Sóletet kóstoltunk – startol a szombathelyi zsidó fesztivál

A zsidók úgy tartják, a sólet értékét a hús mennyisége adja, és hagyományosan másnapra jó. Jelentjük: megkóstoltuk, hát nem spórolták ki belőle a húst:)

Minden idők legnagyobb fesztiváljára készül a szombathelyi zsidó hitközség. A Nyugat-magyarországi Egyetem (SEK) bölcsészettudományi karával összefogva november 10-18. között Zsidó fesztivált szerveznek. Megannyi színes programmal, humorral, koncertekkel, filmfesztivállal készülnek.

A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón pénteken Grünwald Zsolt szervező megemlítette, Szombathelyen a korábbi években is szerveztek zsidó fesztivált, ám jóval kisebb volumenűt, mit amire most készülnek. A fesztivál egyik csúcspontja a november 18-i Sabbath Song Klezmer Kabaré lesz, de egy nappal korábban egy zsidó vacsoraestre is hivatalosak lehetünk, ahol nem a hagyományos macesz gombócos kóser ételeket kóstolhatjuk meg, hanem a modern izraeli esküvői menüből és büféebédből kaphatunk bőséges ízelítőt.

Sajtóebéd a Zsidó Fesztivál alkalmából
Sajtóebéd a Zsidó Fesztivál alkalmából
Bonyhádi Zoltán

A szombathelyi zsidó fesztivál célja – közölte Grünwald Zsolt-, hogy felhívják a figyelmet a holokausztra való emlékezés fontosságára. Olyan kulturális és hagyományos programokkal, gasztronómiával, irodalommal és fotóművészettel, beszélgetésekkel, amelyek a mai és múltbeli zsidóságot és tradícióikat mutatják be. Céljuk, hogy megidézzék és továbbéltessék azt a zsidó kultúrát, amely a második világháború előtti időkben még Szombathelyen is virágzott.

Ahogy Márkus Sándor, a zsidó hitközség elnöke fogalmazott „ez a mostani nagyszabású fesztivál annak a nyitási folyamatnak az eredménye, amely épp egy éve kezdődött a szombathelyi zsidó hitközség életében." A hitközség tagjai akkor határoztak úgy, hogy nyitnak a város felé. Ez az egy év afféle próba volt a beilleszkedésre, az elfogadásra és a lehetőségek felmérésére. A „próbaidő” ezzel a fesztivállal véget is ér. A programsorozatba rendre olyan műsorokat válogattak, amelyeket ezidáig még nem tudtak bemutatni.

Sajtóebéd a Zsidó Fesztivál alkalmából
Márkus Sándor,a zsidó hitközség elnöke
Bonyhádi Zoltán

Az idei fesztivál bevételéből – közölték a szervezők - egy helytörténeti holokauszt látogatóközpontot kívánnak létrehozni. Ezt a sajtótájékoztató helyszínéül is szolgáló Bernstein Béla Zsidó Kulturális Központban alakítanák ki. A két terem, amelyet kiszemeltek erre a célra, lent a közösségi ház alsó szintjén található (korábban irodahelyiségként funkcionáltak). Terveik szerint egy múlt század eleji zsidó lakást is berendeznének, a zsidók korabeli használati tárgyaival, hozzá pedig magyarázatokat is fűznének. Ahogy az elnök fogalmazott, a látogatóközpont kialakítását mindenképpen szeretnék elkezdeni, bár fogalmuk sincsen arról, hogyan fogják majd befejezni. De most a lényeg, hogy elkezdjék.

SOHA - kisfilmek a Holokausztról

Ahogy Murai Gábor, a Nyugat-magyarországi Egyetem (SEK) bölcsészettudományi karának tanára elmesélte, újdonságként a szombathelyi egyetemen egy 3 féléves képzésen („társadalmi diverzitás” elnevezésű tantárgy keretei között) tanítják a Holokauszt témakört. A projekt elemeként fél éve hirdették meg a „Soha” elnevezésű filmfesztivált, SOHA Kisfilmek a Holokausztról 2012. November 05. 16:39 amelyre az ország minden részéből várnak 2-3 perces kisfilmeket. Ezek témája, hogy a fiatalok hogyan gondolkodnak Holokausztról, antiszemitizmusról, társadalmi diszkriminációról. (Ahogy megtudtuk, a filmfesztiválra eddig 15 kisfilmet neveztek. Az országos megmérettetést egyébként november 14-én rendezik meg...)

A szervezők végül többek között egy holnap esti programra is felhívták a figyelmet. Szombaton 17 órától ugyanis Ungvári Tamás Zsidó Fesztivál, Ungvári Tamás író, irodalomtörténész 2012. November 05. 16:28 író, irodalomtörténész tart előadást a zsidó kulturális központban

Zsidó Magyar – vagy Magyar Zsidó? Egy megfogalmazás története

címmel.

Sajtóebéd a Zsidó Fesztivál alkalmából
Íme a sólet
Bonyhádi Zoltán

Végezetül belekóstolhattunk Murai Gábor sóletjébe, amelyet nagy gonddal, négy órán át sütött-főzött… A babos-marhahúsos, tojással megbolondított egytálételről még annyit, Grünwald Zsolt szerint a zsidók úgy tartják, a sólet értékét a hús mennyisége adja, és hagyományosan másnapra jó. Jelentjük: ebből nem spórolták ki a húst:)

A szombathelyi zsidó fesztivál programjai és a jegyárak itt részletesen átböngészhetőek...

Sólet - a recept

• 0,5 kg tarkabab (nem nagy szemű)
• 10 dkg árpagyöngy
• 0,5 kg füstölt libacomb, mell (lehet kacsa, vagy marhaszegy is, de pulyka ne legyen!
• 1 kg marha rostélyos, vagy szegy
• 1 evőkanál libazsír
• néhány szem szemes bors
• két fej vöröshagyma
• kevés pirospaprika
• 6-8 tojás
• fokhagyma

A babot és a füstölt libacombot előző éjszaka külön-külön beáztatjuk. A babot, árpagyöngyöt, hagymát, pirospaprikát, szemes borsot összekeverjük a libazsírral. A tetejére tesszük a megmosott húst, karikákra vágott hagymát, a fokhagymát és kuktában vízzel felöntve kb. 1.5 órát főzzük. Utána a csontról levágjuk a húst és kockára felvágjuk. Ezután betesszük egy Pataki tálba a megfőtt dolgokat + a külön megfőzött kemény tojásokat héj nélkül, majd a sütőben lassú tűzön 4-6 órát sütjük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ahová illetlenség koszorút vinni

Mindjárt a bejáratnál megcsodáljuk Pick Dávid kereskedő fekete gránit sírkövét, amit annak idején egyenesen Bécsből hozattak. Séta a szombathelyi zsidó temetőben.

Zsidónak lenni Szombathelyen (I. rész)

Soha nem jártam még zsidó imaházban. Itt nem kell ájtatos csendben lenni - a tórát azonban mi sem láthatjuk.

Zsidónak lenni Szombathelyen (II. rész)

A helyiek egyetlen kóser zsidót ismernek, a rabbit. Ha Szombathelyre jön, hoznia kell magával ételt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra