Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egy hivatalban a portás a legfőbb hatalom - Újabb történet a bürokráciáról

Nem is olyan könnyű elintézni egy közgyógyellátásos egészségügyi kúrát.

Olvasónk nemrég osztotta meg velünk Eladta a törött autóját, majd megbírságolták, hogy matrica nélkül száguldozott az M86-oson February 11. 19:08 ismerőse történetét, aki autója eladása után került kellemetlen helyzetbe, és volt kénytelen végigjárni a hivatali bürokrácia labirintusait.

Most a közgyógyellátás, egészségpénztár, ingyenes ellátás témakörében merült el egy eset kapcsán.

Olvasónk levele

Adott az alaphelyzet: Tibor több betegségből szenved, illetve egy sérülésből kifolyólag korlátozott munkaképességű, gyógyszerei egy részét közgyógyellátásra kapja, közben dolgozik. Sérülése miatt évente kúrára szorul, ehhez azonban egyedi térítést kell kérnie, mivel a kúra nem krónikus betegségeihez kötődik.

A kúra ugyan NEAK-támogatott, a támogatás összege azonban nulla forint, mint sok más gyógyszer esetében, így költsége csaknem évi 50 000 forint. Műtétje után Tibor 3 éve az OEP-hez egyedi igénylést nyújtott be, erre meg is kapta a támogatást, a hivatal-kezelőorvos-háziorvos-hivatal hivatalos utat bejárva.

Bonyhádi Zoltán

A kérelmet idén az OEP helyett már a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz kellett elküldeni, ahonnan egy osztályvezető a járási kormányhivatal szociális osztályához irányította Tibort.

A kormányhivatal osztályvezetője elküldte a szombathelyi Hunyadi utcai hivatalba, ahol az ügyfelet arról tájékoztatták, hogy a közgyógyellátási keret emelése törvényi változás miatt már nem opció, kérjen egyedi gyógyszertámogatást. Aztán hozzátette, hogy a biztonság kedvéért azért adja oda a régi papírokat is.

Tibor befáradt az OEP helyi irodájába, ahol az eset átment burleszkbe. Miután egy ügyintéző hátra irányította, kit keressen, hátul a portás néni eldöntötte, hogy nem is az említett hölgy az illetékes, fölhívott valaki mást, akinek fogalma sem volt, mit kellene tenni.

A biztonság kedvéért szólt két másik ügyintézőnek, akik szintén nem tudták, ami annak fényében nem volt érthetetlen, hogy a portás néni két szót nem tudott úgy tovább mondani, ahogy Tibor mondta neki, pedig ő igyekezett egyszerűen fogalmazni.

Fél óra hiábavaló tolmácsolás után valaki végre szólt a NEAK helyi ügyintézőjének, aki végre lefáradt az ügyfélhez, és elmondta neki, hogy a NEAK központjában tévesen tájékoztatták illetéktelenségükről, bizonyára félreértették. Először mindenképpen kérje a közgyógyellátási keret emelését, mert a Kormányhivatalban elmondottak ellenére erre lehetősége van, míg az egyedi támogatást nem biztos, hogy a teljes összegre megkapja.

Végül a kormányhivatal osztályvezetője (úgy tűnik, itt is ezen a szinten kezdődik az ügyintézés) átvette az ügyet és segített megoldani a problémát. Miután Tibor még egyszer, újabb időpontot kérve meglátogatta kezelőorvosát, majd háziorvosát, aki Covid-elfoglaltságaira hivatkozva nem fogadta, de a következő héten kiadta a papírt, így a szorgalmasan dolgozó kisember előtt végre megnyílt az út az igényelt gyógyszertámogatás felé.

A kérdések hasonlóak, mint az előző ügyben Eladta a törött autóját, majd megbírságolták, hogy matrica nélkül száguldozott az M86-oson February 11. 19:08 :

 • Mi végre fizetünk több ügyintézőt, akik az egyes ügymenetek megkavarásán kívül másra nem képesek?
 • Miért duzzasztották fel az állami szférát az elmúlt években, miközben az ide elrejtett embertömeg máshol akár termelő tevékenységet is végezhetne a „szolgáltató állam” akadályozása végett?
 • De legfőképpen: Miért nem sikerül a közszolgálati képzéseken megtanítani az ott tanulóknak legalább azt, hogy a "szolgáltató állam" kifejezés mit jelent?
 • A fentiek fényében furcsa, hogy Észtország az ezredfordulón 3 év alatt átállt a teljes digitális közszolgáltatásra. Hogy miképp jutottunk az EU korrupciós listájának élére, az kevésbé kérdéses.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Jelentem

  Tovább az oldalra