Tanítanának szívesen, de nem így: élőlánc a szombathelyi Paragvári-iskolánál

Tanárok, diákok és szülők gyűltek össze délután 4 órakor Szombathelyen a Paragvári utcában.

December 8-ára újabb országos sztrájkot hirdettek az oktatásban, így ismét voltak Vas megyében is különböző megmozdulások. Szombathelyen például a Kanizsai Dorottya Gimnázium és a Bolyai-iskola diákjai is ülősztrájkba kezdtek, Ülősztrájkba kezdtek a szombathelyi Bolyai-iskola diákjai 2022. December 08. 09:56 utóbbiban pedig 58 pedagógus is sztrájkolt, ám voltak megmozdulások a Hefele Menyhért Szakképző Iskolában is, de Celldömölkön A celldömölki pedagógusok elmentek a falig 2022. December 08. 13:09 és Répcelakon is sztrájkoltak, utóbbi iskolában ráadásul határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdetnek Határozatlan idejű sztrájk lesz a Répcelaki Móra Iskolában 2022. December 07. 14:44 péntektől.

Ilyenkor már korán sötétedik, mégis talán többen látják
Pataki Gergely

A nap végére pedig a Paragvári Utcai Általános Iskola pedagógusai szerveztek élőláncot. Csütörtökön délután 16 órakor kezdtek gyülekezni tanárok, diákok és szülők az iskolánál, mert ha sztrájkolni nem lehet, mégis ki akarják fejezni, hogy ez így nem mehet tovább.

És miért a viszonylag kései időpont? Azért, mert így senkinek nem sérül a munkaideje, és ilyenkor elég nagy a forgalom is a sulinál, így talán nagyobb figyelmet kap az akció – árulta el lapunknak az iskola egyik oktatója.

Tanárok, szülők, sorban
Pataki Gergely

„A sztrájktörvénnyel ellehetetlenítették, hogy a pedagógusok megfelelő formában emelhessenek szót az oktatásért, az ország sorsáért, ezért munkaidőn kívüli néma demonstrációval szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ezekben a nehéz időkben az oktatás is vészhelyzetben van. Ilyen ellehetetlenített körülmények között nem lehet tanítani! A diákok és családjaik érzik leginkább a bőrükön, hogy tanár nélkül nincs jövő. Nincs, aki a jövő generációját tanítsa. Ezáltal nemcsak az ifjúság jövője van veszélyben, hanem az országunké, a stabil gazdaságé, az ellátásé. Óvodától az egyetemekig pedagógusok tanítják a jövő generációját” – mondta az egyik tanár.

Ennyi, ez ilyen egyszerű
Pataki Gergely

Szombathelyre is elért a kirúgással fenyegetőzés

Az újabb országos sztrájk alig néhány nappal azután jött, hogy a Nyugat.hu beszámolt arról, hogy egy szombathelyi tanárt is kirúgással fenyegetnek, mert részt vett a polgári engedetlenségben.

Szecsődi Tímea nevét és arcát is vállalva mesélt lapunknak az oktatás helyzetéről, a sztrájkról, a tanári pályáról és arról a bizonyos levélről, amit az intézményvezető adott át neki nemrég.

A levélben azt írják, Tímea több alkalommal is „jogosulatlanul nem vette fel a munkát”, így „amennyiben a munka felvételét ismételten megtagadja, (...) alapot ad a munkáltatói rendkívüli felmentésre”, ezért kérik, hogy a jövőben tartózkodjon a hasonló magatartástól.

Azt mondja, tudomása szerint rajta kívül egy tanár sem kapott még levelet a tankerülettől Szombathelyen. A hangsúly pedig a „még”-en van.

A teljes cikk itt Kirúgással fenyegetnek egy szombathelyi tanárt is, mert részt vett a polgári engedetlenségben 2022. December 06. 09:30 olvasható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet