A szombathelyi TDK-hoz is érkeznek Fülöp-szigeteki munkavállalók

Ez már a második nagyüzem a városban, ahol ázsiai vendégmunkásokat alkalmaznak.

„Azt mondta nekünk a cégvezetés, hogy Fülöp-szigeteki munkások érkeznek hozzánk. Nem sok, de mégis. Azt hallottuk, hogy csendes és szorgalmas nép, de mondanom sem kell, hogy nem mindenkinek tetszik” - mondta lapunknak a szombathelyi TDK egyik dolgozója, akinek szavaiból az is kiderült, hogy erről már gyakorlatilag mindenki tud a cégnél.

Mindez önmagában is érdekes, de annak fényében meg különösen, hogy nem a TDK az első szombathelyi nagyüzem, amely ázsiai vendégmunkásokkal igyekszik orvosolni a munkaerőproblémáit.

Ahogy arról lapunk elsőként beszámolt, az ISI-be a közeljövőben mintegy száz munkavállaló érkezik a Fülöp-Szigetekről Fülöp-szigeteki vendégmunkások érkeznek Szombathelyre, a bezárt Hotel Pelikánba September 13. 15:06 , a szállásuk pedig a mostani Pelikán Hotelben lesz, ami munkásszállássá alakul 21 év után bezár a szombathelyi Park Hotel Pelikán September 09. 15:38 .

Információink szerint a TDK ázsiai vendégmunkásai nem a Pelikánban laknak majd.

Lapunk elküldte a kérdéseit a TDK-nak, ahonnan későbbre ígértek választ*.

MTI/Büki László

Érkezett viszont reagálás megkeresésünkre a TDK-ban tevékenykedő Elektronikaipari Dolgozók Független Szakszervezettől (EDFSZ) Németh Attila elnök „Ha erőből lépünk fel, akkor ellenállás és árokásás van, nem megegyezés” October 02. 11:33 a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünknek.

Az elnök kérésére a levelet változtatás és rövidítés nélkül adjuk közre.


"A hírt meg tudom erősíteni, a vállalatnál jelenleg is folyó dolgozói tájékoztatókon a munkáltató valóban bejelentést tesz a munkavállalók felé ezzel kapcsolatban.

Mint korábbi beszélgetésünk „Ha erőből lépünk fel, akkor ellenállás és árokásás van, nem megegyezés” October 02. 11:33 alkalmával jeleztem, a munkáltató az érdekképviseletet bevonja a napi működést érintő szabályozásba, a keret feltételek kialakításába, így erről is voltak egyeztetéseink. Fülöp-szigeteki unkaerőt kis létszámban, fizikai állományú, termelésben közvetlenül résztvevő alkalmazottként tervezik foglalkoztatni.

A vállalat toborzási, munkaerő felvételi stratégiáját ismerjük, erről is vannak megbeszéléseink az ügyvezetéssel. A TDK a létszám szükségletét elsősorban helyi munkavállalókból próbálta kielégíteni. A későbbieken ezt a kört kiszélesítették megyére, régióra, majd pedig a szomszédos országok magyarok lakta területeire is. Többek közt azért is, hogy helyi munkavállalókat tudjanak alkalmazni, bevezetésre került egy úgy nevezett "ajánlási pénz", ahol az ajánló fix összegű jutalmat kap, ha az újfeltvételis munkatárs beválik.

A vállalatnál jelenleg is dolgoznak ukrán, illetve szerbiai területről érkezett munkatársak, tehát a toborzásnál már korábban átlépte a munkáltató a határt. A TDK-nál minden munkavállaló a kategóriájának, besorolásának, munkakörének megfelelő, azonos juttatásban részesül származási helytől függetlenül. A kötelességeik, jogaik lehetőségeik megegyeznek a helyi munkavállalókéval, akár a szakszervezetnek is tagjai lehetnek.

Mivel a fülöp-szigeteki munkavállalók bevonzására azért van szükség, mert prioritásként kezelt helyi munkaerőpiac elapadt, így ezt a munkáltatói döntést tudomásul vesszük, azzal a megkötéssel, hogy a már jelenleg is TDK-s munkavállalóknak ebből semmiféle hátránya nem származhat, rájuk hivatkozva sem bért, sem juttatást, sem pedig szerzett munkavállalói jogokat elvenni, csökkenteni nem lehet."


Frissítés

:

* Pénteken kora délután megérkeztek cég válaszai. Ezeket ide kattintva Megszólalt a szombathelyi TDK a gyárba érkező Fülöp-szigeteki munkások ügyében October 07. 16:26 tudja elolvasni.

A szombathelyi TDK-ről

Az Opten szerint a szombathelyi székhelyű TDK Hungary Components Kft.-nek a tavalyi évben 96 milliárd forintos árbevételt ért el, ugyanakkor 1,9 milliárd forintos adózás előtti negatív eredménye volt. Jelenleg 2400 alkalmazottat foglalkoztatnak, amivel a város – és az egész térség - egyik legjelentősebb vállalkozása. Idén márciusban egy 26 milliárd forintos – az elektromos autókhoz kapcsolódó - fejlesztést jelentettek be 26 milliárd forintból fejleszt a szombathelyi TDK March 28. 11:10 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság