Újra tikk-takkol az óra a toronyban

Több évtized után újra jár a Szalézi templom toronyórája. A régi számlap mögött már szerkezet sem volt. Most azonban Frankfurtból jön a pontos idő, hátulról megvilágított számlap díszeleg a templom tornyán.

Tágas és világos a Szalézi templom tornya belülről. P. Csány Péter plébános-igazgató szalézi atyával mászunk fel a toronyba, ahol szerda délelőtt már a munka vége felé halad a toronyóra cseréje.

Megújul a Szalézi templom órája
A régi számlapot alaposan megrágta az idő vasfoga
Mészáros Zsolt

„Évtizedek óta nem működik már az óra. A szerkezet is hiányzott, sajnos. Az egyháztanácsban merült fel az ötlet, hogy milyen jó lenne, ha az óra ismét járna. Az elhatározás után léptünk a tettek útjára, hiszen adományokat gyűjtöttünk, felvettük a kapcsolatot az önkormányzattal, hogy támogassák az ötletet. Ők is mellénk álltak. Ha valaki körbetekint a templom előtti Szalézi térről, az láthatja mennyire meghatározó a templom épülete és stílusa. A szomszédos ház, de még a Pláza és a nemrég átadott ABC is vöröstéglás díszítést kapott. Ha már a város követte a plébániatemplom stílusát és ennyire meghatározza a környék képét a Szalézi templom, akkor szinte kötelességünknek éreztük, hogy az óra is funkciója szerint működjön. Örömteli volt látni az összefogást. Nem csak az önkormányzat részéről, de például a torony óra körüli honlokzatát az egyháztanács tagjai festették újra, egy tűzoltókocsi kosarából” – mesélte Péter atya.

Új óra
Ez a számlap már az polikarbonátból készült
Mészáros Zsolt

Az óra felújítására kiírt pályázatot a Konkoly Művek Kft. nyerte el. A cég 30 éve foglalkozik toronyórák készítésével.

„Régen évente 2-3 toronyóra készítését vállalt el egy mester. Mi ezzel szemben, hála a modern technikának, 1 hónapos műhelymunka után, 3 nap alatt beszereljük az órát. Ez a szerkezet, amit ide állítunk egy úgynevezett DCF rendszer. Frankfurtból kapja a rádió jelet, így mindig a pontos időt mutatja. A harangot mozgató szerkezet is megújul. Egy 2000 program befogadására alkalmas technika fogja mozgatni azt. Az óra régi fém számlapját polikarbonát műanyagra cseréltük, ami több szempontból is minőségi változás. Elsősorban a számlap időtálló, 30 évig garancia van rá. Mindemellett lehetővé teszi, hogy hátulról világítsuk meg a számlapot, hiszen az anyag átengedi a fényt. Esténkén tehát pompás látványban gyönyörködhetnek az erre sétálók. Az új órára 5 év garanciát adunk, évente egyszer jövünk majd átvizsgálni a szerkezetet” – mondta Végvári Péter ügyvezető.

Megújul a Szalézi templom órája
Már világít és mutatja a pontos időt a Szalézi templom toronyórája
Mészáros Zsolt

Az órásmester azt is hozzátette, hogy egyre több helyen hozatják rendbe a toronyórákat. Szombathelyen is már csak ritka kivétel, hogy ha valaki toronyiránt néz, nem látja meg a pontos időt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű