Mégsem tiltottak be minden tűzijátékot, sőt vásárolni is lehet - közölte kérdésünkre a rendőrség

De a járványügyi korlátozásokat be kell tartani.

December 10-én jelentették be Betiltja a petárda és a tűzijáték árusítását a kormány 2020. December 10. 18:29 , hogy a kormány az idei szilevszerkor betiltja a tűzijátékok és egyéb pirotechnikai eszközök, mint például a rakéták árusítását és felhasználását.

Persze, mint szinte minden jogszabálynál, ennél a rendeletnél is vannak kiskapuk. Az egyikről már írtunk, magánterületen idén is használhatók lesznek a pirotechnikai eszközök. Persze, eddig is érvényben lévő korlátozásokkal.

A december elején hozott rendelet gyakorlatilag azt a, egyébként hatályos szabályozást függeszti fel, hogy december 28. és 31. között, közepes kockázatú pirotechnikai eszközöket lehessen vásárolni, illetve hogy december 31-én 18 órától január elsején reggel 6 óráig ilyet felhasználjanak.

Kikértük a rendőrség szakvéleményét, az ORFK egy mondattal válaszolt kérdéseinkre:

"Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek üzletekben történő forgalmazását és magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja."

Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy idén utcán, ideiglenes engedéllyel nem szabad ilyen termékeket árusítani. De

azok az üzletek, amelyeknek állandó engedélyük van pirotechnikai eszközök forgalmazására, továbbra is árusíthatják a lakossági felhasználásra tervezett, kisteljesítményű tűzijátékokat, rakétákat.

A felhasználásukra hozott szabályozás egyszerűbb,

az idén közterületen nem, de magánterületen az idén is fel lehet ezeket az eszközöket használni.

Ilyen, mondjuk, egy családi ház kertje.

De a rendőrség felhívta a figyelmet a kijárási tilalomra, vagyis arra, hogy este 8 óra és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

És, hogy családi esemény vagy magánrendezvény abban az esetben tartható meg, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt. Hozzáteszik, továbbra is tilos a közterületen, illetve a nyilvános helyeken a csoportosulás, illetve a gyülekezés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19