Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eljött a nagy nap – Szombathely tömegközlekedése is felkerült a Google Mapsre

2022-re további nagy változásokat ígérnek.

Tavaly májusban Begyógyszereztük a szombathelyi tömegközlekedést, mehet az elfekvőbe 2020. May 09. 14:53 írtam meg a szombathelyi tömegközlekedéssel való első találkozásom történetét, aminek a vége fél óra kutyagolás volt az esőben, majd egy tüdőgyulladás. A sztori nagy tanulsága az volt, hogy ha valaki nem bennszülött buszozó Szombathelyen, esélye sincs kiigazodni a menetrendet mutató táblákon és weboldalon.

Mintha csak az én esetemre reagált volna az önkormányzat keddi online sajtótájékoztatója.

A zoomos sajtótájékoztatót Horváth Soma és Bokányi Adrienn tartotta.
Nyugat.hu

Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy csütörtök óta – a megyeszékhelyek közül nyolcadikként – Szombathely buszmenetrendje is megtalálható a Google Mapsen.

„Próbáljuk igényesebbé tenni a helyi tömegközlekedést” – mondta az alpolgármester, és hozzátette, hogy a novemberben szolgálatba állt hét új csuklós busz Hét új, környezetkímélő, csuklós Mercedes-busz áll forgalomba Szombathelyen 2020. October 26. 15:08 is ennek a törekvésnek köszönhető, illetve az augusztus óta tervezett Google Maps-es jelenlét is.

A sajtótájékoztató előtt szerkesztőségünkben elhangzott a vissza-visszatérő kérdés, hogy az abszolút korszerűtlen menetrend vajon változik-e?

Sajnos nem.

Azt viszont az alpolgármester elmondta, hogy év végén lejár a város szerződése a Volánnal, 2022. január 1-jén pedig ismét lehet majd pályázni Szombathely tömegközlekedésének lebonyolítására. Lapunk kérdésére Horváth Soma hozzátette, hogy alapvetően nem a Volán leváltása a cél, de ők is úgy látják, hogy egyre szükségesebb lenne fejleszteni a menetrendet és a buszparkot.

Ezért aztán a jövő év eleji pályázati kiírásban ezek lesznek hangsúlyosak, és a városvezetés reméli, hogy a pályázók a mostaninál korszerűbb, környezetkímélőbb és utasbarátabb megoldásokat kínálnak majd.

Hozzátennénk, hogy tényleg nem ártana korszerűsíteni a helyi tömegközlekedést, ha nem szeretnénk, hogy pár éven belül teljesen leálljon. Most akkor mi van? - Szombathelyen évről évre csökken a helyijáratokat használók száma 2020. December 04. 07:54

Miért olyan jó a Google Maps-es menetrend?

Gyors, kényelmes, interaktív és nem csak buszmegállótól buszmegállóig segít eligazodni, hanem azt is megmutatja, hogy „A” pontból hogyan jutunk el gyalog a legközelebbi megállóig, és az átszállásokban is segít.

Ahogy Bokányi Adrienn városi tanácsnok is elmondta a keddi tájékoztatón, ez a szombathelyieken túl még nagy segítség a turistáknak és az átmenetileg Szombathelyen tartózkodóknak is, hiszen ők nem tudják fejből, hogy például a Stromfeld Aurél utcából merre kéne elindulni, hogy buszra leljenek.

Csak az induló- és a végpontot kell megadni, a Google pedig az összes létező opciót megmutatja.
Nyugat.hu

Aki használta már a Google Maps budapesti menetrendjét, az most bizonyára nagyokat bólogat.

Kérdésünkre Horváth Soma elmondta, hogy augusztusban a városvezetés felkereste a PAMSzoft Kft.-t, mely cég a többi magyar város helyijáratos menetrendjét is Google Maps-kompatibilissé fejlesztette.

Ezt követően a Google-lel és a Volánnal is egyeztetni kellett. Az alpolgármester hozzátette, hogy a vártnál hosszabb volt ez a folyamat, és a tesztek is tovább tartottak, de mostanra hiba nélkül működik az interaktív menetrend.

A szombathelyi buszközlekedés problémájával lapunk a közelmúltban foglalkozott részletesen. Most akkor mi van? - Szombathelyen évről évre csökken a helyijáratokat használók száma 2020. December 04. 07:54

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Begyógyszereztük a szombathelyi tömegközlekedést, mehet az elfekvőbe

Szombathely önkormányzata 2018-ban tett egy erőtlen kíséretet, hogy gatyába rázza a helyi tömegközlekedést, az ÉSZ pedig megígérte, hogy meg is teszi, de egyelőre a tervezés zajlik.

Hét új, környezetkímélő, csuklós Mercedes-busz áll forgalomba Szombathelyen

November közepén érkeznek, egyelőre egy évre szól a szerződésük.

Most akkor mi van? - Szombathelyen évről évre csökken a helyijáratokat használók száma

Kikértük a Volántól az adatokat. Így már érthető a parkolóépítés. Vagy mégsem?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra