Plusz 3 millió a volt Éva-malomra, lesz okos zebra, kész az orvosi ügyelet

Olvassa újra tudósításunkat a szombathelyi közgyűlés októberi üléséről.

19:05 És itt a vége

Ezzel vége is a közgyűlés nyilvános részének, folytatás egy hónap múlva.


19:00 Jegyzői beszámolók a hivatal munkájáról

Takátsné Tenki Mária azt mondja, a városüzemeltetéstől nem kapnak részletes beszámolót, kéri, hogy ezen változtassanak. És at mondja, nincsenek fent a hivatalos oldalon a járvány miatti kiadások.

Nemény András azt mondja, az anyagi kiadások fent vannak, a megnövekedett szociális kiadásokat a szociális ágazatban lehet megtalálni. De hozzáteszi, ma már nem az eszközhiány a probléma, hanem olyan dolgok, amik megfizethetetlenek.


18:52 Lejárt határozatok

Czeglédy Csaba kérdezi, hogy az egy hónapja hivatalban lévő Krenner Róbert megszüntette-e összeférhetetlenségét, mert az általa polgármesterként vezetett csempeszkopácsi önkormányzat is tulajdonostárs a cégnél. Nemény András közli, hogy Csempeszkopács eladta a Vasivízben lévő részvényeit, így már nincs összeférhetetlenség.

Közben kiderül, hogy a volt Éva-malom felújításából is hiányzik 3 millió forint, az egyik fal felújítása nem szerepelt tervekben.

Koczka Tibor az MMIK-ról kérdez, volt egy megállapodás a felújításáról, a határidő augusztus végén lejárt. Horváth Soma alpolgármester azt mondja, az állam döntéseire várnak.


18:50 Önkormányzati alapítványok

Éves beszámolók és több szervezetnél személyi ügyek, több kuratóriumi elnök és tag cseréje. Szó nélkül megszavazták.

Ahogyan a belső ellenérzési ütemtervet is.


18:00 A közterület-felügyelet munkája

Ez egy beszámoló, később visszatérünk rá. A képviselők nem fogalmaznak meg kritikákat, de néhány érdekes dolog elhangzik.

Bővítik a kamerarendszert, állandó a közterület-felügyelők és a rendőrség jelenléte a Fő téren. Valószínűleg lesz adventi vásár, csak hosszabb és más, mint korábban.

Sokan panaszkodnak arra, hogy a járdát használják a biciklisek, sokszor balesetveszélyes állapotot okozva. Sok autós áll fel az útszéli zöldterületekre, tönkretéve a növényeket.


17:30 Még mindig a buszok

Takátsné Tenki Mária azt mondja, a Volán szerzi be a buszokat, a városnak ellentételezést kell fizetnie. (Mi tesszük hozzá, egy évre, jövőre 56 millió forintot.)

A Volán kereste meg a lehetőséget, nem a város veszi és lízingeli. Nem a város szerezte be a buszokat.

Nemény azt mondja, a lízing lényege, hogy nem lesznek a város tulajdonában, egy évre szól a szerződés egyelőre. Elektromos buszokat az állam csak kormánypárt vezetésű városoknak adott. Most kihasználták a lehetőséget, hogy a szolgáltatóknak felesleges buszok maradnak, ugyanis hamarosan csak elektromos buszokat lehet üzembe állítja.

Közgyűlés 2020.10.29.
Kiss Tamás

Szolgáltatást vásároltak, nem buszokat, így volt a legolcsóbb - mondja a polgármester. A kormánynak nem volt köze ehhez, és a város fizeti a szolgáltatás díját.

Illés szerint nem j9hetett volna létre ez a konstrukció, ha az állam nem segített volna a Volánnak. A teljes vételáruk egyébként mintegy 560 millió lenne, de örülni kell, hogy új buszok érkeznek a városba.

Horváth Soma azt mondja, áprilisban keresték meg a Volántól, van ennyi buszuk, ha nem kell, elviszik máshová, semmi köze nem volt hozzá Hende Csabának - jelenti ki.

Nemény azt mondja, ha az országgyűlési képviselő segíteni akar, akkor járjon közbe, hogy ne vonják el a közösségi közlekedés állami támogatását Évente 26-28 milliót vesz el Szombathelytől a kormány, ha leállítja a közösségi közlekedés támogatását 2020. October 24. 11:35 .

Koczka szerint ez a pénz ezért sok, mert a város fizet mindent. Ha lízing lenne, akkor tíz év múlva a városé lennének ezek a buszok. Kérdezi, miért kell jövőre 400 millió helyett 700 milliót fizetni a Volánnak.

Nemény azt mondja, azért, mert az előző városvezetés kötött ilyen szerződést, ami miatt a Volánnak a teljes veszteségét ki kell fizetni, és a tavaszi szigorítások alatt kevesen használták a helyijáratokat. Kijelenti, Koczka szájából ezek a mondatok nagyon furcsán hangzanak, ő is része volt a korábbi városvezetésnek.

Illés hozzáteszi, hiába írtak ki pályázatot a szolgáltatásra, ezért kényszerből hosszabbítottak szerződést a Volánnal. Nem volt más lehetőségük.


17:10 Új buszok, új menetrend

Erről is írtunk Hét új, környezetkímélő, csuklós Mercedes-busz áll forgalomba Szombathelyen 2020. October 26. 15:08 , hét új csuklós buszt lízingel az önkormányzat, az előterjesztésben menetrend -módosítások is vannak. Van is néhány kérés a módosításokra.


17:10 Még mindig az idősek otthona

Hosszan vitáznak azon, hogy jó helyen lesz-e az idősek otthona, ahol hajléktalanokat is gondoznának.

Nemény azt mondja, ha az irány jó, el lehet oszlatni a félelmeket, erre lesz idő. Meg fogják hallgatni a lakosságot, márciusban lesz végleges döntés.

Megszavazzák a koncepciót, hat fideszes tartózkodott.


16:40 Új szociális központ

Ez egy koncepció, újra akarják szervezni a hajléktalan-ellátást, állandó vita, hogy hol legyenek a szállók. De az idősek átmeneti gondozásáról is szó van. A témára visszatérünk.

Melega azt kéri, most vegyék le a napirendről, további egyeztetésekre van szükség.

Nemény András szerint az ott dolgozók vannak méltatlan körülmények között. Rengetegen várnak minőségi idős-ellátásra.


16:20 Az orvosi ügyelet bérei

Az új ügyeleti rendelőt megnéztük nemrég December 31-én elindul az új helyre költöző szombathelyi orvosi ügyelet 2020. October 22. 10:21 , január 1-től a város működteti az ügyeletet. A szolgáltatás színvonala szerinte kérdéseket vet fel, bíznak abban, hogy nem csökken a színvonal. Egyébként nem lesz olcsóbb, mint korábban volt.

Kecskés László elmondja, hogy az egészségügyi szalmai bizottság egyhangúlag elfogadta az előterjesztést, két módosító javaslatnál patthelyzet alakult ki. Kijelenti, felszámoltak egy jól működő rendszert, és összesen 170 milliót fordítottak az új rendszer kialakítására.

László Győző köszöni, hogy a Fidesz-frakció is támogatja az előterjesztést. De meg kell említeni, hogy egy hónapja még azzal riogattak, hogy nem készül el időben az új rendelő és nem tud elindulni az ügyelet december 31-én.

Kijelenti, Kecskésnek lehet egy gonosz ikertestvére, mert az egyeztetéseken szakmai munkát végez, a közgyűlésen előbújik belőle a politikus. Felsorol több, fideszes vezetésű várost, ahol szintén nincs diszpécser-szolgálat és egy ügyeleti autó van. Hangsúlyozza, nem lesz minőségi romlás, az órabér emelést nem az OMSZ szabta meg, hanem az önkormányzat határozta el.

Már most is a legmagasabb ügyeleti díjat fizetik az országban, van egy vadonatúj ügyelet, egy új ügyeleti autó, ugyanazok az emberek üzemeltetik majd, akik eddig.

Kecskés reméli, hogy László Győző kicsit szégyelli a hasonlatát. Megint azt mondja, hogy nem élsz ugyanolyan minőség, de reméli, hogy igen ezért támogatják az előterjesztést.


16:05 Megállapodás az egyetemmel

Írtunk róla 2025-ig marad a gépészmérnök-képzés Szombathelyen, csak alá kell írni a szerződést 2020. October 26. 07:24 , jó kell hagyni a megállapodást. Koczka Tibor emlékeztet rá, korábban elhatározták, akkor kapja meg a SEK a támogatást, ha stratégiai megállapodást kötnek. Ehhez képest meglepődött, hogy itt az tervezet, amiben öt éven keresztül vállalják a támogatást, az ELTE meg csak annyit, hogy működteti a gépészképzést.

Azt mondja, ahhoz, hogy több hallgat legyen, kellene a mesterképzés, most olyan képzést támogatnak, amit nem itt fejeznek be a hallgatók. Be kellene tenni a szerződésbe, hogy az egyetem három éven belül oldja meg a mesterképzést.

Közgyűlés 2020.10.29.
Kiss Tamás

Nemény kijelenti, "boldog békeidőkben" előlehetne írni ezt, de most az a fontos, hogy megmaradjon itt a gépészképzés, mert a cégeknek szükségük van rá. Verseny van a térségben, a miniszter is Zalaegerszegen képzeli el Megalakult a Zalaegerszegi Egyetemi Központ, vezetője a szombathelyi ELTE SEK volt rektorhelyettese 2020. July 15. 14:48 a képzés jövőjét. Most meg kell menteni ezt a képzést - mondja.

Lendvai megint Hende Csabának köszöni meg, hogy itt van ez a képzés. Melega Miklós hozzáteszi, a tapasztalatok szerint az alapképzés iránt van itt igény, a cégek is ezt támogatják.

El is fogadták a szerződést.


16:00 Beruházási és pályázati szabályok

Ezeket fogják módosítani. Technikai jellegű módosításról van szó. El is fogadják.


15:50 Még mindig a zöldhulladék kezelése

Sorra támogatják szóban a képviselők a komposztálást, a zöld hulladék összegyűjtését.


15:15 Gondok a vásárcsarnoknál?

Horváth Gábor úgy tudja, több, régi kereskedő sem akar visszaköltözni az új vásárcsarnokba, lehet, hogy másként kellett volna kezelni őket. Javasolja, hogy költségmegtakarítás céljából szüntessék meg a főzőshowt, a kereskedők szerint semmi értelme. Mi tesszük hozzá. hogy a főzőshowt Marton Zsolt, volt fideszes alpolgármester tartja, havi bruttó 500 ezer forintért.

Nemény kijelenti, maximálisan meg van elégedve az új igazgatóval, a régi vezetőről csak kritikákat hallott. Az új igazgató a pandémia és a felújítás alatt is mindent kihozott a helyzetből, amit lehet. Mindig lesznek panaszos kereskedők, egy felújítás után nem mindenkinek tetszik az új helyzet.

Illés emlékeztet, hogy hosszú egyeztetés után születtek meg a kereskedők szerződései, ha most kedvezményeket adnak, akkor később emelni kell a bérleti díjakat.

Közben előjön az avarégetés tiltása Január 1-től tényleg tilos lesz avart égetni, Szombathely is törli a jelenlegi szabályozást 2020. October 25. 07:55 , több képviselő is a komposztálás mellett áll ki. Illés szerint fontos a lakosság minél szélesebb körű tájékoztatása, biztos, hogy lesznek olyan területek, ahol nem lesz egyszerű a helyzet.

Putz Attila (Éljen Szombathely) felidézi, hogy korábban Lendvai Ferenc arról beszélt, hogy jó a levegő minősége a városnak, és ez Hende Csabának köszönhető. Putz szerint valóban javult a levegő minősége, de a keleti városrészen most is szennyezett a levegő, erről meg lehet kérdezni az ott élőket.

A polgármester kijelenti, úgy egyzetetnek a Falco-gyárral, hogy annak eredménye is legyen, de ez egy folyamat, együtt kell megtalálni a megoldást.


15:10 Okos zebra a 11-es Huszár úton

Írtunk róla Itt az okos zebra, villogó fénnyel figyelmezteti majd az autósokat Szombathelyen 2020. October 26. 18:55 , most tudomásul kell venni, hogy a város beadta a pályázatot. Az átépítendő zebra a fogyatékkal élők ellátási központja előtt van.

Közgyűlés 2020.10.29.
Kiss Tamás

Bokányi Adrienn bejelenti, hogy közben meg is kapták a támogatást, így, amikor az időjárás engedi, neki is állnak a kialakításának.

Illés Károly bejelenti, hogy támogatják a projektet, az előző ciklusban is voltak hasonló kezdeményezések.

Egyhangúlag elfogadták.


15:00 Lesz okos zebra

Egy garázsról egy klubhelyiségről van szó, és arról, hogy az arborétum mellett megépített könyvtárat a Berzsenyi Dániel könyvtár fogja üzemeltetni. Mint mondja, megvizsgálják, hogy máshol hogyan lehetne más helyszíneken is kiépíteni az okos zebrát.


14:45 A Falco KC és a Vasivíz ügyei

A Falco-nál az üzleti tervet kell elfogadni, a Vasivíznél pedig szolgalmi jogról van szó.

De Melega Miklós még a korábban felhozott hazaárulós történetről Mit mondott pontosan Hende Csaba hétfőn az MMIK-ban? 2019. September 26. 17:53 beszél. Ott volt azon a választási gyűlésen, de ő nem kiabált - mondja. Viszont Karácsony Gergely kiállt a rasszista kijelentéseket tett ellenzéki jelölt mellett. Megismétli kérdését, mennyi pénzt sikerült szerezni közvetlenül az EU-tól.

Nemény válaszol, egy év telt el, ennyi idő alatt nem lehetett még pénzt szerezni így, de folyamatban van, meg is van a keret ehhez. Meghatározott célokra lehet támogatásokat szerezni, Szombathely erre is felkészült.

Horváth Gábor kérdezi, hogy a Falco játékosainak tesztjeit ki fizeti, azt ő is látja, hogy a csapatnak nehéz így, nincs meg a meccsszám, nehéz felvenni a ritmust.

A polgármester kifejti, kockázatos lenne, ha a csapat nemzetközi meccset mondana le, a szövetségtől és kértek és kaptak támogatást az emlékezetes oroszországi utazáshoz A Falco orosz túrája és a Covid nevű gonosztevő 2020. October 23. 12:59 .

Tóth Kálmán szerint elég drámai a helyzet, tíz felkészülési meccset terveztek, ötöt sikerült megrendezni, a bajnokságot sem tudták elkezdeni, mert az ellenfél játékosai fertőzöttek lettek. Oroszországba el kellett menni, ezt a nemzetközi szövetség írta elő, jelenleg is tárgyalnak arról, hogy mindkét meccset Szombathelyen játszhassa le a csapat.

A tesztelés összege önálló költségvetési tétel lett. Milliókról van szó, 18 fős társaságnál alkalmanként két-két teszt, darabja 20 ezer forint. Azt sem lehet tudni, hogyan bonyolítják le a hazai bajnokságot. Más országoknál "buborékban" egy helyszínen játsszák a meccseket csak nálunk kell ide-oda utazgatni.

Köszöni a Fidesz-frakciónak, hogy ebben konszenzus van, nincs vita.

A közgyűlés mindkét ügyet egyhangúlag szavazott meg.


12:45 A színház igazgatójának megválasztása

Többször és részletesen írtunk róla Csütörtökön választják meg a szombathelyi színház új igazgatóját 2020. October 28. 11:47 , a bizottságok Szabó Tibort javasolják.

Pillanatok alatt meg is szavazzák, egyhangúlag. Szabó Tibor köszöni a bizalmat, főleg annak, hogy ellenszavazat nélkül választották meg.

Szünet fél háromig.


12:35 Válaszok

Horváth Attila alpolgármester azt mondja, ha van forrása, nincs ellene a képviseli keretnek, meg kell találni azt. Neki is könnyebb lenne, ha százezres tételek miatt nem őt, hanem a választókerületi képviselőket keresnék.

László Győző óva intené Illés Károlyt, hogy egyetemi polgárokat minősítsen, annak idején a Fidesz is egyetemi csoportból indult. Az egyetemi autonómia pártoktól függetlenül fontos, ezt be fogják látni később, még ha most, pillanatnyi politikai érdekből ellene vannak is.


12:20 Jobb a levegő minősége

Ezt mondja Lendvai Ferenc, aki gyorsan meg is köszöni ezt Hende Csaba országgyűlési képviselőnek. Adatokat sorol, miszerint minden mért érték a normális tartományban van. Szerinte ez Hende Csaba aláírásgyűjtésének köszönhető.

Illés azt hozza elő, hogy a Schaeffler ötmilliárd forintot kapott a kormánytól, ennek köszönhető a beruházás, és óvodák felújítása is kaptak állami támogatást.

Szabó Tibor
Szabó Tibor
Kiss Tamás

Tóth Kálmán kifejti, az államnak nincs pénze, az állampolgároknak van, az állam vezeti döntenek arról, mire használják fel. Az a nagy gond, amikor a fejlesztési pénzeket hasonlítják össze a működési összegekkel, a működésre kapott támogatást nem lehet fejlesztésre használni.

Mint fejlettnek elkönyvelt várost, Szombathelyt inkább sújtják a kormányintézkedések. Kéri, ne a kirekesztést hanem az együttműködést válasszák.


12:05 Legyen képviselői keret?

Nemény András még az ülés elején jelentette ki, hogy a megszorítások miatt "képviselői keretről ne is álmodjanak" . Sátory Károly (Fidesz) szerint méltatlan ez a kijelentés, hiszen a képviselők ebből e keretből oldanak meg kisebb problémákat a választókerületekben.

Hozzáteszi, azok a beruházások zajlanak a városban, amiket "a kormány segítségével" még az előző ciklusban indítottak. Azt sem érti, miért nem könnyítettek jobban a víztorony büféjének pályázatában Újra nekifutottak a szombathelyi víztorony-kávézó bérbeadásának 2020. October 27. 07:24 . Javasolja, hogy a víztornyot nonprofit módon kellene üzemeltetni, ez ugyanis egy szolgáltatás, nem profittermelő hely.

Kijelenti, a pusztulástól mentették meg a víztornyot, az előző ciklusban több elképzelést dolgoztak ki az üzemeltetésre, fel is ajánlja a segítségét.

Nemény azt mondja, azért nem lehet használni a víztornyot, mert katasztrofális volt a kivitelezés, életveszélyes a torony. Ha nonprofit lenne, akkor a város fizetné, amire most nincs pénz.

Czeglédy kérdezi, hány fertőzött van Szombathelyen, vannak-e erről információi a városvezetésnek. A Haladás szurkolói fóruma hasznos volt, sokakat meglepetésként ért, hogy a kormánytámogatás az üzemeltetésre is lehet használni, reméli, jövőre is megkapják ezt a pénzt.

Azt mondja, a Fidesz-frakció idehívta a legocsmányabb propagandát folytató Pesti TV-t, ez kézzelfogható jele, hogyan gondolják a tájékoztatást. Eddig ez nem volt szokás, jól mutatja, miért nem a Fideszt választották a szombathelyiek tavaly.

Nemény kijelenti, nem kapnak adatokat a járványról, hivatalos statisztikákhoz sem jutnak hozzá.

Illés kijelenti, nem ők hívták a Pesti TV-t, de üdvözli őket.

Czeglédy megjegyzi, a kormányhivataloknak kötelességük lenne a tájékoztatás, ők azt mondják, nem adhatnak ki információt.


11:30 Önbeismerés?

Kocka Tibor szerint a polgármester tájékoztatója felér egy önvallomással. Ha ezeket tartja a legfontosabbnak, akkor miért nincsenek a napirendek között - kérdezi. Emlékeztet rá, hogy javasolta, a mai ülésre hozzanak be egy kilábalási tervet, de ezt nem tették meg. Ma úgy fognak dönteni egymilliárd forintról, hogy nem ismerik pontosan a város helyzetét.

Közgyűlés 2020.10.29.
Kiss Tamás

Június 17-től 2160 fertőzöttet regisztráltak Vas megyében, kérdezi, az elmúlt hónapokban miért nem hívta fel a figyelmet a veszélyre. Szeptemberben volt az utolsó felszólalása a járvány ügyében.

A Szabad Városok Szövetsége által indított, a közvetlen uniós támogatásokat sürgető helyi népszavazásokat is be kellett volna hozni a közgyűlés elé - mondja.

Nemény szerint az előző ciklusban Koczka megbukott, mint alpolgármester. Kijelenti, tudatosan készült a mai közgyűlésekre, hogy tájékoztatást adjon. Most nem ők hozzák a szabályokat, nincs lehetősége szigorításnak.

Kijelenti, az ostoba kapkodásnak nincs itt az ideje, hamarosan kezdődik a költségvetés összeállítása, ott kell felelős városvezetőként viselkedni.


11:10 Szólaltassék meg a másik fél is

Mondja Kopcsándi József, aki szerint méltatlan a támadás a Távhő ellen. Az állami támogatásokból adott pénzek számítanak közpénznek, a Távhő nem közpénzből gazdálkodik, mert saját vagyonával gazdálkodik. Annyi igazság van benne, hogy a várostól kapja a támogatást, de közben gazdasági tevékenységet végez, az ebből származó bevétel magánjogi üzlet keretében érkezik. Az önkormányzati gazdasági társaságok finanszírozása vegyes - jelenti ki.

Nem a közpénz jelleget kellene vizsgálni, hanem a tájékoztatás hatékonyságáról. A lakosság figyelmét hívták fel így erre, a cég célja, hogy a szolgáltatást igénybe vevők tájékoztatva legyenek.

Horváth Gábor (Fidesz) azt kérdezi, hol tart a Haladással és a HVSE-vel történő egyeztetés. Szerinte megosztó, hogy a Szabad Város Szövetsége megosztó szervezet, és nem erre, hanem együttműködésre lenne szükség.

Nemény András azt mondja, még nem tudja, mi lesz a Haladásnál, mert a minisztériumot is megkeresték, hogy továbbra is megkapják a 300 milliós támogatást. November 9-én megy az illetékes államtitkárhoz erről tárgyalni.


10:50 Hol vannak az elektromos buszok és hol van az ezer parkoló?

Melega Miklós (Fidesz) azt kérdezi, mi a véleménye Nemény Andrásnak Karácsony Gergely nyilatkozatáról, amiben támogatta a rasszista kijelentéseket tevő Bíró László országgyűlési képviselőjelöltet. Reméli, hogy Szombathelyen nem lesz ilyen jelöltje az ellenzéki összefogásnak.

Illés Károly
Kiss Tamás

Kritizálja, hogy az ellenzéki vezetésű városok összefogás Szabad Városok Szövetségének nevezik, szerinte a fideszes vezetésű városok is szabadok.

Szerinte szereptévesztésben van a városvezetés, mert azt sugallják, hogy a kormány elhanyagolja a védekezést és a segítségnyújtást. És sorolja a kormány tavaszi intézkedéseit. Hozzáteszi, összefogásra lenne szükség, és kérdezi, mennyi kötelezettsége van a városnak a járványban. Mert a kormány az önkormányzatoktól elvont pénzeket a járvány elleni védekezésre fordítja.

Arról is beszél, hogy villamost, elektromos buszokat ígértek, azt, hogy megvásárolják a nagyszállót, ezer fát, ezer parkolóhelyet ígértek.

Nemény azt mondja, a városok szövetségéhez bármelyik önkormányzat csatlakozhat. Lobbierő kell ahhoz, hogy az Uniótól kapott pénzből ne Motor GP-pályát építsenek, hanem adják oda az önkormányzatoknak a védekezésre.

A kormány az elején nem nyújtott támogatást, a háziorvosokat meg lehet kérdezni. Ki fizeti a cehhet? - ismétli meg a kérdést, és válaszol rá, minden magyar adófizető állampolgár.

A kormánytól nem jön valós tájékoztatás, és a pénzek nem arra mennek, amit az állampolgárok érdekeit szolgálná. Kijelentették, hogy senki ne menjen az Adriára, majd a kormánytagok ott nyaraltak.

A fiatalokat is kiengedték bulizni, amit, amíg volt rá lehetősége, ő nem engedett - mondja. Emlékeztet, hogy a közgyűlés hozott egy olyan határozatot, amiben elítélik a rasszizmust ők ehhez tartják magukat.

Tóth Kálmán az október 23-i, az SZFE melletti tüntetést említi, ami szerinte hasonlított 1956-ra. Nyilvánvaló, ez nem fenyegetés, de akkor egy szép forradalom alakult ki. Javasolja, határozatban álljanak ki az SZFE tüntetői és az egyetemi autonómia mellett. Nemény András a határozatot támogatja, de az 56-os hasonlatot túlzónak tartja. Egy felelősen gondolkodó város megteheti, hogy kiáll az egyetemi autonómia mellett, ezt tudja támogatni. Illés Károly szerint a hasonlat sérti az 56-os hősök emlékét, méltatlan az "SZFE-s bohócokhoz" . Szerinte a hangulat inkább 2006-hoz, a szemkilövetésekhez hasonlított, frakciójuk nem vesz részt a határozat szavazásában.

10:15 Mennyi is a kormányzati elvonás?

Horváth Attila (alpolgármester) azt mondja, annyiban hasonlít az iparűzési adó kiesése és a kormányzati elvonás, hogy mindkettő a város kasszájából hiányzik. Nem azt vitatják, hogy mire használják az elvont pénzt, azzal van probléma, amire költik a kormányzati forrásokat. Példaként mondja, hogy 65 milliárdot adnak egy MotorGP-pályára.

Horváth Attila alpolgármester
Kiss Tamás

A várostól az idén 2,5 milliárdot vonnak el szolidaritási adó címén is, és miközben a járvány okozta visszaeséseket a város tudja kezelni, eközben vonják el ezt a 2,5 milliárdot. Ezért kellenek megszorítások, meg kell nézni, hogyan tudják üzemeltetni a várost.

Illés azt mondja, amennyit elvonnak, annyit megkap a város a normatív támogatásokban. Az lehet vita tárgya, mi a fontosabb, a MotorGP vagy az esport.

Kijelenti, Budapesten azt látta nemrég, hogy a vendéglátásban vannak gondok, neves helyek zártak be turisták hiányában.

Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) szerint a Fidesz nem tudja kezelni a feltételes és a kijelentő módot, a polgármester feltételes módban beszélt. Kecskést emlékezteti arra, hogy korábban egy interjúban a migránsok által behurcolt fertőzésektől riogatott.

Az előző városvezetés alatt kötött reklámszerződésekről beszél, 2017-ben 8 milliót fizettek a Lokál című újságban, 2014-ben 13,5 milliót egy egyháznak reklámra. Kijelenti, a Távhő a Vas Népével is kötött barterüzletet. Megjegyzi, csak ebben a pár példában több mint 20 millió szerepel, amit a "baráti" médiának adtak.

Illés szerint nem a Távhő szerződését kritizálják, hanem azt, hogy egy propagandalapnak fizetnek, és szerinte azt nem lehet egy megyei laphoz hasonlítani. Ízlések és pofonok - jegyzi meg Nemény András.

Takátsné Tenki Mária (Fidesz) javasolja, hogy a járvány miatt elkúlönített önkormányzati pénzek elköltéséről minden közgyűlésen számoljanak be, és hogy a hivatal kapujában mrjék meg mindenki lázát.

Nemény azt mondja, a lázmérés nem ad megbízható adatokat, és nem is kötelezhetik rá alakosságot. Folyamatosan dolgoznak azon, hogy növeljék a biztonságot. Hozzáteszi, a pénzköltések a város honlapján kint vannak.

Kelemen Krisztián kijelenti, a valós tények közlése fontos, ezt várják el a szombathelyiek. Ő is aggódik az egészségügy miatt, úgy tudja, nincs kellő számú szakápoló a kórházban. Azt látják, hogy a horroráron beszerzett lélegeztetőgépek egy része külföldre kerül, közben a szombathelyi kórházban 32 van. Az adatom alapján a megyében 400 gépnek kellene lennie.

Kérdezi, hogy a Kecskés László vezette egészségügyi szalmai bizottság mennyit foglalkozott a járvánnyal.

Megjegyzi, hogy szeméttelepről a szél által kifújt hulladékot folyamatosan gyűjtik a tervek szerint egy kerítést fognak építeni oda.

Dr. Kecskés László
Kiss Tamás

Kecskés kijelenti, a 32 lélegeztetőgépből jelenleg 16 van kihasználva. Vannak olyan országok, ahol összeomlott az egészségügy, nálunk nem lesz ilyen.

A polgármester emlékeztet, hogy nálunk egyre rosszabb a helyzet, Vas megyében két hét alatt megkétszereződött a fertőzések száma, halottak is vannak, fel kell készülni a helyzet romlására.


9:45 Ki riogat és ki tájékoztat?

Kecskés László (Fidesz) azt mondja, a járvány mindent visz a médiában, sokan a valós információkat sem akarják elhinni. Amit a polgármester a napirend előtt mondott, azzal egyetért, de a polgármesternek nem lehet feladata, hogy riadalmat keltsen, a kórház üzemesen bővíti a kapacitásokat, nincs szükség újabb lélegeztetőgépre, tegnap érkezett 17 új gép.

A továbblépésre is kész tervek vannak, az egészségügy felkészült, Nemény azt kéri, pár hét múlva nézzék vissza ezeket a mondatokat a jegyzőkönyvben. Javasolja, Kecskés nézze meg az adatokat, halottak számát. Ő nem a lélegeztetőgépek, hanem a kezelők hiányáról beszélt.

László Győző alpolgármester (Éljen Szombathely) azt kéri, hogy Kecskés ne beszéljen riogatásról és viselkedjen felelősségteljesen. Éppen ők voltak azok, akik riogattak az orvosi ügyelet kapcsán. Kecskés szerint az valóban riogatás, hogy össze fog omolni az egészségügy.

Illés Károly szerint ne kérdőjelezzék meg, hogy az egészségügy képes a helyzet megoldására, ők is aggódnak, de biztos, hogy itt nincs olyan nagy probléma, mint Németországban.

Kijelenti, az iparűzési adó visszaesése nem kormányzati elvonás, az önkormányzatoktól elvont pénzek a járványalapba kerülnek.

Aztán Ungár Péter "propagandakiadványáról" beszél, amiben a Távhő is hirdet, olyan 11 vidéki településen, ahol a Távhő nem is szolgáltat. Az Agora hirdetése is a lapban van, és a lap hirdetése is kint van a moziban. Kérik, hogy az Agora és a Távhő szerződését vizsgálják meg. Hozzáteszi, a lap főszerkesztője közben félmillió forintot kap a Médiaközponttól.

Horváth Soma alpolgármester (Éljen Szombathely) elmondja, tájékoztatást kért az Agora igazgatójától, a lap ingyen ajánlotta fel a lehetőséget. Az Agora a megyei lapban, a Savaria Fórumban és a Rádió1-ben hirdetett tavaly. 2016-ban ötmillió forintos reklámszerződést kötöttek a Pannon Lapok Társaságával.


9:30 Két ülés közti beszámoló

Czeglédy azt mondja, fontosnak tartotta a polgármester bevezető tájékoztatást, de a képviselők jogait tiszteletben kell tartani. az emberek egy része retteg a vírustól, másik része pedig magát a járványt is hazugságnak tartja. Reméli, hogy a szombathelyiek nem a saját bőrükön tapasztalják meg a járvány valóságát.

Javasolja, hogy nézzék meg, van-e nemzeti színű lobogójuk a társasházaknak, mert október 23-án sok társasházon nem volt kint a zászló.

Lendvai Ferenc (Fidesz) felhívja a figyelmet arra, hogy nagy a személyes felelősség, és ha betartanák az előírásokat, akkor sokkal előbbre tartanának. Javasolja, hogy a képviselők telefonon tartsanak fogadóórákat, ne kényszerítsék az állampolgárokat arra, hogy utazniuk kelljen.

Közgyűlés 2020.10.29.
Kiss Tamás

Az Erdei iskola utca végéről mutat egy fotót, ahol állandóan lógnak a műanyagzsákom a fákról a hulladéktelep szomszédságában. Erről egyébként mi is írtunk már régebben. Az lenne a megoldás, hogy sűrűbben takarják be a beszállított hulladékot. Kéri, hogy intézkedjenek az ügyben.

Megjegyzi, az eredeti előterjesztésben Szuhai Viktor asszonynak volt titulálva, örül, hogy kijavították a hibát.


9:24 Röplabdacsarnok?

Illés Károly (Fidesz) azt mondja, ebben a helyzetben röplabdacsarnokot terveznek, amit nem támogatnak, butaságnak tartják.

Nemény azt mondja, ez egy tervezés lett volna, de ő is javasolja, hogy vonják vissza a javaslatot. A terveztetés vita tárgya lehet, a városnak nem kerülne pénzbe, de a következő két-három évben lehetetlen egy ilyen létesítményt megépíteni.

Koczka Tibor (Pro Savaria) emlékeztet, hogy januárban plusz hárommilliárd forint volt a kasszában. A mai közgyűlésen 1,5 milliárdos kiadásról akarnak dönteni, javasolja, hogy ezeket a napirendi pontokat vegyék le.

Nemény András elveszi a szót, Czeglédy Csaba (független) kijelenti, hogy ha elveszi a szót, akkor ezt a módszert szabályozni kellene. Egyetért Illés Károllyal, hogy a SZOVA üzleti tervét nyilvános ülésen tárgyalják.

Nemény megjegyzi, a döntések nyilvánosak, csak a részletek sérthetnek üzleti titkokat és érdekeket. Megjegyzi, minden frakciónak van delegáltja a felügyelő-bizottságban, akik megkapják az információkat.


9:07 Baj van

Nemény András polgármester (Éljen Szombathely) a jelenlegi helyzetről beszél. Sajnos, kiderült, hogy a fiatalok hordozták a vírust, ezért jött a második hullám. Sok bulit tartottak, volt olyan, ahol 517 regisztráltat találtak egy iskolai buli után. A szórakozóhelyek 11 órás betartása nem megoldás erre, a polgármesterek most nem hozhattak döntéseket.

Közgyűlés 2020.10.29.
Kiss Tamás

Az elsődleges kórházakban teltház van, a Markusovszky kórház a járvány szempontjából elsődleges kórház lett. Több mint 80 covidos beteget kezelnek most, pár nappal ezelőtt 12-en voltak lélegeztetőgépen, itt 32 gép van, véges a kapacitás.

Ha ez a tendencia folytatódik, itt is a teljesítményük végére érnek, dönteni kell, hogy melyik betegeket vegyék előre. Még nem tartani itt, de a csúcsot december közepére jósolják.

Az alapellátásában is gondok vannak, egyre több háziorvos fertőződik meg, a telefonhívásokat sem tudják fogadni, a Váci utcai rendelőbe egy nap 1400 hívás érkezett.

Kéri, hogy készüljenek fel a telefonálásra, röviden, a lényeget mondják el, a háziorvosok most is három órát túlóráznak naponta.

Mindenki tartsa meg az előírt távolságot másoktól, és adassák be az influenza elleni védőoltást, mert az influenzások elveszik a kapacitást a koronavírusoktól, A kórházban már osztályokat kellett összevonni, nem az eszközökből, a személyzetből van hiány - mondja.

A gazdasági helyzetről elmondja, óriási visszaesés várható az iparűzési adóban. A buszközlekedésre jövőre 400 millió helyett 700 milliót kell adni a veszteségek miatt, a cégek is megsínylették a járványt, és a kormány rengeteg forrást von el az önkormányzatoktól, Kijelenti, nincs még egy ország, ahol ebben a helyzetben az önkormányzatoktól pénzt vesznek el.

Óriási nehézség lesz a költségvetés összeállítása, az önkormányzat próbál segíteni, szociális támogatást nyújtottak azoknak, akik elveszítették a munkahelyüket, közben a kormányzat mondta, csak a gazdaságot kell segíteni.

Rengeteg olyan kötelezettség maradt az előző időszakból, ami többe kerül, mint amit előre terveztek. A sportnál az utánpótlást támogatják, kivéve a Falco-t, de ők is nehéz helyzetben vannak a járvány miatt.

A szükséges lépésekhez együttműködést kérnek az ellenzéki képviselőktől is, azt kérik, gondoljanak a félmilliárdos elvonásokra. A Schaeffler pénzből finanszírozták a szükséges dolgokat, egy részét pedig vissza kell forgatni az új gyárhoz szükséges út építésére.


Hamarosan kezdődik a szombathelyi közgyűlés októberi ülése. A két ülés közti beszámolóval kezdenek, ami a politikai viták helye, ez általában eltart a déli szünetig.

Pedig most sok ügy van napirenden, a nyilvános szakaszban összesen 17. Ezeket összefoglaltuk előzetesünkben Csütörtökön választják meg a szombathelyi színház új igazgatóját 2020. October 28. 11:47 , és többről is írtunk már korábban.

Így a Savaria nagyszálló megvásárlásáról Megvették a szombathelyi Nagyszállót! 2020. October 22. 19:31 , az egyetemmel a gépészképzés működtetéséről szóló megállapodásról 2025-ig marad a gépészmérnök-képzés Szombathelyen, csak alá kell írni a szerződést 2020. October 26. 07:24 , az avarégetés helyi tilalmáról Január 1-től tényleg tilos lesz avart égetni, Szombathely is törli a jelenlegi szabályozást 2020. October 25. 07:55 .

Arról is, hogy hét új csuklós busz áll forgalomba Hét új, környezetkímélő, csuklós Mercedes-busz áll forgalomba Szombathelyen 2020. October 26. 15:08 Szombathelyen, és hogy 400 millió lenne a volt MÁV-óvoda épületének felújítása, így a város nem él az elővételi joggal. És arról is, hogy 76 millió forintból 76 milliós állami támogatásból előzik meg a szombathelyi Gothard-kastély további állagromlását 2020. October 29. 07:18 igyekeznek megállítani a Gothard-kastély állagának romlását.

A közgyűlést itt élőképben Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről May 26. 09:10 is közvetítjük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet