Százmilliókkal kell megtolni a korábban indított szombathelyi beruházásokat

Alulértékelt közbeszerzések? Gondatlan, hiányos tervezés? Ki lehet a felelős?

170 millió forintos keretet nyitott az önkormányzat a vásárcsarnok felújításánál jelentkező plusz igényekre - írtuk egy hónapja Csekély 170 millióval kell megtolni a szombathelyi vásárcsarnok felújítását 2020. September 18. 19:57 . Mint írtuk, a kivitelezés során több olyan pluszmunka is felmerült, amelyek nem szerepelnek a szerződésben, ezeket cikkünkben Csekély 170 millióval kell megtolni a szombathelyi vásárcsarnok felújítását 2020. September 18. 19:57 fel is soroltuk.

Plusz 520 millió a vásárcsarnokra

Tavaly januárban viszont egyszer már 350 millió forinttal kisegítették a felújítást annak érdekében, hogy elindulhasson a munka. A tavaly januári közgyűlésen arról is döntöttek, hogy megpróbálják ezt az összeget elkérni a pályázat kiírójától, a plusz 350 millióra ugyanis azért volt szükség, mert a közbeszerzési pályázat legolcsóbb ajánlata ennyivel volt drágább, mint a rendelkezésre álló összeg.

Egy hónapja készült kép a vásárcsarnok felújításáról
Kiss Tamás

Ráadásul ez már a második közbeszerzési pályázat volt, az első tervekben Több mint kétmilliárd forintból újulhat meg a szombathelyi Vásárcsarnok 2016. April 19. 07:44 1 milliárd 225 millió forintos keretet kalkuláltak ki. Viszont mindössze egyetlen egy pályázó volt, aki nem fért bele a keretbe – nettó 1 milliárd 988 millió forintért vállalta volna a felújítást –, ezért sikertelen lett a pályázat. Elbukott a szombathelyi vásárcsarnok közbeszerzése 2018. November 06. 15:23

Így ha jól számolunk, összesen (350 + 170) 520 millió forinttal kell kisegítenie az önkormányzatnak a felújítást. Így lassan már akkora összegnél tartanak, mint amennyiért az első közbeszerzési pályázaton ajánlatot tevő cég elvégezte volna a munkát, ráadásul a jelenleginél magasabb műszaki tartalommal.

De nem ez az egyetlen olyan beruházás az elmúlt évekből, ahol utólag tíz- vagy százmilliókkal kell kiegészíteni az eredeti költségvetést.

Aréna óvoda

Az óvodát 2017-ben zárták be, eredetileg 240 millió forintot szántak a felújítására. Két közbeszerzési pályázat is sikertelen lett, mert a legolcsóbb ajánlatok is bőven a rendelkezésre álló keret felett voltak.

Újratervezték az óvoda felújítását, kihagyták belőle a nem lényeges elemeket, maradt az energetikai felújítás és az épület rendberakása, de ekkor már 288 milliót szántak rá. Ezekkel a feltételekkel már sikeres lett a pályázat, tavaly nyáron el is kezdődött a munka.

De ősszel a kivitelező plusz 30,7 millió forintot kért Plusz 30 millió forint kell, hogy befejeződjön a szombathelyi Aréna óvoda felújítása 2019. November 23. 19:11 azért, mert az épület egy részének belső falait újra kell vakolnia, és ezt a munkát nem tartalmazta az eredeti szerződést.

idén január végén újabb plusz 30 millió forintot szavazott meg Újabb 30 millió forint kell az Aréna óvoda felújításához, nem tervezték a kerítés cseréjét 2020. February 03. 11:38 a kivitelezőnek a közgyűlés. A kerítés cseréjére kellett a plusz pénz, tény, hogy nagyon rossz állapotban volt a kerítés.

Az önkormányzat végül mindkét összeget kifizette, de vizsgálatot indítottak, ami kiderítette, a vakolásra kért összeg indokolatlan, azt a cégnek vissza kell fizetnie Vissza kell fizetnie a kivitelezőnek a szombathelyi Aréna óvoda vakolására adott plusz 30,7 millió forintot 2020. May 02. 11:33 .

Az új egészségügyi alapellátó központ

négy éve jelentették be Orvosi rendelő, óvoda, parkoló lesz a volt szombathelyi városi strand területén 2015. December 08. 16:06 , hogy új egészségügyi alapellátó központ épül a Markusovszky kórházzal szemközti, egykori városi strand területén. A tervekben szerepelt még bölcsőde, sok parkoló és egy új út is, ami a Markusovszky és a Késmárk utcákat kötné össze. 700 milliót szántak erre a célra.

Az új egészségügyi alapellátó három évvel ezelőtti terve

Tavalyelőtt év elején aztán jöttek az első negatív hírek, kiderült, hogy a kivitelezést jóval túlszámlázták, nem fért bele a keretbe, ezért szűkebbre kell szabni a terveket Kisebb lesz az új egészségügyi központ, 13 és fél millióból felújítanák a Kiskar utcai orvosi rendelőket 2018. February 14. 07:15 , és több ütemben építik fel Fidesz: Nem egy, hanem több lépcsőben költöznek majd a szombathelyi háziorvosok 2018. February 06. 21:19 a központot.

Tavalyelőtt év végén Hende Csaba már csak húsz rendelőről és 150 parkolóról beszélt 20 vadiúj rendelőt, sebészeti osztályt, nővérszállót, plusz 150 parkolót kap jövőre Szombathely 2018. December 29. 11:04 .

A Városháza

2017 áprilisában volt először szó a közgyűlésben a Városháza felújításáról Marad a Szombathely név a PLT hetilapjánál, és marad a kiégett Brenner-villa is 2017. April 27. 08:33 . 630 millió forint volt rá, persze uniós forrásból. A felújítás nagy része az épület energetikai berendezéseit érintette volna, de némileg kívülről és belülről is átalakították volna A jövő esküvői itt köttetnek Szombathelyen, nézzék! 2017. June 29. 07:50 az épületet.

Ilyen lett volna kívülről a Városháza
Szombathelyi önkormányzat

Kiírták a közbeszerzést, aztán már 2017 októberében jött a hidegzuhany Csak a kérdések szaporodtak az új stadionról, de megújul a Sportliget, lesz reklámadó és teniszközpont 2017. October 26. 08:30 . A közbeszerzési pályázaton a legalacsonyabb ajánlat 1 milliárd 167 millió forintról szólt, ami majdnem a meglévő összeg duplája volt.

Némi tanakodás után a közgyűlés úgy döntött, lemondanak a felújításról, és törölték a programot Duplájába kerülne a szombathelyi városháza felújítása, inkább kihagyják 2017. November 07. 10:49 . Az egész kaland így is 50 milliójába került a városnak, hiszen a tervezőket ki kellett fizetni. Jelenleg nincs elképzelés a Városháza felújítására.

A Gothard-kastély elmaradt felújítása

Az előzetes koncepcióban szereplő bruttó 1,8 milliárd forint helyett nettó (áfa nélkül) 2 milliárd 718 millióba kerülne a herényi Gothard-kastély felújítása - derült ki közel két éve Egymilliárddal többe, nettó 2,7 milliárdba kerül a herényi Gothard-kastély felújítása 2018. December 05. 11:14 .

Forrés: szombathely.varosom.hu

A műemlék kastély felújítását a kormány ígérte meg a Modern Városok programjában, Szombathely mintegy 100 milliót kapott egy megvalósíthatósági tanulmánytervre, amit az Equinox Kft. el is készített.

A tanulmányból kiderült, hogy az előzetes koncepcióban szereplő bruttó 1,8 milliárd forint helyett nettó (áfa nélkül) 2 milliárd 718 millióba kerülne a herényi Gothard-kastély felújítása.

A városvezetés egyeztetni próbált a kormánnyal a támogatási összeg felemeléséről, de megegyezésnek nem volt nyoma. Így elmaradt a kastély felújítása.

Életveszélyes víztorony

Balesetveszélyesek a szombathelyi víztorony korlátjai és hivatalos iratok is hiányoznak - írtuk a múlt héten Balesetveszélyesek a szombathelyi víztorony korlátjai és hivatalos iratok is hiányoznak 2020. October 13. 07:23 . A városházától sikerült megtudnunk, hogy azért nem nyitják meg hivatalosan a felújított víztornyot, mert az ellenőrzés komoly hiányosságokat tárt fel.

Mészáros D. Zsolt

Balesetveszélyesek a beépített korlátok, és fontos minőségbiztosítási iratok is hiányoznak. Csak a tűzoltóság 30 hiányosságot talált, de a vizsgálat lezárásáig ezeket nem hozzák nyilvánosságra.

A hibát a kivitelezőnek, a Hmlok Zrt-ne kell kijavítania, és a hiányosságokat pótolniuk kell.

Drágulás, a forint leértékelődése van a háttérben

Megkerestük Horváth Attila beruházásokért (is) felelős alpolgármestert, azt tudakolva, mi az oka a sok sikertelen közbeszerzésnek, és annak, hogy sokszor százmilliókkal kell kipótolni az eredeti tervekben szereplő költségeket.

Az alpolgármester alapvetően háromféle problémát különített el.

Van olyan, amikor a projekt már a kivitelezés kezdetekor többe kerül, mint az állami vagy uniós forrás, és mint a tervekben szereplő költség. A közbeszerzési pályázat(ok) és a az előkészítés sokáig tartanak, és közben megy felfelé az építőanyag ára, a munkabér, és ami a legfontosabb, a forint-euró árfolyam is elszáll.

Ilyenkor nem lehet mást tenni, mint kipótolni a meglévő keretet, különben nem valósul meg a beruházás és a pályázati pénzt is vissza kell fizetni.

Előre nem ismert részletek

Van, hogy a munka közben derül ki valamilyen új probléma. A felújításoknál, átépítéseknél fordul elő, példa rá a vásárcsarnok, ahol nem voltak meg az eredeti, 60 évvel ezelőtti tervek. nekiálltak egy falat lebontani, de a falban egy teherhordó acélszerkezet volt, ha azt is elbontják, akkor összedől az épület.

Ilyenkor kell pótmunkát elrendelni, amit külön ki kell fizetni a kivitelezőnek. Viszont új építkezéseknél nem lehet pótmunka - mondta az alpolgármester.

Előkészítési hiba

Ez akkor jelentkezik, amikor a tervező vagy a kivitelező nem vesz észre valamit, és utólag szeretné elkérni a pótlás árát. Ilyen volt az Aréna óvodánál a belső fal újravakolása, arra számítaniuk kellett volna, hogy a vakolatot le kell cserélni. Ezért is kell visszafizetnie a vállalkozónak az vakolásra kapott 30 milliót.

Az ilyet nevezik többletmunkának, amit a megrendelő (ezekben az esetekben az önkormányzat) nem fog kifizetni, a hibát a kivitelezőnek kell megoldania.

Horváth Attila megjegyezte, ez utóbbit azért is fontos betartani, mert kár a csalás lehetősége is benne van. Tegyük fel, hogy közbeszerzési pályázaton a vállalkozó szándékosan kihagy néhány részletet a költségkalkulációból, ezzel akár a többi pályázó ajánlata alá tud enni.

Majd a munkavégzés közben jelzi, hogy előre nem látott feladatok merültek fel, és ezekre plusz pénzt kér.

Vagyis, több oka is lehet a beruházás drágulásának, az önkormányzat, mint megrendelő feladata, hogy kiderítse, hol indokolt a drágulás, a plusz pénz, és hol nem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet