Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

15 milliós hiány várható a Szomhullnál, az állami hulladékgazdálkodó csak részben fizet az elvégzett munkáért

A kukaholdingnak nevezett állami cég a lakossági befizetések jó részét megtartja magának, miközben százmilliárdokat tol bele az állam.

Az önkormányzati tulajdonú Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (Szomhull) az előzetes adatok szerint 15 milliós hiánnyal zárja az idei első félévet - derül ki a csütörtöki közgyűlésre készített anyagból.

A hiány oka, hogy a köznyelvben kukaholdingnak nevezett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő ZRt. (NHKV) a megállapított alvállalkozói díjnál 30 százalékkal kevesebbet fizet ki a Szomhullnak. Az első negyedéves, hiányos kifizetések miatt a Szomhull díjkompenzációs kérelmet nyújtott be az NHKV-hoz, ez az eljárás viszont tovább késlelteti a kifizetéseket, így egészen biztos, hogy az első féléves elszámolásban jelentkezik a mintegy 15 millió forintos hiány.

Késve és kevesebbet fizet az állami kukaholding

Többször leírtuk már 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 , hogy a 2016-ben létrehozott állami NHKV szedi be a hulladékszállításért fizetett lakossági díjakat, viszont a befolyt összegből a munkát ténylegesen elvégző alvállalkozóknak a valódi ellenértéknél kevesebbet fizet A SZOVA három éve veszítette el fél Vas megye hulladékszállítását, megpróbálják visszaszerezni 2020. January 16. 11:30 és azt is késve.

A SZOVA autói gyűjtik össze a szemetet
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen hivatalosan a SZOVA az alvállalkozó, de egy törvénymódosítás miatt létre kellett hozni a Szomhullt. A rendszer most úgy néz ki, hogy a SZOVA összegyűjti és elszállítja a hulladékot, az elvégzett munkát leszámlázza a Szomhullnak. A Szomhull pedig továbbszámláz az NHKV-nak, és az NHKV álta fizetett összegből fizeti ki a SZOVA munkáját.

Ezt a módszert nem az önkormányzat kezdeményezte, egyszerűen a rezsicsökkentés jelszava mögött megalkotott törvények miatt van erre szükség.

A munkát végző önkormányzati cégek vezetőinek fájhat a fejük az állami vízfej miatt

A SZOVA-nál a bevételkiesés 2018-ban már elérte az egymilliárd forintot Közel egymilliárdos bevételkiesés a SZOVÁ-nál, csak Szombathelyen szállíthatja a cég a hulladékot 2018. January 25. 15:55 , ennek egy részét az egyéb bevételeiből kezelték. Ugyanis az NHKV nem fizette ki a Szomhullnak a hulladékszállításért járó pénzt. A SZOVA-t alvállalkozóként foglalkoztató, közszolgáltató Szomhull pedig így nem tudta kifizetni a SZOVA munkáját. A Szomhull 2019-ben kénytelen volt 500 milliós kölcsönt kérni 3,6 milliárdos veszteség az állami hulladékgazdálkodónál, Szombathely 500 milliót ad saját cégének 2018. December 11. 11:19 az önkormányzattól, így már az önkormányzatnak kellett finanszíroznia az állami rendszer hibáiból fakadó hiányt.

A munkát ténylegesen elvégzőknek kevesebbet fizetnek
Mészáros D. Zsolt

A tendencia azóta is folytatódik, a rendszernek viszont van egy pozitív oldala is, Az hogy a késedelmes fizetés miatt keletkező hiány nem a SZOVA-nál jelentkezik, hanem a Szomhullnál. Így a SZOVA végezheti tovább egyéb tevékenységeit, és nem kell viselnie a hiány miatti következményeket, mondjuk egy beruházáshoz felvett hitelnél.

A most az első félévben jelentkező 15 milliós hiányt kezelni tudja a Szomhull, ugyanis a cég jelenlegi saját tőkéje 47 millió forint. ami jóval több, mint a társasági szerződésben előírt minimum 3 millió forint.

A folyamat azonban évek óta tart, miközben az NHKV a kezdetektől anyagi gondokkal is küzd. Az állam önti a közpénzből származó tízmilliárdokat 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 a cégbe - igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét. 2016 óta összesen 146 milliárd forintot tettek bele a rendszerbe a lakossági befizetéseken felül. Legutóbb tavaly júliusban a járvány elleni védekezés jegyében toltak bele 20 milliárd forint 20 milliárd forintot adnak a gazdasági mentőcsomagból a sokmilliárdos hiányt felhalmozó kukaholdingnak 2020. July 15. 19:15 közpénzt a kukaholdingba, ami látványosa égeti el a lakossági befizetések egy észét és a közpénzből származó százmilliárdokat.

Egy tavaly júniusban készült kormányzati anyag Teljesen kizárnák az önkormányzatokat a hulladékkezelésből, bajban lenne a SZOVA 2020. June 13. 11:18 beismeri, hogy teljes kudarc volt felforgatni az addig jól működő, az önkormányzati cégekre alapozó rendszert. Azt is írták, hogy évi 54 milliárd forint többletforrás szükséges a hulladékgazdálkodási rendszer működtetéséhez.

200 milliárd forint közpénzt égettek el a rezsicsökkentés jegyében

A kormány viszont megoldás helyett továbblép, idén júniusban kiderült Kidobhatják a szemétbe a mintegy 200 milliárd forint közpénzt elnyelő kukaholdingot June 23. 07:02 , hogy okafogyottá válhat a kukaholdingként elhíresült NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő léte. Februátban ugyanis a parlament kormánypárti többsége megszavazta, hogy a hulladékkezelést elveszik az önkormányzatoktól, és a feladatot az arra jelentkező magáncégeknek adják koncesszióba.

Az elképzelés szerint koncesszió alapján jelölik ki az állami hulladékkezelő magáncégeket, és a koncesszió tulajdonosa végzi majd a számlázást és a lakossági díjakat is ők szedik majd be.

A koncesszió kiírása viszont csúszik, eredetileg tavaly novemberre tervezték a pályázatot, idén júniusban Rogán Antal miniszterelnöki kabinetiroda-vezető pedig határidőként már a jövő évi választásokat jelölte ki.

Addig is marad a jelenlegi állapot, amikor az NHKV késve és kevesebbet fizet a munkát ténylegesen elvégző, döntően önkormányzati tulajdonú alvállalkozóknak, és az ebből eredő problémákat a helyi önkormányzatoknak kell megoldaniuk.

Viszont ha jövőre tényleg a szemétbe dobják a kukaholdingot, azzal mintegy 200 milliárd forint közpénz is eltűnik, hiszen ennyibe került a már a kezdetektől életképtelen állami vízfej, az NHKV Zrt.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet