Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem tudja időben törleszteni az önkormányzattól kapott 500 milliós hitelt a szombathelyi hulladékgazdálkodó

A Szomhull azért van bajban, mert az állami kukaholding késve fizet a hulladékszállításért, és akkor sem eleget.

2022. december 31-ig szeretné meghosszabbítani az önkormányzattól kapott 500 millió forint tagi kölcsön visszafizetésének határidejét a Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (Szomhull).

Két éve görgeti maga előtt a kölcsönt a Szomhull

A Szomhull 2019-ben kérte 3,6 milliárdos veszteség az állami hulladékgazdálkodónál, Szombathely 500 milliót ad saját cégének 2018. December 11. 11:19 az 500 milliós tagi kölcsönt az önkormányzattól, mivel nem tudta ellátni közszolgáltatási feladatait. Az állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) ugyanis késve fizetett a hulladékkezelésért a szombathelyi önkormányzati cégnek, és így forráshiány miatt leállt volna a hulladékszállítás a városban.

Sokszor leírtuk már, hogy a köznyelvben kukaholdingnak nevezett állami NHKV-t a rezsicsökkentés jegyében hozta létre az állam. Az NHKV átvette a hulladékkezelést végző cégektől a lakossági díjak beszedését, és az elképzelések szerint ebből fizeti ki az elvégzett munkáért járó pénzt.

A munkát elvégzik, de az állami cég nem fizet időben.
Mészáros D. Zsolt

Az NHKV azonban a kezdetektől anyagi gondokkal küzd. Az állam önti a közpénzből származó tízmilliárdokat 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 a cégbe – igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét. 2016 óta összesen 146 milliárd forintot tettek bele a rendszerbe a lakossági befizetéseken felül. Legutóbb tavaly júliusban, a járvány elleni védekezés jegyében, toltak bele 20 milliárd forint 20 milliárd forintot adnak a gazdasági mentőcsomagból a sokmilliárdos hiányt felhalmozó kukaholdingnak 2020. July 15. 19:15 közpénzt a kukaholdingba, ami látványosan égeti el a lakossági befizetések egy részét és a közpénzből származó százmilliárdokat.

Ennek a következménye viszont, hogy a helyi, döntően önkormányzati tulajdonban lévő hulladékkezelők (mint Szombathelyen a Szomhull) állandó forráshiánnyal küzdenek és a tulajdonos önkormányzatoknak kell kisegíteniük őket.

Így van ez Szombathelyen is: a 2019-ben felvett 500 milliós hitelt két éve görgeti maga előtt a Szomhull, jelen állás szerint nem sok esély van a visszafizetésére. Ugyanis, mint közel egy hónapja írtuk, 15 milliós hiány várható a Szomhullnál, az állami hulladékgazdálkodó csak részben fizet az elvégzett munkáért October 25. 07:30 az idei első félévet 15 millió forintos hiánnyal zárta a Szomhull, „köszönhetően” a késve érkező kifizetéseknek.

Teljes kudarc volt felforgatni az addig jól működő rendszert

Közben a kormány ismét teljes átalakításra készül, egy tavaly júniusban készült kormányzati anyag Teljesen kizárnák az önkormányzatokat a hulladékkezelésből, bajban lenne a SZOVA 2020. June 13. 11:18 beismeri, hogy teljes kudarc volt felforgatni az addig jól működő, az önkormányzati cégekre alapozó rendszert. Azt is írták, hogy évi 54 milliárd forint többletforrás szükséges a hulladékgazdálkodási rendszer működtetéséhez.

Idén júniusban kiderült, Kidobhatják a szemétbe a mintegy 200 milliárd forint közpénzt elnyelő kukaholdingot June 23. 07:02 hogy okafogyottá válhat az NHKV léte. Februárban ugyanis a parlament kormánypárti többsége megszavazta, hogy a hulladékkezelést elveszik az önkormányzatoktól, és a feladatot az arra jelentkező magáncégeknek adják koncesszióba.

Ez a lépés viszont csúszik, a legújabb információk szerint a jövő évi országgyűlési választások után írhatják ki a koncesszió pályázatokat, így változás reálisan 2023-ban várható.

Az egyébként is nehéz helyzetben lévő szombathelyi önkormányzat közben reménykedik, hogy a Szomhull 500 milliós tagi kölcsönét valamikor csak törleszti a cég.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra