Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közpark és turistabusz-parkoló lesz a szombathelyi Ady téren, majd egyszer

Az MMIK-t és környékét is rendbe teszik. Már csak pénz kell hozzá.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Miközben felújítás címszó alatt javában dúlják szét Megfojtja a szombathelyi belvárost a nagy felújítás 2017. May 20. 16:11 a szombathelyi belvárost, az önkormányzat már a folytatást tervezi. Az elmúlt két évben rengeteget beszéltek a Szent Márton Tervről és a Modern Városok Programról, aztán szép lassan összemosódott Még csak tervezik és vizsgálják azt a tízmilliárdos fejlesztést, amit Orbán Viktor tavaly ígért Szombathelynek 2016. November 26. 12:00 a kettő, a közös nevező az EU-támogatás Elfogyott a pénz, az uniós pénzek menthetik meg a Modern Városok programját? 2016. August 17. 07:40 lett.

A Szent Márton Terv első fejezete részben befejeződött, részben zajlik, erről alul keretben bővebben. És most van a terv második részének tervezése, amiről csütörtökön tárgyal majd a városi közgyűlés.

A második fejezet három nagyobb részből áll:

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

 • a Szent Márton utca és környezetének rehabilitációja
 • a Járdányi Paulovics István Romkert fejlesztése
 • az Ady tér és környezete fejlesztésének tervezése
 • A Szent Márton utcáról két éve már írtunk Sétálni a szombathelyi Berzsenyi téren, autózni lámpák nélkül 2014. July 29. 15:02 , a lényeg, hogy a Hunyadi, valamint a Szent Márton és Vörösmarty kereszteződéseket körforgalommá alakítják, a Szent Márton utat szűkítik, úgy, hogy kiveszik középről a virágágyásokat, bicikliutakat építenek és fákat ültetnek. Lesz még egy körforgalom, a Hunyadi és Zrínyi Ilona kereszteződésben, de az a képen nem látszik:

  A Szent Márton utca környéke
  horvathzoltan.blog.hu

  A Romkert bővítéséről egy hónapja írtunk Egy igazi üvegpalotát építenek a szombathelyi Romkert fölé 2017. May 12. 18:00 , itt a legfontosabb a római mozaikok megvédése, erre a célra valóságos üvegpalotát építenek majd.

  Az Aula védőépület koncepciója a Karoling vár felől – reflektáló homlokzatburkolat alkalmazásával, kilátóval
  Galériánkban megnézheti, milyen lesz az üvegpalota a Romkertben

  A legnagyobb falat azonban az Ady tér és környékének rendbetétele, a Szent Márton Tervben is csak az előkészítése, megtervezése szerepel. A téren lévő buszpályaudvar elköltöztetésével már a 2010 előtti közgyűlés is foglalkozott, az akkori terveket a gazdasági válság húzta keresztül. Aztán ismét elővették 2017-re új buszállomása lehet Szombathelynek 2013. March 08. 13:46 , a buszpályaudvart a vasútállomáshoz költöztetnék, ahol a Vasút utcában a szükséges területeket Szombathely újabb szégyenfoltja 2012. May 10. 07:57 már 2006-ban megvásárolta a város.

  Közpark lenne itt, de turistabuszok parkolója is
  Mészáros Zsolt (www.legifelderites.hu)

  Ha sikerült a költöztetés, az Ady téren közparkot és a turistabuszok parkolóját alakítják ki, további részleteket egyelőre nem tudunk. De közelsége miatt az MMIK-t és annak környékét is rendbe akarják tenni. Ez nem lesz egyszerű, hiszen az MMIK-t 2012-ben a megyei önkormányzat többi vagyonával együtt államosították. Szombathely aztán hiába kérte vissza, az állam elutasította a kérést.

  Pedig tavaly tavasszal komoly tervet dolgoztak ki Elbontják és újraépítik a szombathelyi MMIK-t 2016. April 19. 15:27 , az egész épülete el akarták bontani és újra megépíteni, a jelenlegi igények alapján.

  A csütörtöki közgyűlésre készült előterjesztésben az is benne van, hogy az Ady térre és környékére nem írnak ki tervpályázatot, azért nem, mert akkor kicsúsznának a pályázati határidőből, így a koncepciót készítő tervezőket bízzák meg. De -a hogyan már írtuk -, ez még csak a tervezésről szól.

  A Szent Márton Terv első fejezete

 • Savaria Múzeum felújítása, 358 millió 872 ezer forint (befejeződött)
 • Smidt Múzeum felújítása, 220 millió 748 ezer forint
 • Romkert Sétány megépítése, 197 millió 997 ezer forint
 • Berzsenyi D. tér felújítása, 1 milliárd 230 millió 111 ezer forint
 • Szent Márton templom előtti tér felújítása, 526 millió 468 ezer forint
 • Ezekből maradt annyi pénz, hogy a Smidt Múzeum udvarán álló villamost is felújítsák, de annak elhelyezéséről egyelőre viták vannak Biztos olyan jó ötlet kiemelni a Smidt Múzeum kertjéből a régi szombathelyi villamost? 2017. May 24. 08:15 .

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzásszólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés