A Fidesz a saját képére torzítja a lakosság véleményét?

Fidesz közeli cég végezte a szombathelyi biomasszás közvélemény-kutatást, meghívásos alapon, pályáztatás nélkül, 6 millióért – háborog a szombathelyi LMP.

A szombathelyi LMP, kezdjük egy kis színessel, előreszaladt a rezsicsökkentési versenyben. Bízva a közelgő tavaszban, nemrég átadott irodájukban fűtést sem szereltettek. Az olyan sajtótájékoztatók idejére, mint ez a mostani, a fázósabb sajtómunkások (mint mi) kedvéért egy villanyradiátort állítottak be.

De térjünk a tárgyra, Horváth Zoltán LMP-s szombathelyi képviselő nem kevesebbet állított ma délelőtt: minthogy egy Fidesz-érdekeltségű cég végezte a Szombathely-Szentkirályra tervezett biomasszás közvélemény-kutatást. Meghívásos alapon, pályáztatás nélkül, mindösszesen 6 millióért.

LMP sajtótájékoztató
Vágvölgyi Bálint

Ahogy mi is több ízben írtunk róla, a szentkirályi biomassza erőműről Bioerőmű: semmiféle csatát nem nyertek a lakók 2013. March 29. 14:24 még az előző, MSZP-s városvezetés kezdett el tárgyalni. Tudható az is, hogy a 2010-es önkormányzati kampányban több fideszes képviselő még felszólalt a tervezett biomassza-erőmű ellen, és felszólították a városvezetést, hogy hagyja abba a tárgyalásokat. Ehhez képest, amikor 2010-ben megnyerték a választásokat, a jobboldali politikusok tovább folytatták a beruházóval a párbeszédet. A két alpolgármester, állítja Horváth, járt is Oslóban a Grenor cégnél, és tárgyaltak a folytatásról.

Reális eredményre számíthatunk? - kérdezi az LMP

Amikor a közgyűlés elé került az ügy, a képviselők az előzményekről és a tárgyalás folyamatáról semmilyen tájékoztatást nem kaptak, csupán a beruházási anyagot nyomták a kezükbe. Akkor derült ki, hogy a helyi lakókkal semmilyen egyeztetés nem történt, holott a környéken élők egyre hangosabban kezdtek tiltakozni. Ennek hatására született meg az a döntés, hogy az önkormányzat, egy közvéleménykutató segítségével kikéri a lakosság véleményét, és ettől teszik függővé azt, hogy a beruházás megvalósulhat-e vagy sem.

Grenor bio-fűtőerőmű Szombathelyen
Grenor

Erre a feladatra három cég kapott meghívót, végül a megbízást a „Real-PR 93. Piac- és közvéleménykutató Kft.” nyerte el. A város a céggel a szerződést szeptember 24 –én írta alá. Azóta sincs hír a végeredményről, közölte Horváth, pedig a mérést a szerződés szerint hat héten belül el kellett végezni. A közvéleménykutató cég – utalt rá az LMP-s képviselő - egyszer már megjelent Szombathelyen, 2008-ban kutatta a választók pártreferenciáit, és akkor a cég nem volt hajlandó elárulni a helyi médiának, ki volt a megrendelője.

88 százalék a környezetvédelem nagyon fontos 1 százalék alatt aki mondja
Grenor bio-fűtőerőmű Szombathelyen
Grenor

Azonban nem nehéz utánakeresni, ki állhat a cégcsoport mögött. Horváth Zoltán bemutatta a nol.hu 2006-os cikkét, amely szerint a Real-PR 93. Piac- és közvéleménykutató Kft ’89 –óta létezik, és többségében jobboldali hátterű megrendelésekből él. A cég Horváth Zoltán szerint annyira nincs jelen a közvéleménykutató-szakmában, hogy a Piackutatók Magyarországi Szövetségének nem is tagja.

A nol.hu információi szerint ráadásul meglehetősen alternatív módszerekkel kutatnak, ami nem a szakmában elfogadott elvek szerint történik:

nem kiválasztott mintával készül, hanem véletlenszerű telefonhívásokkal érik el a választókat. A megkérdezettek egy automata által feltett kérdésre válaszolhatnak a telefon nyomógombjainak segítségével.

Megvan az eredmény, de titok

Horváth Zoltán viszont szintén nem árulta el a közvéleménykutatás eredményét, jóllehet ő a vállalkozási szerződéssel együtt azt is megszerezte. Megvárja, vajon a januári közgyűlésen a városvezetés napirendre tűzi-e a biomassza-erőmű témáját vagy sem.

Mit kell tudni a Real-PR '93 Kft.-ről?

A Népszabadság 2006-os cikkében ezt olvashatjuk:

A cég elődjét, a Real-PR '93 Közkereseti Társaságot 1993-ban alapította két hajdúszoboszlói lakos, Pinczés Tibor és Sóvágó Sándor. A ma negyvenes éveiben járó Pinczés Tibor - aki egy hajdúszoboszlói tanítói állást hagyott ott a cégalapításkor - feladata a társaság üzleti értelemben vett vezetése és új megbízások szerzése. A szociológus végzettségű Sóvágó Sándor felel a szakmai munkáért, a piac- és közvélemény-kutatásokért. A társaság a kilencvenes években piackutatással foglalkozott: a fontosabb megbízóik közé tartozott a helyi megyei lapkiadó vállalat, de többször dolgoztak az SZDSZ-nek és az 1998-ig SZDSZ-es vezetésű debreceni önkormányzatnak. Sikerült beszélnünk a cég több akkori megbízójával.

Érdeklődésünkre azt mondták: elsősorban azért választották a Real-PR-t, mert hazai viszonylatban igen olcsón dolgoztak - ez egyébként ma is így van -, hozzájuk képest a nagy társaságok sokkal drágábban vállalnak megbízásokat. Többen úgy fogalmaztak: a társaság gyorsan dolgozott, de sokszor tapasztalták, hogy szinte az elvárható mértéken túl is igyekeznek megfelelni a megbízó várakozásainak. Egy volt üzleti partnerüknek - mint elmondta - olyan érzése volt, hogy a cég arra törekszik: lehetőleg olyan eredményt mutasson ki, amely a megbízó számára a legkedvezőbb. Informátoraink azt mondták: a cégnek nem volt politikai irányultsága, annak dolgoztak, aki fizetett.

Forrás: http://nol.hu/archivum/archiv-400209

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Vépről olcsóbb lenne a távhő, mint a Grenortól

Van erre egy ajánlat, mint kiderül. Az MMIK-ról tárgyalnak a minisztériummal, utcát is elneveztek. Olvassa újra tudósításunkat.

Mégis épít bioerőművet a Grenor?

Hiába a szombathelyiek tiltakozása, a norvég cég megépítheti az erőművet, ha talál másik helyszínt. Nem baj, ha az is Szombathelyen lesz.

Egymillió eurós kártérítést kérhet a szentkirályi erőmű beruházója

Ezt állította Gyebrovszki János MSZP-s városi képviselő a városi tévé műsorában.

Májusban döntenek a szombathelyi bioerőműről

A Fidesz ismét a Grenor terve mellé állt, most megint akarják. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk, ahol a városvezető frakció jelentéktelen ügyekkel próbálkozott.

Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen?

A beruházó Grenor Kft. norvég főnöke szerint sikeres tárgyaláson vannak túl a városvezetéssel, húsvét után folytatják.

Nem lesznek bioerőművek Szombathelyen

Az önkormányzat leállítja a Szentkirály mellé és a Vízöntő utcába tervezett biomassza erőművek előkészítését.

Ők sem akarnak biofűtőművet

Legalább kétszázan tiltakoztak az új szombathelyi fűtőmű ellen, pedig ez csak egy lakossági fórum volt. Akár az utakat is lezárják.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet