Eddig: 423 520 / 3 000 000 Ft, 30 támogató. Még11nap.
Légy része az igazságnak!

És az megvan, hogy Széchenyi István Szombathelyen érettségizett?

Apró öröm, de legalább a miénk.

Kevesen tudják, de gróf Széchenyi István több szálon is kötődik Szombathelyhez. Korábbi cikksorozatunkban Itt járt... Széchenyi István 2021. February 27. 15:38 már említettük, hogy a legnagyobb magyar például ebben a városban (is) akarta meghonosítani a selyemhernyó-tenyésztést. Sőt, látogatása során a szombathelyi casinonak – ami az ő arcképével díszítette helységeinek falait – még egy új Széchenyi arcképet is küldött.

A legnagyobb magyar több szálon is kötődött Szombathelyhez

De nemcsak ezért játszik nagy szerepet Széchenyi István életében Szombathely, a legnagyobb magyar ugyanis

16 évesen a szombathelyi líceumban tette le érettségi vizsgáját.

Az épület egyébként még ma is áll. Ha szemfüles, a Szily János utcában , majdnem a Székesegyházzal szemben meg is találja a kissé romos épületet. Ennek falán egyébként díszeleg egy emléktábla is a „nagy” eseményre való tekintettel.

Hogy került pont ide Széchenyi?

„Széchenyi István gróf iskoláztatása, tanulmányai nem igen tértek el a korabeli nevelési szokásoktól: arisztokrata ifjúként nem ülhetett nyilvános iskola padjaiba” – írja Varsányi Péter István egy korábban, a Vasi Szemlében megjelent cikkében.

Tanulmányait ezért magánúton végezte, az így megszerzett ismeretekből azonban egy nyilvános gimnáziumban kellett számot adnia . Így tett vizsgát többek közt Pesten a piaristáknál és Sopronban a bencéseknél is. A tanulmányok záró tanfolyama a filozófia volt, a Dunántúl észak-nyugati részén azonban csak Szombathelyen volt olyan intézmény, ahol lehetett vizsgázni .

A szombathelyi líceum ma, a Szily János utcában
Google Street Wiew

Az itt eltöltött két év alatt összesen négy vizsgát tett Széchenyi. Az elsőt 1807. augusztus 31-én, az utolsót 1808. november 8-án. Minden vizsgán kitűnő eredményt ért el .

Vizsgáztatói között azonban ott volt a líceum egyik tanára, Kresznerics Ferenc is, aki ekkoriban kapcsolatban állt az ifjú édesapjával, Széchényi Ferenccel is.

Bár az apa kérte a tanítótól, hogy legyen szigorú a fiúval – írta Varsányi -, István később naplójában mégis azt írta, biztosan azért engedték át, mert protekciója volt.

A vizsgák után, 1809-től Széchenyi fivéreivel együtt katonának állt. Itt a féléves katonai kiképzés után főhadnagy lett, a legnagyobb magyar 1825-ig szolgálta hazáját a seregben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?

Tovább az oldalra