A szombathelyi NLG diákjáé lett az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyének különdíja

A magyar csapat pedig ezüstérmes lett.

Idén Szombathely testvérvárosának, a grúziai Kutaisinak az egyetemén rendezték meg július 7. és 14. között az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyét (International Young Physisists’ Tournament, IYPT), ami a középiskolások egyik legrangosabb nemzetközi fizikaversenye.

A magyar ifjú fizikus csapat a Liszt Ferenc repülőtéren még az elutazás előtt | Simon Tamás (Budapesti Német Iskola), Nádori Jakab (Radnóti Miklós Gimnázium, Budapest), Kalocsai Zoltán (Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium), Goertz Amélie (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest), Bánóczki Tímea (felkészítő, ELTE/BME), Somogyi Boglárka (Baár-Madas Ref. Gimnázium, Budapest), Dr. Hömöstrei Mihály (felkészítő, ELTE/Budapesti Német Iskola)
Kalocsai Zoltán

A 34. IYPT-re 17 fizikai kutatási témakörből kellett felkészülniük a csapatoknak. Maga a verseny egy angol nyelven folytatott tudományos vita. A feladat az egyik fél részéről valós kutatásaikon, kísérleteiken alapuló tudományos eredményeik, téziseik bemutatása és védelme, az ellenfél részéről pedig annak bírálata. Mindezt egy „reviewer” szerepet betöltő versenyző összegzi és saját véleménye szerint értékeli.

A viták során minden csapatból egyénileg szerepel egy-egy versenyző, de a csapat minden esetben nélkülözhetetlen segítő szerepet tölt be, a viták során szükséges gyors véleményalkotásban és lényeglátásban.

Az ifjú fizikusok tudományos vitáját, érveit nemzetközi zsűri értékeli. A fizikai problémák mély megértése mellett ezért rendkívül fontos ezen a megmérettetésen a gyors észjárás, a helyzetfelismerés, a meggyőző érveléstechnika és a jó angol nyelvtudás.

A magyar ifjú fizikus csapat és felkészítőik a 34. IYPT megnyitóünnepsége előtt | Dr. Szeidemann Ákos, Nádori Jakab, Simon Tamás, Kalocsai Zoltán, Goertz Amélie, Somogyi Boglárka, Bánóczki Tímea, Dr. Hömöstrei Mihály
Kalocsai Zoltán

A ifjú fizikusok hazai több fordulós versenyéről négy budapesti gimnazista (Goertz Amélie, Nádori Jakab, Simon Tamás, Somogyi Boglárka) mellett egyetlen egy vidéki, a szombathelyi Kalocsai Zoltán (Nagy Lajos Gimnázium) jutott be a magyar csapatba, és képviselhette Magyarországot Grúziában a Kutaisi International Universityn.

A magyar csapat felkészítését az ELTE budapesti Fizikai Intézetének munkatársai és hallgatói végezték. Az 5+1 fordulós rangos világversenyen a magyar csapat az 5. helyen végzett és a nemzetközi zsűri döntése alapján ezüst éremmel térhetett haza. Kalocsai Zoltán a zsűri különdíját, a legjobb „reviewer” oklevelet is megkapta ezüst érme mellé.

Az ezüstérmes magyar ifjú fizikus csapat és felkészítőik | Dr. Szeidemann Ákos, Goertz Amélie, Nádori Jakab, Kalocsai Zoltán, Somogyi Boglárka, Simon Tamás, Bánóczki Tímea
Kalocsai Zoltán

Kalocsai Zoltánról már mi is írtunk, például amikor első helyen jutott az ország legjobb 10 ifjú fizikusa közé. Első helyen jutott az ország legjobb 10 ifjú fizikusa közé a szombathelyi NLG diákja 2021. March 06. 11:26 A fiatal NLG-s tehetség akkor a gyöngydinamika című feladatot dolgozta ki. A probléma elméleti hátterének alapos vizsgálatát követően egy, a 3D nyomtatást és a legorobotokat is alkalmazó kísérleti eszközt szerkesztett, amellyel alátámasztotta elméletét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech