Szombathelyen még egy évig biztos maradnak az elektromos rollerek, melyeket még mindig nem szabályoz a KRESZ

Egy közgyűlési előterjesztésből az is kiderül, mennyit fizet a Lime a közterületekért.

„Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján javasolom, hogy az érvényben lévő Együttműködési megállapodás változatlan feltételekkel kerüljön meghosszabbításra 2025. június 30-ig.”

Többek között ez olvasható abban a Nemény András polgármester által jegyzett előterjesztésben, amely ezen a héten kerül a szombathelyi Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság elé.

Mindezek után szinte biztos, hogy a város és a Lime Technology Kft. ismét aláírja azt a dokumentumot, amelynek alapján újabb egy évig lehetséges lesz az elektromos rollerek kölcsönzése Szombathelyen.

A szolgáltatást korábban számos bírálat érte, főként a szanaszét heverő rollerek Szanaszét hagyják az elektromos rollereket Szombathelyen 2023. April 08. 06:56 miatt, de az utóbbi időben a kritikák elhalkultak, amihez hozzájárult, hogy a cég új gyűjtőhelyeket létesített és a városlakók is hozzászoktak a járművekhez. Ezekből – ahogy azt korábban írtuk Szombathely kezd hozzászokni a bérelhető e-rollerekhez - De maradjanak-e? January 30. 17:28 - 200-250 darab közlekedik a városban, és leginkább 12-18 óra között használják őket.

Mészáros D. Zsolt

Az előterjesztésből az is megtudható, hogy a holland tulajdonú cég mennyit fizet a városnak a lehetőségért:

„A hotspotok területének fenntartási költségeihez történő hozzájárulásként a Lime Kft. az Önkormányzatnak 2025. június 30-ig terjedő időszakra - a 2023. július 1. - 2024. június 30. közötti időszaknak megfelelően - 1.800.000,- Ft + Áfa összeget fizetne.”

Ez havonta 150 ezer forint bevételt jelent a városnak.

Ide tartozik, hogy az Opten szerint a Lime Technology Kft. 2022-ben hárommilliárd forint árbevétel mellett 125 millió forint adózás előtti eredményt könyvelt el.

Szombathelyieket kérdeztünk a rollerekről

Miközben egyre több városban jelennek meg Sopronba is megjöttek a Lime-rollerek 2023. April 20. 19:00 a kölcsönözhető elektromos rollerek, a döntéshozóknak máig nem sikerült jogilag rendezni azok használatát.

Már egy évvel ezelőtt arról írtunk A villanyautósok szeretnének változtatni a KRESZ-en 2023. April 01. 08:56 , hogy az elektromos rollereket szabályozó új tervezet a Lázár János vezette közlekedési minisztérium elé került, de bizonyára végtelenül bonyolult kérdésről van szó, merthogy eddig nem sikerült dűlőre jutni e kérdésben: az Economx januári cikkéből annyit lehet tudni, hogy a javaslat „egyeztetés alatt van”.

Bár az elektromos rollerek már hosszú évek óta a gyalogosok és az autósok között cikáznak, a magyar KRESZ-ben a roller szó még említés szintjén sincs bent.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech