Szombathelyen hiányoznak a házak elől a lombos fák - Közben jönnek a hőhullámok sorban

Légkondíciót használunk természetes árnyékok helyett. Rákérdeztünk.

Lapunk az utóbbi időben többször foglalkozott a lekövezett szombathelyi terekkel Kánikula és hőségriadó van, na meg térkő és térkő 2022. June 28. 17:52 , amelyek alapjáraton is használhatatlanok nyáron, a szaporodó hőhullámok időszakában pedig véglegesen elhibázottnak tűnnek.

Viszont jóval kevesebbet beszélünk az utcai fákról.

Pedig ha valamivel lehetne harcolni a klímaváltozás és annak hatásai ellen, akkor azok a fák és a növények.

Bécsben például először azt jelentették be Bécs brutális faültetési programmal készül a klímaváltozásra 2019. June 01. 07:53 , hogy a város egy hatalmas faültetési programmal készül az elkövetkező nyarakra, utána pedig azt, hogy pénzt adnak azoknak, akik a házfalakra zöldet futtatnak Komolyan veszik a hőséget – Bécsben pénzt adnak, ha valaki zöldet futtat a falra 2021. July 13. 14:28 .

Támogatott zöldfuttatás egy bécsi lakóházon
© Stadt Wien / Fürthner

Szombathelyen ez ügyben nagy a csend. A lakóépületek előtt csak itt-ott vannak fák, leginkább esztétikai célt szolgálnak, másrészt a fák aprók, és azok is rendszeresen kiszáradnak.

Wesselényi utca
Mészáros D. Zsolt

Pedig természetes árnyékolással jelentősen lehet csökkenteni a lakóingatlanok hőmérsékletét, ez nemcsak kellemes, de egyben takarékos és környezetbarát megoldás is lenne. Nem véletlen, hogy bécsiek sok millió eurót költenek erre.

Szombathely nem Bécs

A szombathelyi városvezetéstől többek között azt kérdeztük, hogy foglalkoznak-e azzal, hogy a bécsihez hasonló kezdeményezés induljon Szombathelyen, illetve hogy az 1000 fa programja módosulhat-e a fentiek figyelembevételével.

„Természetesen Szombathely Megyei Jogú Város lehetőségei nem összemérhetőek például Bécséivel, de a saját kereteink között igyekszünk megragadni minden alkalmat, hogy tehessünk az élhetőbb, zöldebb jövőért” – írta válaszában Németh Ákos.

Zrínyi utca
Mészáros D. Zsolt

A fenntartható fejlődésért felelős tanácsnok annyit tett hozzá, hogy 2019 októbere óta dolgoznak azon, hogy a klímaváltozás hatásait mérsékelni tudják. Mivel a globális felmelegedés már történik, így fontosnak tartják az alkalmazkodást is. A városi honlapon követhetők a környezet- és klímavédelemmel kapcsolatos események és intézkedések.


Frissítés:

Németh Ákos válaszából kimaradt egy fontos rész. Ezt most pótoljuk.

"Fasor kezelési változtatásokat hajtottunk végre, hogy árnyékosabb lombkoronákkal rendelkezzünk. Sajnos több esetben is érkezett lakossági panasz, mondván, hogy így több levél hullik a járdára és az úttestre. Természetesen ezeket az észrevételeket meghallgatjuk, ez a gyakorlat több munkát (levelek összegyűjtése, elszállítása) igényel."

A teljes válasz itt olvasható.

Korlátozottak a lehetőségek, de van egy érdekes videónk

A Szombathelyi Parkfenntartási Kft. feladata alapvetően a zöldterületek fenntartása, néhány fejlesztés jellegű tételt tartalmaz a szerződés, de ezek nem tartoznak a cég alapvető feladatai közé – közölte megkeresésünkre a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. ügyvezetője.

Szombathely legszebb utcái
A Malom utca a ritka kivételek közé tartozik - Itt sikerült megoldani az árnyékolást
Mészáros D. Zsolt

„A szerződésbe foglalt fa- és cserjepótlás során a lehetőségeinkhez mérten próbálunk a változó klímához jobban alkalmazkodó növényeket ültetni, de ha például egy meglévő fasorban kell néhány egyedet pótolni, akkor ezt nemigen tudjuk figyelembe venni. Annyit tudunk tenni, hogy az elültetett növényeket az ültetést követő két-három évben intenzívebben gondozzuk, ehhez ebben az évben öntöző kapacitásunkat fejlesztettük” – tette hozzá Izer Gábor.

Szombathelyen a rendelkezésre álló kis élettér és a közművek a nagy lombkoronájú fák ültetését gyakran lehetetlenné teszi – tudtuk meg.

Az ügyvezető ugyanakkor megoldásként említette az úgynevezett Stockholm Faültetési Rendszert, amely az alábbi videón látható.

Ez a megoldás azonban – tudtuk meg - meghaladja a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. határkörét.

Az ügyvezetőtől azt is kérdeztük, hogy mi van akkor, ha valaki kezébe veszi a dolgokat és saját maga ültet fát a háza elé.

Erre azt a választ kaptuk, hogy hivatalosan csak a főkertésszel egyeztetve, engedéllyel lehet saját akció keretében fát ültetni. Ugyanakkor az esetek többségében ez nem így történik, így „megtűrt” dolog.

„Amúgy az a jellemző, ha valaki növényeket ültet a háza elé a közterületre, az rendben is szokta tartani azt a részt” – közölte.

Kivágott fák a Bem Józsefben
Zavarták a kilátást
Mészáros D. Zsolt

Azt már mi tesszük hozzá, hogy nem mindenki gondolkodik egyformán az épület előtti fákról. Januárban például egy szombathelyi lakótelepen egy lakó két fenyőfát is kegyetlenül megcsonkított Egy lakó csonkíthatott meg két fenyőfát a szombathelyi Bem József utcában - Frissítve 2022. January 31. 11:35 . Állítólag azért, mert zavarták a kilátást.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech