Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csütörtökön átveheti a közgyűlés irányítását a szombathelyi ellenzék

Biztosnak tűnik, hogy megakadályozzák Molnár Miklós alpolgármester leváltását is.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Finoman szólva is izgalmasnak ígérkezik a csütörtökre, február utolsó napjára összehívott szombathelyi közgyűlés Jövő csütörtökön összeül a szombathelyi közgyűlés: kibújik a szög a zsákból? 2019. February 21. 12:03 . Már csak azért is, mert a decemberben bejelentett időponthoz képest egy hónappal később ülnek össze a képviselők, és azért is, mert a rendszerváltás óta először van a napirenden az egyik alpolgármester visszahívása Vissza akarják hívni tisztségéből Molnár Miklós alpolgármestert 2019. February 22. 16:05 .

Jogi lépésként akarják kezelni, hogy Molnárt vissza akarják hívni

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Ami ebben igazán érdekes, hogy Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) azzal az indokkal akarja visszahívni Molnár Miklóst (Pro Savaria), hogy Molnárnak megszűntek a hatáskörei. Ezeket a hatásköröket egyébként maga Puskás vonta vissza Belharc a szombathelyi jobboldalon, megvonták Molnár Miklós alpolgármesteri hatásköreit 2019. January 14. 09:58 , miután a január 8-i, rendkívüli közgyűlésen „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 Molnár a jelenlétével lehetővé tette, hogy a Fideszen kívüli többség megszavazza a túlóratörvény bojkottját.

Több mint valószínű, hogy Molnár alpolgármester marad
Kovács Dávid

De érdemes tudni, hogy sem az önkormányzati törvény, sem a közgyűlés szabályzata nem rendelkezik arról, hogy egy alpolgármesternek meg kell szüntetni a megbízatását, ha nincsenek hatáskörei. Pedig az előterjesztés megfogalmazása erre utal, valószínű, hogy a Fidesz is érvel majd.

Puskás azzal indokolja Molnár visszahvását, amit ő rendelt el
Kovács Dávid

Valószínűleg hiába, hiszen a Fidesznek nincs már meg a többsége a közgyűlésben, információink szerint az ellenzék pedig egységes ebben a kérdésben. Így várható, hogy Molnár visszahívását még napirendre sem engedik venni, és ehhez megvan a szükséges szavazatuk is.

Szinte teljesen új költségvetést készít az ellenzék

Ezzel pedig tulajdonképpen átveszi az ellenzék a közgyűlés irányítását. Ami meglátszik majd az idei költségvetés tárgyalásakor is. Igaz ugyan, hogy Puskás Tivadar beterjesztett egy költségvetési tervezetet, de azt ebben a formában biztosan nem fogadják el, és ezt Nemény András, az Éljen Szombathely-frakció vezetője múlt heti sajtótájékoztatóján Biztos, hogy nem fogadja el a szombathelyi közgyűlés a polgármester által beterjesztett költségvetést 2019. February 21. 14:08 meg is erősítette.

Vele készült interjúnkban Nemény András: Szombathelyt egy másodosztályú várossá silányította le a Fidesz 2019. February 24. 17:25 azt is elmondta, hogy sok módosító indítványt nyújtanak be a költségvetéshez, és azt is megjegyezte, előfordulhat, hogy a polgármester nem szavazza meg városa költségvetését, ami történelmi tett lenne. A gazdasági bizottság hétfő délutáni ülésén Szinte biztos már, hogy februárban nem lesz költségvetése Szombathelynek 2019. February 25. 15:16 az ellenzék nem is volt hajlandó tárgyalni a költségvetésről, mert nem volt jelen a polgármester, aki előterjesztette a tervezetet. Így a vita és a döntés marad a csütörtöki közgyűlésre.

Levesznek és felraknak ügyeket a napirendről, napirendre

És akkor még meg sem említettük, hogy tulajdonképpen két közgyűlés lesz csütörtökön. Az Éljen Szombathely-frakció közel két hete kezdeményezett egy rendkívüli ülést Biztos, hogy nem fogadja el a szombathelyi közgyűlés a polgármester által beterjesztett költségvetést 2019. February 21. 14:08 , és ezután érkezett a polgármester bejelentése Jövő csütörtökön összeül a szombathelyi közgyűlés: kibújik a szög a zsákból? 2019. February 21. 12:03 , hogy február 28-ra összehívta a rendes közgyűlést. A rendkívüli közgyűlés összehívásának is ezen a napon telik le a törvényi határideje, így azt is meg kell tartani csütörtökön. Hogy ezt hogyan oldják meg, majd kiderül.

Nemény sok új ügyet jelentett be a múlt héten
Kovács Dávid

De vannak még érdekes ügyek, egy részükről írtunk is már. Így arról is 71 milliárd forint, négy és fél Haladás-stadion ára kellene Szombathely útjainak, közműveinek felújításához 2019. February 23. 15:10 , hogy a városvezetés előterjesztése alapján 71 milliárd forint kellene a város közműveinek, útjainak, járdáinak, hídjainak felújítására. Azt is megjegyeztük, hogy valószínű, ennek az előterjesztésnek politikai célja van, ezzel akarják indokolni, hogy miért nem sikerült végrehajtani a 2016-ban bejelentett, három évre szóló útfelújítási programot. Új híd lesz a szombathelyi Árkádiánál, megszűnik az érszűkület a Saághy utcában 2016. December 11. 18:49 . Igazolni akarják, hogy nem a jelenlegi, fideszes irányítás hibája az utak, hidak, járdák állapota.

Arról is írtunk Mégiscsak lesz közlekedési koncepciója Szombathelynek, de ehhez meg kell nyerni egy pályázatot 2019. February 23. 19:38 , hogy ha sikerrel pályáznak, össze lehet rakni valamikor a jövőben a város közlekedési koncepcióját, és ehhez meg is neveztek egy szakmai stábot.

A nyilvános ülés napirendjén 20 pont szerepel. De ezeket most nem részletezzük, hiszen a fentebb említett rendkívüli ülés is, és az ellenzék is felboríthatja a napirendet. Azt már tudjuk, hogy törölni akarnak sok, a városvezetés által kezdeményezett napirendi pontot, és sok új ügyet is fel akarnak venni a tárgysorozatba.

Szóval, izgalmas közgyűlésre számíthatunk csütörtökön, mi percről percre tudósítással és élőképes közvetítéssel is szolgálunk majd. Kezdés február 28., csütörtök, 9 óra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés