Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Katasztrófával fenyeget a szombaton óriásira terebélyesedő Hold?

Március 19-én mindössze 357 ezer kilométerre lesz tőlünk a holdunk. Hét éve is nagyon közel járt, akkor is cunami puszított, vajon a japán katasztrófa is emiatt következett be? És még mi lesz?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az úgynevezett szuperhold-jelenség nem először köszönt rá bolygónkra, viszont az is tény, hogy amikor korábban ilyen bekövetkezett, az gyakran esett természeti katasztrófák idejére. A 2004 karácsonyán a Távol-Keleten lesújtó cunami , vagy az ausztráliai Darwin városának nekieső Tracy nevű ciklon a legismertebb példák közül való - mindkettő esetén különösen közel járt Holdunk. És akkor még lecsapott a mostani szörnyű japán földrengés is. A teóriagyártók maroktörzsölve rettegnek, és arról beszélnek internetszerte, hogy a jelenség gravitációs vonzása káoszba borítja a Földet, tudósok mégis azt állítják az említett esetektől, hogy nincs összefüggés, vagy legalábbis bizonyíték rá.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Nem lesznek földrengések és vulkánok sem törnek ki, ha csak nem ez lenne a sorsuk egyébként is. Annyi hatása lesz a Földre, hogy az árapály a szokásosnál alacsonyabban, a dagály pedig a szokásosnál magasabban fog tetőzni az esemény idején, de semmi extrával nem kell számolnunk

- mondta a rádiós csillagászok nemzetközi szervezetének részéről Pete Wheeler egy ausztrál weboldal kérdésére, ami a március 19-én várható holdközeliséget illette.

Egy másik, ausztrál csillagász arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nagyon erőlködünk, akkor bármilyen természeti káreseményt össze tudunk kötni valamilyen égi jelenséggel, legyen az Nap, Hold, vagy akár egy közelben elhúzó üstökös.

Csak látványos lesz, de semmi egyéb

A Hold úgy merészkedhet ilyen közel, hogy Föld körüli pályája nem egy kört, hanem egy ellipszist ír le. Így van úgy, hogy távol jár tőlünk (amikor legtávolabb van, akkor az 400 ezer kilométert jelent, egyébként átlagosan 384 ezerr kilométerre kering), ilyenkor sokkal kisebbnek és haloványabbnak tűnik, amikor pedig közel, akkor szemmel láthatóan megnő, és a Nap visszavert fénye is jóval erősebb. Ilyen "közeljárás" havonta egyszer van, a jövő heti ilyen esemény viszont azért speciális, mert pluszban még telihold is lesz. Ez a kombó márpedig legfeljebb két-három évente esik meg.

Amatőr- és asztrofotósoknak így különösen jó lehetőség kínálkozik jövő szombaton, amikor alig 357 ezer kilométerre jár majd tőlünk a fénylő sajtkorong - ami, csak hogy hasonlítsuk is valamihez, az Egyenlítő hosszának kilencszerese. Attól viszont nem kell tartanunk, hogy vele együtt eljön az armageddon is. Előbb harap meg a sánta kutya, mint hogy a Hold tömeghalált szabadítson anyabolygójára.

Szombaton viszont ne feledjük el feltekinteni az égre, hiszen tizenkilenc éve nem volt ekkora, mint amekkora most lesz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Részleges napfogyatkozás Szombathely felett (Videóval frissítve)

Reggel 8-tól közel 11 óráig takarta a Napot a Hold, igaz, nem teljesen, csupán a korong 77 százalékát. Szombathelyen látható is volt, az ország több pontján viszont nem.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyű

Hirdetés