Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eljött a nagy nap – Szombathely tömegközlekedése is felkerült a Google Mapsre

2022-re további nagy változásokat ígérnek.

Tavaly májusban Begyógyszereztük a szombathelyi tömegközlekedést, mehet az elfekvőbe 2020. May 09. 14:53 írtam meg a szombathelyi tömegközlekedéssel való első találkozásom történetét, aminek a vége fél óra kutyagolás volt az esőben, majd egy tüdőgyulladás. A sztori nagy tanulsága az volt, hogy ha valaki nem bennszülött buszozó Szombathelyen, esélye sincs kiigazodni a menetrendet mutató táblákon és weboldalon.

Mintha csak az én esetemre reagált volna az önkormányzat keddi online sajtótájékoztatója.

A zoomos sajtótájékoztatót Horváth Soma és Bokányi Adrienn tartotta.
Nyugat.hu

Horváth Soma alpolgármester elmondta, hogy csütörtök óta – a megyeszékhelyek közül nyolcadikként – Szombathely buszmenetrendje is megtalálható a Google Mapsen.

„Próbáljuk igényesebbé tenni a helyi tömegközlekedést” – mondta az alpolgármester, és hozzátette, hogy a novemberben szolgálatba állt hét új csuklós busz Hét új, környezetkímélő, csuklós Mercedes-busz áll forgalomba Szombathelyen 2020. October 26. 15:08 is ennek a törekvésnek köszönhető, illetve az augusztus óta tervezett Google Maps-es jelenlét is.

A sajtótájékoztató előtt szerkesztőségünkben elhangzott a vissza-visszatérő kérdés, hogy az abszolút korszerűtlen menetrend vajon változik-e?

Sajnos nem.

Azt viszont az alpolgármester elmondta, hogy év végén lejár a város szerződése a Volánnal, 2022. január 1-jén pedig ismét lehet majd pályázni Szombathely tömegközlekedésének lebonyolítására. Lapunk kérdésére Horváth Soma hozzátette, hogy alapvetően nem a Volán leváltása a cél, de ők is úgy látják, hogy egyre szükségesebb lenne fejleszteni a menetrendet és a buszparkot.

Ezért aztán a jövő év eleji pályázati kiírásban ezek lesznek hangsúlyosak, és a városvezetés reméli, hogy a pályázók a mostaninál korszerűbb, környezetkímélőbb és utasbarátabb megoldásokat kínálnak majd.

Hozzátennénk, hogy tényleg nem ártana korszerűsíteni a helyi tömegközlekedést, ha nem szeretnénk, hogy pár éven belül teljesen leálljon. Most akkor mi van? - Szombathelyen évről évre csökken a helyijáratokat használók száma 2020. December 04. 07:54

Miért olyan jó a Google Maps-es menetrend?

Gyors, kényelmes, interaktív és nem csak buszmegállótól buszmegállóig segít eligazodni, hanem azt is megmutatja, hogy „A” pontból hogyan jutunk el gyalog a legközelebbi megállóig, és az átszállásokban is segít.

Ahogy Bokányi Adrienn városi tanácsnok is elmondta a keddi tájékoztatón, ez a szombathelyieken túl még nagy segítség a turistáknak és az átmenetileg Szombathelyen tartózkodóknak is, hiszen ők nem tudják fejből, hogy például a Stromfeld Aurél utcából merre kéne elindulni, hogy buszra leljenek.

Csak az induló- és a végpontot kell megadni, a Google pedig az összes létező opciót megmutatja.
Nyugat.hu

Aki használta már a Google Maps budapesti menetrendjét, az most bizonyára nagyokat bólogat.

Kérdésünkre Horváth Soma elmondta, hogy augusztusban a városvezetés felkereste a PAMSzoft Kft.-t, mely cég a többi magyar város helyijáratos menetrendjét is Google Maps-kompatibilissé fejlesztette.

Ezt követően a Google-lel és a Volánnal is egyeztetni kellett. Az alpolgármester hozzátette, hogy a vártnál hosszabb volt ez a folyamat, és a tesztek is tovább tartottak, de mostanra hiba nélkül működik az interaktív menetrend.

A szombathelyi buszközlekedés problémájával lapunk a közelmúltban foglalkozott részletesen. Most akkor mi van? - Szombathelyen évről évre csökken a helyijáratokat használók száma 2020. December 04. 07:54

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Begyógyszereztük a szombathelyi tömegközlekedést, mehet az elfekvőbe

Szombathely önkormányzata 2018-ban tett egy erőtlen kíséretet, hogy gatyába rázza a helyi tömegközlekedést, az ÉSZ pedig megígérte, hogy meg is teszi, de egyelőre a tervezés zajlik.

Hét új, környezetkímélő, csuklós Mercedes-busz áll forgalomba Szombathelyen

November közepén érkeznek, egyelőre egy évre szól a szerződésük.

Most akkor mi van? - Szombathelyen évről évre csökken a helyijáratokat használók száma

Kikértük a Volántól az adatokat. Így már érthető a parkolóépítés. Vagy mégsem?

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra