Te is láttad Vas megyében az üstököst a hajnali égbolton?

Csodás fotókat kaptunk egy olvasónktól Kisunyomból és a Ság-hegyről.

„Nagyon szép, szabad szemmel is látható üstökös, nevezetesen a C/2020 F3 (NEOWISE) figyelhető meg a napokban a hajnali égbolton” – kezdte levelét olvasónk, akinek július 8-án, szerdán és 10-én, pénteken sikerült is lencsevégre kapnia hajnali 3 és 4 óra között.

Üstökös a Ság-hegy felett
Szalai Péter

Mint azt olvasónk írja és a fotókon is jól látszik, a július 8-i hajnalon a manapság már nem is olyan ritkának számító éjszakai világító felhők (NLC) zavarták meg egy kicsit a megfigyelést. Hiszen bár a világító felhők kicsit takarták az üstököst, együtt mégis gyönyörű látványt nyújtottak.

Üstökös Kisunyom felett
Szalai Péter

„Eddig pár alkalommal megfigyeltem már ezt a légköroptikai jelenséget, de ilyen intenzív és nagy kiterjedésűvel még nem találkoztam. A világító felhők nem az időjárásunkat meghatározó troposzféra képződményei, jóval feljebb, 80-90 km magasságban a mezoszféra és az ionoszféra találkozásánál, azaz valahol a világűr határán születnek. Ezekről a vékony jégfelhőkről verődik vissza a Nap fénye, amely a mezoszférán áthaladva kékes árnyalatot kap. Megjelenésükkor a Nap legalább 6 fokkal a horizont alatt tartózkodik, így a sötét égbolt szolgál hátterül a látványosságnak” – magyarázta a jelenséget.

Üstökös Kisunyom felett
Szalai Péter

A július 10-i hajnalon is megfigyelhető volt NLC, de már jóval alacsonyabban, mint 2 nappal korábban, így az üstökös megfigyelése zavartalan volt.

Üstökös a Ság-hegy felett
Szalai Péter

Péter azt tanácsolja, érdemes feltekinteni ilyen napokon az égre és keresni az üstököst, hiszen nem túl gyakoriak a szabad szemmel is látható példányok. Legutóbb az északi féltekén 1997-ben a Hale-Bopp üstökös nyújtott hasonló látványt.

Üstökös a Ság-hegy felett
Szalai Péter

Még ezekben a napokban is van esély az üstökös elcsípésére, mi több, még kényelmesebbé is fog válni a megfigyelése, ugyanis már az esti égbolton is feltűnik, napnyugta után egy órával az északnyugati horizonthoz közel. Ráadásul napról-napra egyre magasabbra fog emelkedni, a Szekeres csillagképből a Nagygöncöl felé vándorolva. Távcsővel, binokulárra felkeresve még szebb látványt nyújt majd.

Üstökös Kisunyom felett
Szalai Péter

Az üstökös elnyúlt ellipszis pályája miatt egyébként legközelebb több mint 6700 év múlva fog újra Napközelségbe kerülni.

Sky & Telescope
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech