Lesz-e Szombathelynek négycsillagos önkormányzati szállodája?

Eddig 100 millió forintot költött rá a város.

Lapunk az elmúlt években többször foglalkozott a Csónakázótó partjára álmodott önkormányzati szálloda Látványtervek a szombathelyi Tófürdőbe tervezett négycsillagos szállodáról 2020. July 15. 07:30 ügyével.

Az ötlet még bőven az előző ciklusban merült fel A Csótóra néznek Szombathely legújabb hoteljének ablakai 2016. May 09. 07:26 (2015), de az új városvezetés is magáénak érezte a projektet Ez épülne a szombathelyi Csónakázótó mellé: szálloda négy évszakos külső medencével, lovascentrum, műjégpálya nyáron is 2020. May 20. 07:50 , függetlenül attól, hogy időközben bezárt a Claudius szálló Másfél hét múlva bezár a szombathelyi Claudius Hotel – Ugyanarra a sorsra jut, mint a Savaria Nagyszálló? 2020. February 06. 12:01 és nem igazán érezhető sem a klasszikus, sem az üzleti turizmus nyomása.

És akkor még nem is beszéltünk a koronavírusról, annak közép és hosszú távú hatásairól.

Mindenesetre a szálloda ügyével egy külön cég - többségi tulajdonosa a Szova Zrt. (76%), kisebbségi tulajdonosa egy budapesti magánvállalkozás, a Service 4 You Szálloda Befektető Zrt. (25%) - foglalkozik. A SZOVA Szállodaüzemeltető Korlátolt Felelősségű Társaság, amelynek egyébként ugyanaz az ügyvezetője, mint a Szovának, a városi oldalon most tette közzé a 2021-es üzleti tervét.

Ebben többek között az áll, hogy az eredetileg 1,7 milliárd forintra kalkulált négycsillagos hotel most már 4 milliárdba kerülne.

Ha hitelt venne fel az építkezésre a város, ami eleve nem tűnik túl biztatónak, az önerőhöz akkor is 1,2-1,6 milliárd forint kellene, ami a jelen költségvetései helyzetben meglehetősen valószínűtlen forgatókönyvnek tűnik. (Mellesleg csak az önerőből kb. 75 ezer éjszakára tudna hotelszobát bérelni az önkormányzat.)

A Tófürdőre álmodott önkormányzati szálloda egyik látványterve
Forrás: Facebook / Kolba és Társai Építészstúdió Kft.

A dokumentumból az is kiderül, hogy a pályázatok eddig nem jöttek össze, de majd talán az uniónál lehet közvetlen támogatásokhoz jutni.

Az önkormányzati szálloda pedig azért fontos, mert

"Szombathely fejlődése és versenyképességének megőrzése, javítása érdekében egy szálloda megépítése fontos és jelentős tényező lenne."

Az előterjesztés emlékeztet, hogy tavaly az önkormányzat azt kérte a Szovától, hogy dolgozza át a terveket, legyen egy rendezvényközpont is, merthogy a szomszédban bezárt az ilyen jellegű étterem. (Nyilván itt a Tóvendéglőre gondolnak Jövőre irodaház lesz a szombathelyi Tóvendéglő helyén 2020. August 28. 14:36 .) Ennek is megrendelték már a terveit.

A több sebből is vérző elképzelésnek egyik előnye, hogy momentán olyan sokat nem kér enni, merthogy a cég egész éves működése mindössze 725 ezer forint, igaz, ehhez még hozzájön 600 ezer forintnyi kamatköltség, amit a 75 millióba kerülő terv miatt kell visszafizetni.

Korábban Nemény András polgármester úgy nyilatkozott Látványtervek a szombathelyi Tófürdőbe tervezett négycsillagos szállodáról 2020. July 15. 07:30 , hogy Szombathely eddig 100 millió forintot költött a projektre, ezzel indokolva, hogy a város nem ejti az egész tervet.

Most úgy tűnik, az egyenletnek nincs megoldása.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság