Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kidobhatják a szemétbe a mintegy 200 milliárd forint közpénzt elnyelő kukaholdingot

Hirtelen kiderült, nincs szükség az állami vízfejre, amit több mint négy éven át tartottak lélegeztetőgépen.

A hulladék-koncessziós rendszer 2023 közepétől ígért bevezetésével okafogyottá válhat a kukaholdingként elhíresült NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő léte - írja iparági megfigyelőkre hivatkozva a Népszava.

A lap információi szerint

a koncesszió nyertesére szállhat át majd a jelenleg az NHKV által végzett számlázás is, ami szükségtelenné teheti az állami pénzelosztó létét.

A köznyelvben csak kukaholdingnak nevezett NHKV az elmúlt években gyakorlatilag nem tett mást, mint égette a közpénzt. A Fidesz-kormány a rezsicsökkentés jelszava alatt és a központosítás, államosítás lázában hozta létre 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 2016-ban az állami tulajdonú Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t. Az NHKV feladata az lett, hogy kiszámlázza és beszedje a lakossági díjakat, kifizesse a munkát elvégző önkormányzati vállalatokat. Gyorsan kiderült azonban, hogy az állami rendszer nem működőképes.

Hiába került sok tízmilliárdba, nem működött

Hetekkel, hónapokkal később küldték ki Nem elég, hogy késnek a hulladékszállítási számlák, csak a régi módszerekkel lehet fizetni 2018. September 22. 07:37 a lakosságnak a hulladékszállítási díj befizetésre szolgáló csekkjeit. Arra hivatkoztak, hogy az egymilliárd forintért beszerzett számlázási szoftver nem működik rendesen. Aztán több hónapos díjat követeltek egyszerre a lakossági ügyfelektől.

Bonyhádi Zoltán

A munkát ténylegesen elvégző, döntő többségében önkormányzati szolgáltatóknak pedig csak a beszedett összeg egy részét utalták A SZOVA három éve veszítette el fél Vas megye hulladékszállítását, megpróbálják visszaszerezni 2020. January 16. 11:30 át. Ezt is sokszor több havi késéssel.

A Szombathelyen a munkát alvállalkozóként végző SZOVA-nál a bevételkiesés 2018-ban már elérte az egymilliárd forintot Közel egymilliárdos bevételkiesés a SZOVÁ-nál, csak Szombathelyen szállíthatja a cég a hulladékot 2018. January 25. 15:55 , ennek egy részét az egyéb bevételeiből kezelték. Ugyanis az NHKV nem fizette ki a Szomhullnak a hulladékszállításért járó pénzt. (Amit egyébként az NHKV már beszedett a lakosságtól.) A SZOVA-t alvállalkozóként foglalkoztató, közszolgáltató Szomhull pedig így nem tudta kifizetni a SZOVA munkáját. A Szomhull 2019-ben kénytelen volt 500 milliós kölcsönt kérni 3,6 milliárdos veszteség az állami hulladékgazdálkodónál, Szombathely 500 milliót ad saját cégének 2018. December 11. 11:19 az önkormányzattól, így már az önkormányzatnak kellett finanszíroznia az állami rendszer hibáiból fakadó hiányt.

A járványkezelés jegyében is kaptak 20 milliárdot

Eközben a NHKV a kezdetektől anyagi gondokkal is küzd. Az állam önti a közpénzből származó tízmilliárdokat 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 a cégbe - igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét. 2016 óta összesen 146 milliárd forintot tettek bele a rendszerbe a lakossági befizetéseken felül. Legutóbb tavaly júliusban a járvány elleni védekezés jegyében toltak bele 20 milliárd forint 20 milliárd forintot adnak a gazdasági mentőcsomagból a sokmilliárdos hiányt felhalmozó kukaholdingnak 2020. July 15. 19:15 közpénzt a kukaholdingba.

A hulladékgazdálkodás koncesszióba adásáról tavaly júniusban már írtunk Teljesen kizárnák az önkormányzatokat a hulladékkezelésből, bajban lenne a SZOVA 2020. June 13. 11:18 , az akkori elképzelés szerint

a jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő hulladékkezelési eszközök egyszerűen átmennének az állam tulajdonába, ami hatalmas vagyonvesztés lenne az önkormányzati cégeknek és az önkormányzatoknak is.

Az akkor készült anyag beismeri, hogy teljes kudarc volt felforgatni az addig jól működő, az önkormányzati cégekre alapozó rendszert. Azt is írták, hogy

évi 54 milliárd forint többletforrás szükséges a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer működtetéséhez.

A törvényjavaslatot februárban meg is szavazta Döntött a parlamenti kétharmad, magáncégeké lesz a hulladékszállítás February 23. 10:45 a parlamenti többség, ezzel eldőlt, hogy a hulladékkezelést elveszik az önkormányzatoktól, és a feladatot az arra jelentkező magáncégeknek adják koncesszióba.

A koncesszió kiírása viszont csúszik, eredetileg tavaly novemberre tervezték a pályázatot, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter idén februárban azt mondta, az "hamarosan" várható.

A Népszava információi szerint a múlt héten a koncessziókért illetékes Rogán Antal miniszterelnöki kabinetiroda-vezető pedig határidőként már a jövő évi választásokat jelölte ki.

Amennyiben jövőre tényleg a szemétbe dobják a kukaholdingot, azzal mintegy 200 milliárd forint közpénz is eltűnik, hiszen ennyibe került a már a kezdetektől életképtelen állami vízfej, az NHKV Zrt.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra