Másfél hete levonultak a munkások az Újvilág utcából, felbontva hagyták a kapubejárókat

A lakók saját kezűleg készítették régebben a bejárókat, most kezdhetik elölről.

Felháborodott férfi kereste fel szerkesztőségünket pénteken, és a segítségünket kérte. Elmondta, hogy az Újvilág utcában lakik, amit nemrég felújítottak. (Erről bővebben később.) A munkások másfél hete elvonultak, elvitték az útfelújításra és a sebességkorlátozásra figyelmeztető táblákat, az utat pedig megnyitották a forgalom előtt.

Felmart kapubejárók az Újvilág utcában
Szilágyi József (telefonos fotó)

Az ő és szomszédja házának kapubejáróját és csapadékvíz-elvezető árkon átvezető hídját még korábban felbontották, és most úgy is hagyták. Lécekkel, deszkákkal kell szinte hozni a hidat, különben nem tudnak ki- és behajtani autóval, így is nagyot döccen a kocsi.

A Google Maps megörökítette, hogyan nézett ki a kapubejáró a felújítás előtt:

Forrás: googlemaps.com

Most ilyen:

Felmart kapubejárók az Újvilág utcában
Szilágyi József (telefonos fotó)

Hozzátette, mindkét hidat saját költségükön, saját kézzel csinálták meg még korábban, nem is volt velük gond, de most újra kell betonozni, aszfaltozni.

A hétvégén el is mentünk, a háznál ismét találkoztunk a férfival, csatlakozott a szomszédból egy nő is. Megmutatták a felbontott hidakat, bejárókat, meggyőződhettünk róla, hogy igazak az állításaik. Arra is felhívták a figyelmünket, hogy az útpadkát, az aszfaltréteg mellett lazán hagyták, ha ide autó áll, (nincs megtiltva a megállás az utcában) akkor lassan megsüllyednek a kerekek.

Felmart kapubejárók az Újvilág utcában
Szilágyi József (telefonos fotó)

Azt is láttuk, hogy valóban nincs már forgalomkorlátozás az utcában, egyetlen tábla van kint, amin a beruházó, az Alpok-Colas konzorcium neve van.

Felmart kapubejárók az Újvilág utcában
Szilágyi József (telefonos fotó)

A lakók most tanácstalanok, azt mondták, voltak bent a városházán, ahol azt ígérték nekik, hogy utánanéznek a dolognak.

Az Újvilág utca felújítását, hat másik utcával együtt, idén tavasszal jelentették be Hét utcát újítanak fel Szombathelyen egy nyertes uniós pályázatból 2019. April 27. 09:10 . A város ehhez 915 millió forint uniós pályázatot nyert el, a történtek ismeretében most már szembetűnő, hogy ebből a pénzből 5112,1 méter közút felújítását, 1015 méter kerékpársáv és kerékpárút kialakítását, 606,35 méter járdafelújítást és új járda építését, 508,3 méter hosszúságban bel- és csapadék-vízvédelmi létesítmények felújítását, továbbá 120 méter parkolósáv létesítését tervezték meg.

Felmart kapubejárók az Újvilág utcában
Szilágyi József (telefonos fotó)

Vagyis, a több mint öt kilométernyi felújításra ítélt út mellett összesen 606 méter járdát újítanak fel. Tehát előre tudni lehetett, hogy az érintett járdák alig több, mint tíz százaléka lesz felújítva.

Szeptember elején olvasói levelet kaptunk „Nem értjük, hogy a járda miért nem tartozik az útjavítás sorába” 2019. September 07. 07:02 , azt kifogásolták, hogy a ramaty állapotban lévő járdához hozzá sem nyúlnak az Újvilág utca felújításán dolgozó munkások. Akkor is kimentünk a helyszínre, és képeket is készítettünk.

Akkor készült fotónk is:

Újvilág utca: a járda marad
Józing Antal

Mivel az olvasói levél megemlítette Ágh Ernőt, a körzet városi képviselőjét, elküldtünk kérdéseinket az azóta újraválasztott képviselőnek, választ a mai napig nem kaptunk tőle.

Pár nappal ezelőtt újabb olvasói levél érkezett Lassan elkészül a tükörsima úttest és a bicikliút az Újvilág utcában, de a leharcolt járda marad a régi 2019. October 23. 08:09 , ebben szintén a járda felújításának hiányát panaszolta el olvasónk, de azt is írta, hogy az utca északi oldalán, ahol a régi építésű házak állnak, csak szakaszosan építették ki a csapadékvíz-elvezető árkot, a túlsó oldalon, ahol éppen egy lakópark nő ki a földből, viszont végig megcsinálták az árkot.

Újvilág utcai felújítások
Galériánk október 23-án készült
Mészáros D. Zsolt

Mi annyit tudtunk tenni, hogy a lakók észrevételein és a látottakon alapuló kérdéseinket elküldtük az önkormányzatnak és a kivitelezőnek is. Amint választ kapunk, természetesen közöljük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kép.