Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tényleg Magyarország adta a legsikeresebb választ a koronavírus-járványra?

Van, ahol alig oltottak, mégis visszaszorulóban a járvány.

„Magyarország egészségügyi és gazdasági szempontból is a legsikeresebb választ adta a koronavírus-járványra Európában” - mondta az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Kaposváron. Amire aztán azonnal ugrott a másik oldal.

Nem kétséges, hogy az elkövetkezendő egy év politikai kommunikációja arról fog szólni, hogy a kormány hogyan birkózott meg a világjárvány kihívásaival. A központi propagandacsatornákon ezt az üzenetet még sok ezerszer halljuk majd, míg a túlsó térfélről a halottak számának a sulykolása várható.

Meglehetősen kevés az esély arra, hogy szakmai alapon érdemleges vita folyjék arról, hogy mi is történt, mi történik járványügyben. Az alábbi néhány sor is inkább csak érdekesség, adalék.

Ismét kedvenc adatbázisunkhoz, a svájci SRF-médiacsoport egyik térképéhez fordulunk, amely az utóbbi két hét újabb fertőzésinek átlagát mutatja 100 ezer lakosra vetítve.

Ez mutatta meg korábban, hogy európai összehasonlításban Magyarországon mennyire drámai volt a helyzet A térkép azt mutatja, Európában most nálunk a legnagyobb a baj April 02. 17:11 , és most is megmutatja, hogy éppen mi a helyzet országonként, sőt megyénként.

A 2021. május 18-i helyzet - Kattintson a képre a nagyításhoz!
www.srf.ch

Ebből első látásra kiderül, hogy Magyarország az új fertőzéseket tekintve átlagos helyzetben van. A számok nem rosszabbak, de nem is jobbak, mint máshol.

A járvány tetőzéséhez képest valóban jelentős a javulás, és annak akár köze lehet az átoltottsághoz. De hogy pontosan mi és mekkora az összefüggés, azt azonban már nehéz megmondani.

Mert hogyha megnézzük a térképet és a Reuters beoltottságot mutató adatait , elbizonytalanodunk.

Merthogy például a térkép sötétebb (Svédország) és világosabb (Portugália) két országa nagyjából ugyanott áll átoltottság tekintetében (31 százalék).

Mi több, Bulgáriában csak 10 százalék körül van az átoltottság, mégis alig van új fertőzés, miközben a derék hollandok nyomják a vakcinákat (30% körül), mégis sötétpirosak.

Mondhatnánk erre, hogy a jelenlegi és a korábbi korlátozások legalább ennyire befolyásolják a fertőzés terjedését, de ezen a téren is nehéz egyértelmű összefüggéseket találni. Mert Svédország esetében De mi van most Svédországban? Ott is van második Covid-hullám? 2020. October 20. 15:32 ez még igaz is lehet, de mi van akkor Svájccal, akik a második hullám alatt gyakorlatilag a svéd modellt követték, oltottságban átlagosak (27%), de a napi új esetekben most pont ott vannak, mint a többiek.

Az ilyen cikkek végén szokott valami okosat mondani az újságíró, de most tényleg nem tud, csak abban bízik, hogy majd egyszer megteszik helyette azok, akik értenek hozzá, és akiknek most elnyomják a hangjukat.

Addig pedig maradnak a kidagadó nyaki ütőeres – vagy éppen a kommunikációs boszorkánykonyhákban kifőzött - politikai üzenetek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra