Újabb két szombathelyi híresség kapott csillagot a Broadway-sétányon

Horváth Charlie és Márkus Tibor.

Tavaly nyáron azzal köszöntünk el Jordán Tamás maxolta New Yorkot – Csillagsétányt avattak Szombathelyen 2020. June 27. 20:13 Broadway Café mellől, hogy a tervek szerint minden évben tovább bővül a szombathelyi csillagsétány.

Nos, az elmúlt évet bizonyára nem pont így képzelte a kávézó tulajdonosa, ahogy egyikünk sem, de a csillagokkal kapcsolatos tavalyi bejelentés igaznak bizonyult.

A Savaria Mozi árkádjai alatt tavaly a város három híressége – Törőcsik Mari, Jordán Tamás, Benkő László - kapott csillagot Jordán Tamás maxolta New Yorkot – Csillagsétányt avattak Szombathelyen 2020. June 27. 20:13 látványos külsőségek között, és most szombat délután két újabb került melléjük: Charlie énekesé és Márkus Tibor jazz zenészé.

Csillagavató 2021
Kiszállás
Mészáros D. Zsolt

Negyed órás késéssel, de befutott a két friss "csillagos", s ahogyan az dukál, pirotechnika köszöntötte őket. A rövid életút-ismertető és a lágy zene mellett és után a csillagok leleplezése és a közös fotózkodás maradt csak hátra.

Csillagavató 2021
Csillag születik
Mészáros D. Zsolt

Íme két új csillagunk:

Csillagavató 2021
Charlie
Mészáros D. Zsolt

Horváth Károly, művésznevén Charlie (Ondód, 1947. október 28. –) Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, könnyűzenész, a rock, a jazz, a blues, a soul és a funk jellegzetesen rekedt hangú előadóművésze, amúgy trombitás. Szólókarrierje 1994-ben indult. A Tátraival 10 lemezt adott ki (A küszöbön túl, Kísértés, New York, New York, Best of Tátrai, Utazás az ismeretlenbe I-II, A Hold szerelme, Trilógia (Hajnali szél, Live, Városi lebegés), Különös álom, Mexicano, Csillagszél), végül önálló zenekara lett. Szólóénekesként hatalmas sikereket aratott, számos slágert énekelt (legismertebb dalai: az emblematikus Jég dupla whiskey-vel, Az légy, aki vagy, Nézz az ég felé). Albumai, dalai és koncertjei rendre számos díjat gyűjtöttek be, de állami kitüntetéseket is hoztak a zenésznek, aki közben nagy koncertkörutakat tartott. Ő képviselte Magyarországot az 1998-as Eurovíziós Dalversenyen. Nős, feleségével, Széles Katalin képzőművésszel 1978-ban házasodtak össze. Egyetlen gyermekük, Horváth Ákos – művésznevén Axl – maga is zenész, több dalt írt már apja számára, és több alkalommal a színpadon is énekelt vele.

Csillagavató 2021
A jazz-guru
Mészáros D. Zsolt

Márkus Tibor (Szombathely, 1956. december 17. –) Erkel Ferenc-díjas magyar dzsesszzenész. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-zongora szakának elvégzése után a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola ének-zene tanszékén jazz fakultációt, majd 1994 és '96 között a Megyei Művelődési Központban jazzkurzust tartott. 1998-ban az Újpesti Gyermek és Ifjúsági Házban ismeretterjesztő előadás- és koncertsorozatot vezetett. "Amit tudni akarsz a jazzről" címmel ugyanilyen jellegű kurzust indított 2000-ben a solymári Apáczai Csere János Művelődési Házban, és 2004-ben a vasvári zeneiskolában. 1992-től annak megszűnéséig, 2008-ig az Erkel Ferenc Zeneiskola és Szakközépiskola, ezt követően a Tóth Aladár Zeneiskola, illetve a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora, jazzelmélet és jazztörténet tanára. 2000. szeptemberétől a nyugdíjba vonuló Gonda János utódjaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén adjunktusi minőségben módszertant, tanítási gyakorlatot és kötelező zongorát tanít. Publikációival (Jazzpress, Parlando, Muzsika), zenekritikáival (Gramofon) és elméleti munkáival („Alapfokú jazzoktatás. Jazzelmélet”, „ A voicing gyakorlati alkalmazása a jazz-zongora és a kötelező zongora oktatásban”) jelentősen hozzájárult a jazzművészet széles körű ismeretterjesztéséhez. A műfaj aktív művelője. Zenekarának (Equinox) eddig hat CD-je jelent meg, melyek saját kompozícióit tartalmazzák a magyar jazz élvonalbeli művészeinek közreműködésével.

Nézze meg galériánkat a képre kattintva.

Csillagavató 2021
Vörös szőnyeg csakis
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Jordán Tamás maxolta New Yorkot – Csillagsétányt avattak Szombathelyen

Az új csillagsétány egy magánakció része, de az ilyen apróságok teszik a várost érdekes hellyé. Szombat este vörös szőnyeggel, limuzinnal és híres emberekkel avatták.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra