Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szombathelyen kétszer annyian haltak meg 2020 utolsó hónapjában, mint egy évvel korábban

Kegyetlen volt 2020 decembere.

Bár már egy hónapja stabilan száz alatt van a koronavírus napi halálos áldozatainak száma Magyarországon, a hivatalos adatok szerint a járvány kezdete óta így is 13 752-en vesztették életüket a vírus miatt.

Ezeknek az adatoknak a hitelességét persze a mai napig sokan megkérdőjelezik, az azonban tagadhatatlan, hogy mióta velünk van a koronavírus, jelentősen megnőtt a halálozások száma.

Az országos halálozási statisztika már többször volt téma nálunk is, tavaly decemberben pedig megnéztük a szombathelyi számokat is, Ha kell még bizonyíték - Idén novemberben kétszer annyian haltak meg Szombathelyen, mint tavaly 2020. December 11. 19:12 melyek nem festettek túl biztató képet.

Decemberben a The New York Times statisztikája szerint Magyarország a negyedik helyen állt a világ országainak népességarányos halálozási listáján. Mostanra valamivel javult a helyeztünk, ugyanis a 10. helyen vagyunk.

New York Times Covid-halálozási statisztika - 2021.02.15.
The New York Times

Kegyetlen volt 2020 decembere

Az elmúlt 5 év szeptemberének, októberének és novemberének adatai után most ismét kikértük a szombathelyi önkormányzattól a helyi halálozási statisztikát, ezúttal decemberre és januárra kiélezve, ugyancsak 2016-ig visszamenőleg. Az utóbbi év változásai pedig most is szembetűnőek.

Ahogy az grafikonunkon is látható, 2020 decembere kegyetlen volt a korábbi évekhez képest, ugyanis közel kétszer annyian haltak meg, mint előtte. Míg 2016-ban 192, 2017-ben 165, 2018-ban 128, 2019-ben pedig 145 embert veszítettünk el Szombathelyen, addig 2020-ban sajnos 359 ember szerepel a statisztikában.

Hasonlóan alakult a január is, bár a tavalyi számon még nem látszik a koronavírus-járvány hatása, hiszen akkor még csak hírből hallottunk a létezéséről, Európában akkor még nem lehetett hivatalos fertőzöttekről tudni. (Azt már csak zárójelben tesszük hozzá, hogy a cikkünkben Kezdhetünk aggódni a kínai koronavírus miatt? 2020. January 21. 21:01 is említett előrejelzések sajnos beteljesültek.)

2021 januárjában viszont már határozottan lehetett látni a járvány nyomait a halálozási statisztikán, hiszen 269-en vesztették életüket Szombathelyen, szemben a tavalyi 220-szal. Igaz, az optimista olvasat szerint a járvány lecsengőben lehet, hiszen a korábbi években (2017, 2019) is voltak hasonló kiugrások.

Mészáros D. Zsolt

Nem áll jól Európa szénája

A hivatalos adatok szerint sajnos Európa a leginkább érintett kontinens. Itt továbbra is gyorsan terjed a vírus, napról-napra több mint százezer új fertőzöttet azonosítanak be – írja az Euronews. Ez pedig még mindig nem túl biztató.

Most azonban a vakcinákon van a világ szeme, hiszen minden az oltóanyagok hatékonyságán múlik. Ehhez kötik a korlátozások feloldását, azt, hogy újra visszatérhessen az életünk egy normálisabb kerékvágásba. Csak győzzük kivárni.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra