Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelyiek többsége bioerőművet akar - És Ön?

Örülhet a Grenor, ugyanis a közvélemény-kutatási adatok szerint a szombathelyiek 71%-a helyesli az erőmű megépítését. Viszont fogalmuk sincs hová tervezik.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Múlt heti sajtótájékoztatóján Horváth Zoltán LMP-s szombathelyi képviselő azzal állt ki a helyi média elé, hogy A Fidesz a saját képére torzítja a lakosság véleményét? 2014. January 24. 13:23 egy Fidesz-érdekeltségű cég végezte a Szombathely-Szentkirályra tervezett biomasszás közvélemény-kutatást. Meghívásos alapon, pályáztatás nélkül, mindösszesen 6 millióért. Akkor viszont nem árulta el a kutatás végeredményét, jóllehet a vállalkozási szerződéssel együtt azt is megszerezte. Megvárta, vajon a januári közgyűlésen a városvezetés napirendre tűzi-e a biomassza-erőmű témáját vagy sem.

Grenor bio-fűtőerőmű Szombathelyen
Grenor
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Hát nem tűzte. Így ma délelőtt az LMP-s városi képviselő megmutatta a Real-PR '93 Kft. által elkészített 69 oldalas tanulmányt. A cég a közvélemény-kutatást tavaly októberben végeztette el Szombathelyen, a merítésben 2500 ember véleményére voltak kíváncsiak.

A „Real-PR 93. Piac- és Közvéleménykutató Kft. egyébként – utalt rá még múlt héten az LMP-s képviselő - egyszer már megjelent Szombathelyen, 2008-ban kutatta a választók pártreferenciáit, és akkor a cég nem volt hajlandó elárulni a helyi médiának, ki volt a megrendelője. (A cégről, és állítólagos pártkötődéséről bővebben múlt heti A Fidesz a saját képére torzítja a lakosság véleményét? 2014. January 24. 13:23 cikkünkben olvashat.)

Íme, a többség biomassza-erőmű párti!

A közvélemény-kutatási adatok szerint szentkirályiak tiltakozása ellenére a megkérdezettek 56 százaléka megfelelőnek tartja azt a helyszínt, ahová Grenor szeretné a biomassza erőművet létesíteni. 15,7 százalék szintén támogatja a beruházást, csak más helyszínen. Ezzel együtt a kutatás azt állapítja meg, ha a két adatot összeadjuk, akkor látszik, hogy több mint 71 százalék támogatja egy erőmű építését.

Grenor bio-fűtőerőmű Szombathelyen
Grenor

Az eredményt Horváth Zoltán sem kívánta megkérdőjelezni, azonban több ellentmondásra is felhívta a figyelmet. Például arra, hogy a kérdésre, hogy

Tudják-e azt, hogy hová tervezik ezt az erőművet?

, egészen megdöbbentő eredmény jött ki. 59 százalék semmit sem tudott rá válaszolni, 31 százalék teljesen téves helyszín jelölt meg. Ha összevetjük a két adatot, 90 százalék azt se tudja, hol valósulna meg, mégis több mint 71 százalékuk helyesli a beruházást.

Másrészt a kérdőívben semmi nyoma sincs annak, hogy a zöld szervezetek miért ellenzik a nagyobb léptékű biomassza-erőműveket. Külön kellene kezelni ugyanis azokat a kis léptékű erőműveket, amelyeket nem egy ausztriai faluban is láthatunk, és ahol a környezetükben keletkezett szerves hulladékot dolgozzák fel, és elégítik ki vele a település energiaigényét. Ez a tervezett szombathelyi beruházás, figyelmeztet a politikus, sokkal nagyobb léptékű, nem csupán a helyben képződött és feldolgozásra váró növényi hulladékot dolgozza fel, hanem nagyban szállítanák ide.

LMP sajtótájékoztató
Vágvölgyi Bálint

Horváth Zoltán még kifogásolta, hogy a közvélemény-kutatási anyag rossz színben tünteti fel a környezetvédőket, mivel azt állítják, hogy a megkérdezettek jó része megkérdőjelezi a hitelességüket. Ezzel szemben viszont a szombathelyiek 88 százaléka szerint a környezetvédelem nagyon fontos, és csak 1 százalék alatti számban gondolják úgy, hogy nem.

A kutatás ellentmondásainak feloldására és azért, hogy hitelesebb képet kaphassunk, a városban helyi népszavazást kellene tartani - javasolta Horváth Zoltán. Feltéve, ha a városvezetés tényleg bioerőművet akar. Mert szerinte ez ügyben hónapok óta csak "maszatolás van"Bioerőmű-sztori

Ahogy mi is több ízben írtunk róla, a szentkirályi biomassza erőműről Bioerőmű: semmiféle csatát nem nyertek a lakók 2013. March 29. 14:24 még az előző, MSZP-s városvezetés kezdett el tárgyalni. Tudható az is, hogy a 2010-es önkormányzati kampányban több fideszes képviselő még szót emelt a tervezett létesítmény ellen, és felszólították a városvezetést, hogy hagyja abba a tárgyalásokat. Ehhez képest, amikor 2010-ben megnyerték a választásokat, a jobboldali politikusok tovább folytatták a beruházóval a párbeszédet. A két alpolgármester állítólag járt is Oslóban a Grenor cégnél, és tárgyaltak a folytatásról.

Amikor a közgyűlés elé került az ügy, a képviselők az előzményekről és a tárgyalás folyamatáról semmilyen tájékoztatást nem kaptak, csupán a beruházási anyagot nyomták a kezükbe. Akkor derült ki, hogy a helyi lakókkal semmilyen egyeztetés nem Ők sem akarnak biofűtőművet 2013. March 05. 22:24 történt, holott a környéken élők egyre hangosabban kezdtek tiltakozni. Ennek hatására született meg az a döntés, hogy az önkormányzat, egy közvéleménykutató segítségével kikéri a lakosság véleményét, és ettől teszik függővé azt, hogy a beruházás megvalósulhat-e vagy sem. Azóta nincs hír.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

A Fidesz a saját képére torzítja a lakosság véleményét?

Fidesz közeli cég végezte a szombathelyi biomasszás közvélemény-kutatást, meghívásos alapon, pályáztatás nélkül, 6 millióért – háborog a szombathelyi LMP.

Vépről olcsóbb lenne a távhő, mint a Grenortól

Van erre egy ajánlat, mint kiderül. Az MMIK-ról tárgyalnak a minisztériummal, utcát is elneveztek. Olvassa újra tudósításunkat.

Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen?

A beruházó Grenor Kft. norvég főnöke szerint sikeres tárgyaláson vannak túl a városvezetéssel, húsvét után folytatják.

Nem lesznek bioerőművek Szombathelyen

Az önkormányzat leállítja a Szentkirály mellé és a Vízöntő utcába tervezett biomassza erőművek előkészítését.

Ők sem akarnak biofűtőművet

Legalább kétszázan tiltakoztak az új szombathelyi fűtőmű ellen, pedig ez csak egy lakossági fórum volt. Akár az utakat is lezárják.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés