Publicus: Nemény András vezet Balázsy Péter előtt, de a Fidesz szavazói jobban mozgósíthatóak

Szeptember 17. és 23. között végzett közvéleménykutatást Szombathelyen a Publikus Intézet.

Szeptember 17. és 23. között, az október 13-i önkormányzati választásokra kérdezett rá közvéleménykutatásában a Publikus Intézet Szombathelyen.

Nemény vezet, de sok a bizonytalan szavazó

A lapunk birtokába került kutatási adatok szerint Nemény András (Éljen Szombathely) egy százalékponttal vezet Balázsy Péter (Fidesz-KDNP) előtt a polgármester-jelöltek versenyében. Neményre a válaszadók 30, Balázsyra 29 százalékuk szavazna.

A függetlenként induló, a Pro Savaria és a Jobbik által támogatott Koczka Tibor két százalékon áll. Meg kell azonban jegyezni, hogy 39 százalék azok aránya, akik nem tudják még, kire szavaznak majd, illetve nem válaszoltak a kérdésre.

Forrás: Publicus
(Itt jegyeznénk meg, hogy a grafikonban tévesen a Pro Savaria jelőltjének írzák Koczkát, de a hivatalos státuszát már fentebb leírtuk.)

Az intézet megkérdezte azt is, hogy ki kellene-e állnia a polgármester-jelöltek közti vitára Balázsy Péternek. A válaszadók több mint fele, 57 százalék szerint Balázsynak vállalnia kellene a vitát, 29 százalék azok aránya, akik szerint jól tette, hogy nem állt ki. Erre a kérdésre csupán 14 százalék nem válaszolt.

65 százalék mondja biztosra, hogy elmegy szavazni vasárnap

A választói aktivitás meglehetősen magas Szombathelyen, a válaszadók 65 százaléka ígéri biztosra a részvételét, 17 százalék valószínűleg elmegy szavazni, és csupán 18 százalék mondja azt, hogy nem vesz részt a vasárnapi választásokon.

Az alábbi grafikonból látható, hogy a Fidesz szavazói a legaktívabbak, közel 90 százalékos részvételt ígérnek azok, akik a kormánypártra fognak szavazni. A többi párt szimpatizánsai 63 és 75 százalék között ígérték a részvételüket.

Forrás: Publicus

Ebből pedig az következik, hogy

ha az ellenzék sikerrel, és a korábbiaknál jobban tudja mozgósítani szavazóit, akkor nagy váltás lehet Szombathely irányításában.


Forrás: Publicus
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019