Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Százmilliókkal kell megtolni a korábban indított szombathelyi beruházásokat

Alulértékelt közbeszerzések? Gondatlan, hiányos tervezés? Ki lehet a felelős?

170 millió forintos keretet nyitott az önkormányzat a vásárcsarnok felújításánál jelentkező plusz igényekre - írtuk egy hónapja Csekély 170 millióval kell megtolni a szombathelyi vásárcsarnok felújítását 2020. September 18. 19:57 . Mint írtuk, a kivitelezés során több olyan pluszmunka is felmerült, amelyek nem szerepelnek a szerződésben, ezeket cikkünkben Csekély 170 millióval kell megtolni a szombathelyi vásárcsarnok felújítását 2020. September 18. 19:57 fel is soroltuk.

Plusz 520 millió a vásárcsarnokra

Tavaly januárban viszont egyszer már 350 millió forinttal kisegítették a felújítást annak érdekében, hogy elindulhasson a munka. A tavaly januári közgyűlésen arról is döntöttek, hogy megpróbálják ezt az összeget elkérni a pályázat kiírójától, a plusz 350 millióra ugyanis azért volt szükség, mert a közbeszerzési pályázat legolcsóbb ajánlata ennyivel volt drágább, mint a rendelkezésre álló összeg.

Egy hónapja készült kép a vásárcsarnok felújításáról
Kiss Tamás

Ráadásul ez már a második közbeszerzési pályázat volt, az első tervekben Több mint kétmilliárd forintból újulhat meg a szombathelyi Vásárcsarnok 2016. April 19. 07:44 1 milliárd 225 millió forintos keretet kalkuláltak ki. Viszont mindössze egyetlen egy pályázó volt, aki nem fért bele a keretbe – nettó 1 milliárd 988 millió forintért vállalta volna a felújítást –, ezért sikertelen lett a pályázat. Elbukott a szombathelyi vásárcsarnok közbeszerzése 2018. November 06. 15:23

Így ha jól számolunk, összesen (350 + 170) 520 millió forinttal kell kisegítenie az önkormányzatnak a felújítást. Így lassan már akkora összegnél tartanak, mint amennyiért az első közbeszerzési pályázaton ajánlatot tevő cég elvégezte volna a munkát, ráadásul a jelenleginél magasabb műszaki tartalommal.

De nem ez az egyetlen olyan beruházás az elmúlt évekből, ahol utólag tíz- vagy százmilliókkal kell kiegészíteni az eredeti költségvetést.

Aréna óvoda

Az óvodát 2017-ben zárták be, eredetileg 240 millió forintot szántak a felújítására. Két közbeszerzési pályázat is sikertelen lett, mert a legolcsóbb ajánlatok is bőven a rendelkezésre álló keret felett voltak.

Újratervezték az óvoda felújítását, kihagyták belőle a nem lényeges elemeket, maradt az energetikai felújítás és az épület rendberakása, de ekkor már 288 milliót szántak rá. Ezekkel a feltételekkel már sikeres lett a pályázat, tavaly nyáron el is kezdődött a munka.

De ősszel a kivitelező plusz 30,7 millió forintot kért Plusz 30 millió forint kell, hogy befejeződjön a szombathelyi Aréna óvoda felújítása 2019. November 23. 19:11 azért, mert az épület egy részének belső falait újra kell vakolnia, és ezt a munkát nem tartalmazta az eredeti szerződést.

idén január végén újabb plusz 30 millió forintot szavazott meg Újabb 30 millió forint kell az Aréna óvoda felújításához, nem tervezték a kerítés cseréjét 2020. February 03. 11:38 a kivitelezőnek a közgyűlés. A kerítés cseréjére kellett a plusz pénz, tény, hogy nagyon rossz állapotban volt a kerítés.

Az önkormányzat végül mindkét összeget kifizette, de vizsgálatot indítottak, ami kiderítette, a vakolásra kért összeg indokolatlan, azt a cégnek vissza kell fizetnie Vissza kell fizetnie a kivitelezőnek a szombathelyi Aréna óvoda vakolására adott plusz 30,7 millió forintot 2020. May 02. 11:33 .

Az új egészségügyi alapellátó központ

négy éve jelentették be Orvosi rendelő, óvoda, parkoló lesz a volt szombathelyi városi strand területén 2015. December 08. 16:06 , hogy új egészségügyi alapellátó központ épül a Markusovszky kórházzal szemközti, egykori városi strand területén. A tervekben szerepelt még bölcsőde, sok parkoló és egy új út is, ami a Markusovszky és a Késmárk utcákat kötné össze. 700 milliót szántak erre a célra.

Az új egészségügyi alapellátó három évvel ezelőtti terve

Tavalyelőtt év elején aztán jöttek az első negatív hírek, kiderült, hogy a kivitelezést jóval túlszámlázták, nem fért bele a keretbe, ezért szűkebbre kell szabni a terveket Kisebb lesz az új egészségügyi központ, 13 és fél millióból felújítanák a Kiskar utcai orvosi rendelőket 2018. February 14. 07:15 , és több ütemben építik fel Fidesz: Nem egy, hanem több lépcsőben költöznek majd a szombathelyi háziorvosok 2018. February 06. 21:19 a központot.

Tavalyelőtt év végén Hende Csaba már csak húsz rendelőről és 150 parkolóról beszélt 20 vadiúj rendelőt, sebészeti osztályt, nővérszállót, plusz 150 parkolót kap jövőre Szombathely 2018. December 29. 11:04 .

A Városháza

2017 áprilisában volt először szó a közgyűlésben a Városháza felújításáról Marad a Szombathely név a PLT hetilapjánál, és marad a kiégett Brenner-villa is 2017. April 27. 08:33 . 630 millió forint volt rá, persze uniós forrásból. A felújítás nagy része az épület energetikai berendezéseit érintette volna, de némileg kívülről és belülről is átalakították volna A jövő esküvői itt köttetnek Szombathelyen, nézzék! 2017. June 29. 07:50 az épületet.

Ilyen lett volna kívülről a Városháza
Szombathelyi önkormányzat

Kiírták a közbeszerzést, aztán már 2017 októberében jött a hidegzuhany Csak a kérdések szaporodtak az új stadionról, de megújul a Sportliget, lesz reklámadó és teniszközpont 2017. October 26. 08:30 . A közbeszerzési pályázaton a legalacsonyabb ajánlat 1 milliárd 167 millió forintról szólt, ami majdnem a meglévő összeg duplája volt.

Némi tanakodás után a közgyűlés úgy döntött, lemondanak a felújításról, és törölték a programot Duplájába kerülne a szombathelyi városháza felújítása, inkább kihagyják 2017. November 07. 10:49 . Az egész kaland így is 50 milliójába került a városnak, hiszen a tervezőket ki kellett fizetni. Jelenleg nincs elképzelés a Városháza felújítására.

A Gothard-kastély elmaradt felújítása

Az előzetes koncepcióban szereplő bruttó 1,8 milliárd forint helyett nettó (áfa nélkül) 2 milliárd 718 millióba kerülne a herényi Gothard-kastély felújítása - derült ki közel két éve Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 .

Forrés: szombathely.varosom.hu

A műemlék kastély felújítását a kormány ígérte meg a Modern Városok programjában, Szombathely mintegy 100 milliót kapott egy megvalósíthatósági tanulmánytervre, amit az Equinox Kft. el is készített.

A tanulmányból kiderült, hogy az előzetes koncepcióban szereplő bruttó 1,8 milliárd forint helyett nettó (áfa nélkül) 2 milliárd 718 millióba kerülne a herényi Gothard-kastély felújítása.

A városvezetés egyeztetni próbált a kormánnyal a támogatási összeg felemeléséről, de megegyezésnek nem volt nyoma. Így elmaradt a kastély felújítása.

Életveszélyes víztorony

Balesetveszélyesek a szombathelyi víztorony korlátjai és hivatalos iratok is hiányoznak - írtuk a múlt héten Balesetveszélyesek a szombathelyi víztorony korlátjai és hivatalos iratok is hiányoznak 2020. October 13. 07:23 . A városházától sikerült megtudnunk, hogy azért nem nyitják meg hivatalosan a felújított víztornyot, mert az ellenőrzés komoly hiányosságokat tárt fel.

Mészáros D. Zsolt

Balesetveszélyesek a beépített korlátok, és fontos minőségbiztosítási iratok is hiányoznak. Csak a tűzoltóság 30 hiányosságot talált, de a vizsgálat lezárásáig ezeket nem hozzák nyilvánosságra.

A hibát a kivitelezőnek, a Hmlok Zrt-ne kell kijavítania, és a hiányosságokat pótolniuk kell.

Drágulás, a forint leértékelődése van a háttérben

Megkerestük Horváth Attila beruházásokért (is) felelős alpolgármestert, azt tudakolva, mi az oka a sok sikertelen közbeszerzésnek, és annak, hogy sokszor százmilliókkal kell kipótolni az eredeti tervekben szereplő költségeket.

Az alpolgármester alapvetően háromféle problémát különített el.

Van olyan, amikor a projekt már a kivitelezés kezdetekor többe kerül, mint az állami vagy uniós forrás, és mint a tervekben szereplő költség. A közbeszerzési pályázat(ok) és a az előkészítés sokáig tartanak, és közben megy felfelé az építőanyag ára, a munkabér, és ami a legfontosabb, a forint-euró árfolyam is elszáll.

Ilyenkor nem lehet mást tenni, mint kipótolni a meglévő keretet, különben nem valósul meg a beruházás és a pályázati pénzt is vissza kell fizetni.

Előre nem ismert részletek

Van, hogy a munka közben derül ki valamilyen új probléma. A felújításoknál, átépítéseknél fordul elő, példa rá a vásárcsarnok, ahol nem voltak meg az eredeti, 60 évvel ezelőtti tervek. nekiálltak egy falat lebontani, de a falban egy teherhordó acélszerkezet volt, ha azt is elbontják, akkor összedől az épület.

Ilyenkor kell pótmunkát elrendelni, amit külön ki kell fizetni a kivitelezőnek. Viszont új építkezéseknél nem lehet pótmunka - mondta az alpolgármester.

Előkészítési hiba

Ez akkor jelentkezik, amikor a tervező vagy a kivitelező nem vesz észre valamit, és utólag szeretné elkérni a pótlás árát. Ilyen volt az Aréna óvodánál a belső fal újravakolása, arra számítaniuk kellett volna, hogy a vakolatot le kell cserélni. Ezért is kell visszafizetnie a vállalkozónak az vakolásra kapott 30 milliót.

Az ilyet nevezik többletmunkának, amit a megrendelő (ezekben az esetekben az önkormányzat) nem fog kifizetni, a hibát a kivitelezőnek kell megoldania.

Horváth Attila megjegyezte, ez utóbbit azért is fontos betartani, mert kár a csalás lehetősége is benne van. Tegyük fel, hogy közbeszerzési pályázaton a vállalkozó szándékosan kihagy néhány részletet a költségkalkulációból, ezzel akár a többi pályázó ajánlata alá tud enni.

Majd a munkavégzés közben jelzi, hogy előre nem látott feladatok merültek fel, és ezekre plusz pénzt kér.

Vagyis, több oka is lehet a beruházás drágulásának, az önkormányzat, mint megrendelő feladata, hogy kiderítse, hol indokolt a drágulás, a plusz pénz, és hol nem.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra