Orbán Viktort a szombathelyi oltópontokról kérdezték az Országgyűlésben

Vajon melyik kártyáját vette elő a kormányfő?

Az egész országot bejárta már a szombathelyi önkormányzati oltópontok körül kialakult botrány, melyről ma délután tartott sajtótájékoztatót „Elmegyünk a falig, vagy azon túl” – A szombathelyi önkormányzat továbbra is szeretné megnyitni az oltópontokat 2021. March 16. 18:03 Nemény András polgármester. Közben pedig a Parlamentben is zajlottak az események, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes tette fel a nagy kérdést Orbán Viktor miniszterelnöknek:

Miért nem segítenek a szombathelyi háziorvosoknak az oltásban?

Kunhalmi emlékeztetett, hogy a miniszterelnök nem is olyan régen kijelentette, „senki ne csináljon politikát a járványkezelésből”. Mint mondja, ugyanezen a véleményen van Szombathely polgármestere is, aki együttműködésre törekszik annak érdekében, hogy felgyorsítsák az oltásokat és segítsenek a háziorvosoknak is.

Kunhalmi szerint úgy néz ki, a kormány mégsem tartja magát mindahhoz, amit Orbán Viktor kijelentett, így arról érdeklődött, hogy a fideszes önkormányzatokkal ellentétben az ellenzéki Szombathely miért nem nyithatott oltópontokat? Ki és miért utasította hirtelen a korábban igent mondó kormánymegbízottat, hogy ne adjon engedélyt oltópontokra? És ki vállalja a felelősséget mindezért? – kérdezte.

Orbán Viktor
MTI/Kovács Tamás

Jött is a miniszterelnök válasza, ami lássuk be, nem tartogatott sok meglepetést, hiszen azonnal elő is vette az oltásellenes és a brüsszeles kártyát. Mint mondja, továbbra is arra kéri az ellenzéket, hogy álljanak le az oltásellenes kampánnyal, szerinte ugyanis felelőtlenség arra felszólítani az embereket, hogy ne vegyék fel a kínai vagy az orosz vakcinát.

Aztán áttért az oltópontok helyzetére. Mint mondta, szeretné tájékoztatni a képviselő asszonyt arról, hogy Magyarországon ma 5005 háziorvosi, 629 kórházi és 140 szakrendelőben működő oltópont van. Ez összesen 5774. Tehát nem oltópontból van hiány, hanem vakcinából. Amíg pedig nem kapunk elég oltóanyagot Brüsszelből, addig nem is lehet felgyorsítani az oltást.

Ha viszont mégis lesz elég vakcina, akkor összesen 6752 oltópont áll majd rendelkezésre. Orbán szerint pedig ha ez is kevés lesz, van tervük arra is, hogy hogyan növeljék ezeknek a számát, és szívesen veszik a segítséget is, de most elég ennyi oltópont.

Kunhalmi erre csak annyit válaszolt, hogy nem várt tulajdonképpen mást, a miniszterelnök azt hozta, amit megszoktunk tőle. Majd előhozta a halálozási statisztikát, a vendéglátósok helyzetét, a nemzeti konzultációt a nyitásról és újabb kérdésekkel is bombázta. Például azzal, hogy ki is az oltásellenes? Aki segíteni akar, vagy az, aki ezt letiltja?

Orbán Viktor erre újra jött az oltásellenes kampánnyal és a keleti vakcinákkal. A szombathelyi háziorvosok panaszaival kapcsolatban pedig annyit mondott, hogy ő is észlelte ezeket, ezért arra kérte a közigazgatás szombathelyi vezetőjét, hogy menjenek ki ezekhez a háziorvosokhoz és adjanak meg nekik minden segítséget.

Most már csak az a nagy kérdés, hogy ez utóbbit hogyan is kell érteni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

„Elmegyünk a falig, vagy azon túl” – A szombathelyi önkormányzat továbbra is szeretné megnyitni az oltópontokat

„Nem adtuk fel!” – mondta egy mai sajtótájékoztatón Nemény András. Készen áll az Éva Malom is, és valószínűleg jogi útra terelik az ügyet.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19