Ha kell még bizonyíték - Idén novemberben kétszer annyian haltak meg Szombathelyen, mint tavaly

Nem fest túl biztató képet a statisztika az elkövetkezendő időszakról.

Nyilván nem árulunk el azzal újdonságot, hogy rengeteg áldozatot szedett Magyarországon is a koronavírus, hiszen ahogy a napi adatokból is kiderül, sajnos egyre csak nő a halottak száma.

A The New York Times oldalán közölt és folyamatosan frissített statisztika szerint népességarányosan Magyarországon a negyedik legmagasabb a koronavírus áldozatainak száma – és nem európai viszonylatban, hanem az egész világon. Ez pedig kétségtelenül nem fest túl bíztató képet az elkövetkezendő időszakról.

New York Times Covid-halálozási statisztika - 2020.12.11.
The New York Times

Szombathelyen sem voltak felkészülve ennyi áldozatra, közel három héttel ezelőtt pedig ebből óriási probléma is kerekedett. A Markusovszky kórház proszektúráján uralkodó áldatlan állapotokra Egymásra pakolva, néhol fedetlenül fekszenek a halottak a szombathelyi kórház proszektúráján? 2020. November 23. 12:27 egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, a hír pedig az országos sajtót is bejárta. A történtekkel kapcsolatban többször is kerestük a kórházat e-mailben, illetve telefonon is, de a mai napig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Szerencsére azonban úgy tűnik, megoldódtak a gondok, ezt Nemény András polgármester is megerősítette Nemény András: A temetkezési vállalat hűtőkapacitással segíti ki a Markusovszky kórházat 2020. November 24. 17:31 egy élő Facebook-videóban nemsokkal a hírek megjelenése után. Azóta ugyanis összedolgozik a kórház, az önkormányzat, a Vas Megyei Kormányhivatal és a Vas Megyei Temetkezési Kft. is, hogy a proszektúrán történtek ne fordulhassanak elő még egyszer.

Felgyorsítják a halotti bizonyítványok kiadását, hogy a hozzátartozók gyorsan intézkedhessenek az elhunyt ügyében, a Vas Megyei Temetkezési Kft. pedig felajánlotta hűtőkapacitását és egy héttel ezelőtt egy hűtőkonténert is elhelyeztek a Jáki úti temetőben Sok a halott Szombathelyen – Új hűtőkonténer került a Jáki úti temetőbe 2020. December 03. 18:44 biztonsági tartalékként. Ezt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ ajánlotta fel a kórháznak és 20 elhunytat tudnak elhelyezni benne.

Kiss Tamás

Mit mutatnak a kegyetlen számok?

A Vas Megyei Temetkezési Kft. vezetője, Kiskós Ferenc korábban elmondta lapunknak, hogy a halálozások esetében nagy arányú növekedésről tudnak beszámolni Szombathelyen. A járványhelyzetből adódóan ugyanis itt is növekedett a temetkezések száma.

Míg korábban egy hónapban átlagosan 100 temetést vezényelt le a cég, idén novemberben megugrott ez a szám. Augusztusban például 97, szeptemberben 121, októberben 101 elhunytat temetett a vállalat, novemberben azonban már 143-at.

Ezt a komor statisztikát erősítette meg az önkormányzat is, amikor kikértük az elmúlt 5 év szeptemberének, októberének és novemberének halálozási adatait. A szeptemberi és októberi adatoknál még nem igazán tapasztalhatók kiugró értékek, a korábbi évek és az idei november között azonban drasztikus a különbség.

Míg 2016-ban 206-an, 2017-ben 178-an, 2018-ban 197-en, 2019-ben pedig 174-en haltak meg Szombathelyen, addig 2020-ban megduplázódott a halottak száma: idén novemberben 319 embert veszítettünk el.

Adatok: Szombathelyi polgármesteri hivatal, Grafika: Nyugat.hu
Nyugat.hu

Országos szinten is romlik a helyzet

Az ATV híradója Balmazújváros helyzetéről számolt be nemrég, ott is durván emelkedett a halálozások száma tavalyhoz képest. A szeptembertől december elejéig tartó időszakban 35%-kal nőtt a halottak száma. Hegedűs Péter polgármester szerint azonban nem csak a koronavírus áll a drámai számok mögött, hanem az egészségügy állapota is okolható.

A KSH adatai szerint országos szinten is problémás a helyzet. A 46. héten, vagyis a november 9. és 15. közötti időszakban másfélszeresére nőtt az elhunytak száma tavalyhoz képest. November második hetében 3642-en haltak meg Magyarországon, egy évvel korábban pedig 2359-en.

Az elmúlt 5 évben egyetlen héten sem hunytak el még annyian, mint most november 9. és 15. között.

Az eddigi rekord 2017-ben volt 3616 áldozattal az 5. héten, amikor influenza-járvány volt. Viszont hogy a mostani statisztikából mennyi a koronavírus áldozatainak a száma, azt nem tudni pontosan, a KSH ugyanis a halálokokat nem tünteti fel.

Ráadásul a halálesetek száma ennél jóval magasabb is lehet, hiszen ez csak egy gyorsjelentés a KSH-tól. Folyamatosan dolgozzák fel az adatokat, így a módszertan miatt utólag még rendszeresen módosítják a számokat.

Országos halálozási adatok (2015-2020)
KSH

Müller Cecília országos tisztifőorvos múlt vasárnap egyébként arról beszélt, hogy a korlátozó és védelmi intézkedések eredményei a bevezetése után 3-4 héttel láthatók, de a halálozások esetében ez az időtartam még hosszabb lehet: a fertőzésszám csökkenése utáni 3-4. héten várható javulás a halálozási adatokban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19