Tudta, hogy Szombathelyen a panelházak között van egy mini arborétum?

Még egy mini Ság hegyet is építettek újrahasznosított dolgokból.

Vas megye legszebb kertjeit bemutató sorozatunk szépen gyarapszik, immár a negyedik részéhez érkezett. Egyre többen keresnek meg minket azzal, hogy szívesen bemutatnák saját kiséden kertjüket. Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, tartja a mondás, és mi is ezt tapasztaljuk.

Korábban már elutaztunk Sárvárra Henihez, Nem számít se eső, se szél, ezért a sárvári kiskertért bármit megtesz a tulaja 2021. June 20. 19:15 majd Szombathelyen a Sorok utcába látogattunk. Ilyen egy virágos kissziget Szombathely szívében 2021. July 10. 15:23 Onnan átugrottunk a Perint túlpartjára, ahol János és Judit kertjét csodáltuk meg. Ahol megállnak az emberek feltöltődni – János és Judit szombathelyi kiskertje 2021. July 17. 19:56 Most pedig szintén Szombathelyről kaptunk egy fülest, hogy látogassunk el a Benedek Elek utcába.

Kiskert a Benedek Elek utcában
A kert hosszan elnyúlik
Mészáros D. Zsolt

Hamarosan meg is pillantunk a panelrengetegben egy hosszú, mesebeli kis kerítést, aranyos kertkapuval és benne sok-sok csinosan elrendezett növénnyel. Kis, festett dísztalicska, piros kis létra, figurák és még sok más egyéb dísz társaságában.

Kiskert a Benedek Elek utcában
Ez már a második talicska, szintén hulladék anyagból
Mészáros D. Zsolt

Máté Béla 1974 óta él Szombathelyen, rendőrként szolgált, de most már nyugdíjas. Négy éve kezdte kialakítani ezt a részt. Mint mondja, bántotta a szemét az addig elhanyagolt terület. Mivel annak idején ő is kertes házban nőtt fel Tolna megyében, ezért elhatározta, hogy itt is kialakít egy kis zöld szegletet.

Kiskert a Benedek Elek utcában
Érdemes mélyebbre is betekintenünk
Mészáros D. Zsolt

A kiskert virágait nagyrészt szülőfalujából, 270 kilométerről hozta ide. De volt, amit egyszerűen a szemétből szedett ki. A rózsák például a fia kertjéből származnak, de van néhány segítőkész szomszéd is. Béla nem csak virágokat ültet.

Kiskert a Benedek Elek utcában
A szemétből kiszedett rózsák ma már hálásan virágoznak
Mészáros D. Zsolt

A kertben található rengeteg kreatív virágtartó és dísz mind az ő keze munkáját dicsérik. Ha még ez nem lenne elég, a tárgyak nagy részét hulladékból és szemétből alakította ki. Igyekszik minden lomot hasznosítani. Így lett például kukába kidobott esernyők nyeléből vagy letört faágból virágállvány, hulladék fából és öreg festékből kis kerítés a negyven éve a fűbe dobott kockakőből pedig kerítésláb.

Kiskert a Benedek Elek utcában
Még egy kis figura
Mészáros D. Zsolt

Mint mondja, alapból kerítésellenes, de a kutyák miatt mégis szükség volt rá.

Kiskert a Benedek Elek utcában
Pofás kis kerítés
Mészáros D. Zsolt

„Jöjjön, van még a túloldalon is”

Miközben haladunk keresztül a lépcsőházon, azon gondolkodunk, lehet e még ezt überelni. Azt kell mondanunk, hogy igen. A panelház túloldalán folytatódik a mini arborétum. Igényesen kialakított virágládák és növények sokasága fogad minket.

Kiskert a Benedek Elek utcában
A paneltömb túloldalán folytatődik a virágvarázs
Mészáros D. Zsolt

A kidobott kosárból vagy éppen rozoga félbevágott hordóból virágtartó lett, a kuka mellé kirakott gumikból pedig magas ágyás, sorolja hosszan Béla, hogy mi mindent hasznosított már hulladékból. Mi nem győzzük kapkodni a fejünket a sok kreatív ötlet és nyíló virág láttán.

Kiskert a Benedek Elek utcában
Kreativitásból jeles, újrahasznosított hulladék
Mészáros D. Zsolt
Kiskert a Benedek Elek utcában
A közelben kidobott autógumik is új szerepet töltenek be
Mészáros D. Zsolt
Kiskert a Benedek Elek utcában
Bármelyik képre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Ezen a helyen korábban két nagy juharfa volt, de kivágták őket, máig se tudja miért. Mint meséli, volt is ebből felháborodás, mert néhány idősebb lakó hozzáláncolta magát a fákhoz, de azért csak sikerült kivágni őket. Mivel így teljesen üressé vált a terület, egy éve elhatározta, hogy ide is csinálni kéne valamit.

Kiskert a Benedek Elek utcában
Az új kis fa megerősítve, körülötte madáretetők és muskátlik
Mészáros D. Zsolt

„Ezt úgy hívjuk, hogy mini Ság hegy”

Mutat rá egy szépen kialakított kőhalomra, melynek tetején szintén virágok foglalnak helyet. Majd elárulja, hogy néha-néha Dúzsi Birkahegynek is nevezi, hiszen a szülőfalujában is van egy hasonló nagy kopasz domb, aminek ez a neve.

Kiskert a Benedek Elek utcában
A mini Ság hegy
Mészáros D. Zsolt

Ön is büszke a kertjére és megmutatná a nagyvilágnak?

Mi most nem keressük a legszebb kertet, szimplán csak várjuk bátor vasi olvasóink jelentkezését a jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu e-mail címre vagy Messenger-üzenetben! Mutassa meg, hogy mennyire büszke munkájára!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Nem számít se eső, se szél, ezért a sárvári kiskertért bármit megtesz a tulaja

Heni már közel 10 éve építgeti, szépítgeti kertjét, és bár a munkának sosincs vége, neki ez egyáltalán nem fáradtság.

Ilyen egy virágos kissziget Szombathely szívében

Bár közterület, de a lakók időt, pénzt nem kímélve alakították ki.

Ahol megállnak az emberek feltöltődni – János és Judit szombathelyi kiskertje

A vörös rózsákat régebben ellopták, de ők mégsem adták fel.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek