy mennyi időre kérte a cég a közterület-használati engedélyt.

  Nos, ez a 2022. október 1. és 2022. november 30. közötti időszakra vonatkozik, olyan sok minden tehát nem történik majd.

  Arra a kérdésünkre most sem kaptunk választ, hogy

  az elmúlt hetekben-hónapokban volt-e egyeztetés a városvezetés és a tulajdonos között.

  Ez olvasatunkban akár igent is jelenthet.

  Savaria nagyszálló 2022.10.06.
  Túl szűk a kordon az épület körül ahhoz, hogy komolyabb munkákat végezzenek.
  Mészáros D. Zsolt

  Valójában kié a Hotel Savaria?

  Az épület papíron a békéscsabai Krosnow Property Kft. tulajdona, de több jel mutat arra, és erre utalt egy korábbi közgyűlésen maga Nemény András polgármester is, Jön az ébredést hozó csók a NERcegtől? – A Savaria Szálló története (2. rész) 2022. July 08. 18:36 hogy a háttérben Magyarország egyik leggazdagabb embere áll.

  Jellinek Dánielt jelenleg a hatodik leggazdagabb magyarként tartják számon 240 milliárd forintos vagyonnal, és bár mindössze 45 éves, a hatalmas ingatlanvagyon mellett egy óriási cégbirodalom gazdája is.

  Jellinek Dániel
  IndotekGroup

  Pályafutását még a 90-es években kezdte, eleinte főleg a B és C kategóriás, kevésbé keresett ingatlanok megszerzésében utazott, melyeket általában a felszámolón keresztül vásárolt meg csődbe ment vállalkozóktól, majd felárral továbbadta azokat – írja 2019-es portréjában az Index.

  Később külföldön is terjeszkedett, otthonosan mozog az Egyesült Államokban és Németországban. És bár nem a mai hatalom tette multimillárdossá, közben a NER-hez is elég közel került, méghozzá Tiborcz Istvánon, a miniszterelnök vején keresztül. 2020-ban ugyanis Jellinek vette meg Tiborcz tulajdonrészét az Appeninn Nyrt.-ben.

  Savaria nagyszálló 2022.10.06.
  Galambhotel.
  Mészáros D. Zsolt

  Az Indotek honlapja szerint a cégcsoport ma 240 főt foglalkoztat és több mint 300 ingatlan felett rendelkezik. Budapesten hozzájuk tartozik például a Corvin Plaza és a Duna Plaza, de vidéki nagyvárosokban is aktívak, ők működtetik a székesfehérvári Alba és a Debrecen Plazát, a honlapon található hirdetések szerint pedig Szombathelyen is megvetették már lábukat.

  Elvileg tehát beleillene a képbe a Savaria Szálló is, amelyet 15 évvel ezelőtt már át akartak alakítani szolgáltató központtá.

  Amikor korábban kerestük a céget, azt a választ kaptuk, figyelemmel kísérik a fejleményeket, korábban foglalkoztak is a Savaria Szálló megvásárlásának a gondolatával, de „az ingatlan nem képezi az Indotek Group cégcsoport tulajdonát”.

  Egyelőre nem tudunk mást tenni, mint várni és éberen figyelni a fejleményeket.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet