Újabb két szombathelyi híresség kapott csillagot a Broadway-sétányon

Horváth Charlie és Márkus Tibor.

Tavaly nyáron azzal köszöntünk el Jordán Tamás maxolta New Yorkot – Csillagsétányt avattak Szombathelyen 2020. June 27. 20:13 Broadway Café mellől, hogy a tervek szerint minden évben tovább bővül a szombathelyi csillagsétány.

Nos, az elmúlt évet bizonyára nem pont így képzelte a kávézó tulajdonosa, ahogy egyikünk sem, de a csillagokkal kapcsolatos tavalyi bejelentés igaznak bizonyult.

A Savaria Mozi árkádjai alatt tavaly a város három híressége – Törőcsik Mari, Jordán Tamás, Benkő László - kapott csillagot Jordán Tamás maxolta New Yorkot – Csillagsétányt avattak Szombathelyen 2020. June 27. 20:13 látványos külsőségek között, és most szombat délután két újabb került melléjük: Charlie énekesé és Márkus Tibor jazz zenészé.

Csillagavató 2021
Kiszállás
Mészáros D. Zsolt

Negyed órás késéssel, de befutott a két friss "csillagos", s ahogyan az dukál, pirotechnika köszöntötte őket. A rövid életút-ismertető és a lágy zene mellett és után a csillagok leleplezése és a közös fotózkodás maradt csak hátra.

Csillagavató 2021
Csillag születik
Mészáros D. Zsolt

Íme két új csillagunk:

Csillagavató 2021
Charlie
Mészáros D. Zsolt

Horváth Károly, művésznevén Charlie (Ondód, 1947. október 28. –) Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, könnyűzenész, a rock, a jazz, a blues, a soul és a funk jellegzetesen rekedt hangú előadóművésze, amúgy trombitás. Szólókarrierje 1994-ben indult. A Tátraival 10 lemezt adott ki (A küszöbön túl, Kísértés, New York, New York, Best of Tátrai, Utazás az ismeretlenbe I-II, A Hold szerelme, Trilógia (Hajnali szél, Live, Városi lebegés), Különös álom, Mexicano, Csillagszél), végül önálló zenekara lett. Szólóénekesként hatalmas sikereket aratott, számos slágert énekelt (legismertebb dalai: az emblematikus Jég dupla whiskey-vel, Az légy, aki vagy, Nézz az ég felé). Albumai, dalai és koncertjei rendre számos díjat gyűjtöttek be, de állami kitüntetéseket is hoztak a zenésznek, aki közben nagy koncertkörutakat tartott. Ő képviselte Magyarországot az 1998-as Eurovíziós Dalversenyen. Nős, feleségével, Széles Katalin képzőművésszel 1978-ban házasodtak össze. Egyetlen gyermekük, Horváth Ákos – művésznevén Axl – maga is zenész, több dalt írt már apja számára, és több alkalommal a színpadon is énekelt vele.

Csillagavató 2021
A jazz-guru
Mészáros D. Zsolt

Márkus Tibor (Szombathely, 1956. december 17. –) Erkel Ferenc-díjas magyar dzsesszzenész. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-zongora szakának elvégzése után a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola ének-zene tanszékén jazz fakultációt, majd 1994 és '96 között a Megyei Művelődési Központban jazzkurzust tartott. 1998-ban az Újpesti Gyermek és Ifjúsági Házban ismeretterjesztő előadás- és koncertsorozatot vezetett. "Amit tudni akarsz a jazzről" címmel ugyanilyen jellegű kurzust indított 2000-ben a solymári Apáczai Csere János Művelődési Házban, és 2004-ben a vasvári zeneiskolában. 1992-től annak megszűnéséig, 2008-ig az Erkel Ferenc Zeneiskola és Szakközépiskola, ezt követően a Tóth Aladár Zeneiskola, illetve a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora, jazzelmélet és jazztörténet tanára. 2000. szeptemberétől a nyugdíjba vonuló Gonda János utódjaként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén adjunktusi minőségben módszertant, tanítási gyakorlatot és kötelező zongorát tanít. Publikációival (Jazzpress, Parlando, Muzsika), zenekritikáival (Gramofon) és elméleti munkáival („Alapfokú jazzoktatás. Jazzelmélet”, „ A voicing gyakorlati alkalmazása a jazz-zongora és a kötelező zongora oktatásban”) jelentősen hozzájárult a jazzművészet széles körű ismeretterjesztéséhez. A műfaj aktív művelője. Zenekarának (Equinox) eddig hat CD-je jelent meg, melyek saját kompozícióit tartalmazzák a magyar jazz élvonalbeli művészeinek közreműködésével.

Nézze meg galériánkat a képre kattintva.

Csillagavató 2021
Vörös szőnyeg csakis
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Jordán Tamás maxolta New Yorkot – Csillagsétányt avattak Szombathelyen

Az új csillagsétány egy magánakció része, de az ilyen apróságok teszik a várost érdekes hellyé. Szombat este vörös szőnyeggel, limuzinnal és híres emberekkel avatták.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra