„Nem mindegy, hogy egy kamerának, vagy hús-vér embereknek játszunk” – teljes évadra készül a Savaria Szimfonikus Zenekar

Azt mondják, addig nincs baj, amíg csak korlátozásokat vezetnek be az állítólag egyre közeledő negyedik hullám miatt.

Újult erővel és új felállással vág neki a koronavírus utáni időszaknak a Savaria Szimfonikus Zenekar – írtuk Öt országszerte ismert és elismert karmesterrel vág bele a Savaria Szimfonikus Zenekar a következő évadba 2020. August 05. 17:23 még a tavaly nyári évadnyitó sajtótájékoztató után. Ez pedig most is részben igaz, hiszen bár ezúttal nem öt országszerte ismert és elismert karmesterrel, de nagy reményekkel hirdette meg a 2021/2022-es évadot Vajda Gergely karmester, Horváth Soma alpolgármester, Kiss Barna igazgató és Kerti Áron klarinétművész a Szimfónia Kávézóban.

Savaria Szimfonikus Zenekar sajttáj
Vajda Gergely, Horváth Soma és Kiss Barna. | Még több képért kattints!
Kiss Tamás

Eljött az évadnyitók sora, de a Savaria Szimfonikus Zenekar igazából úgy nyitja az évet, hogy le sem zárta, hiszen tulajdonképpen az egész nyarat végigdolgozták, számtalan helyen találkozhattunk velük itt Szombathelyen és a megyében is – kezdte az alpolgármester.

Horváth Soma azt is felidézte, hogy a pandémia miatt több online koncertje is volt a zenekarnak, melyek szintén nagy népszerűségnek örvendtek, de reméli, hogy az idei, minőségi évadot nem fogja megzavarni a járvány.

A pandémiára és a folyton változó előírásokra való tekintettel pedig most új koncepcióval rukkolt elő a zenekar, hogy ezzel is segítsék a nézőket a műsor és bérletválasztásban. A járvány óta ugyanis mindenki óvatosabb és jelentősen csökkent a bérleteladások száma, de ez nem érte őket váratlanul.

Ennek ellenére úgy készülnek, hogy nyilvános lesz az évad, tehát közönség előtt tudnak majd muzsikálni, hiszen nem mindegy, hogy egy kamerának, vagy hús-vér embereknek játszanak – mondta Kiss Barna, akitől azt is megtudtuk, hogy az évadnak két meghatározó karmestere van: Kovács János és Vajda Gergely.

Savaria Szimfonikus Zenekar sajttáj
Kiss Tamás

A 2021/2022-es évadban egyébként Ősz, Tavasz és Ünnepek bérletek lesznek, mindhárom öt-öt hangversenyt kínál, változatos műsorral, kiváló karmesterekkel, művészekkel. Illetve lesz több bérleten kívüli előadás is, mint például a szilveszteri koncert, a nagy népszerűségnek örvendő Hollywood Classics és a Zenekmanók előadások. A teljes műsorfüzet itt érhető el.

Jelenleg az ültetett, zenés rendezvényeket, így pedig a szimfonikusokat sem érintik semmiféle szabályzások, korlátozások és bíznak abban, hogy ez egész évben így is lesz. Amennyiben viszont bármiféle apróbb változás történik, ahhoz természetesen alkalmazkodnak, de nagyon bíznak abban, hogy zárásra nem kerül sor.

Megválasztották az év művészét is

Végül, de nem utolsósorban pedig Kerti Áron klarinétművész azért tette tiszteletét a sajtótájékoztatón, mert őt választották immár másodszorra az év zenekari művészének. Ez már hosszú évek óta tradíció itt Szombathelyen, hogy a kollégák minden évadban kiválasztják a legjobb művészt.

„Nagyon hálás vagyok a zenekarnak, hogy másodszorra is megkaptam ezt a kitűntető címet” – mondta Kerti, aki azt is elárulta, hogy nem volt első látásra szerelem a klarinét. A szülei miatt kezdett el ugyanis hangszeren tanulni és a zeneiskolában két hangszer közül lehetett választani, ő pedig inkább a klarinétot választotta, mint a csellót, mert azt könnyebb volt cipelni.

Savaria Szimfonikus Zenekar sajttáj
Kerti Áron és Vajda Gergely.
Kiss Tamás

A véletlenből pedig végül szerelem lett egy Kovács Béla-előadás miatt. A véletlen szerelem pedig itt Szombathelyen teljesedett ki, ahova középiskolai oktatóként jött, csak fél évre, de a fél évből először két év lett, majd még több.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra