Vaddisznó riogat a szombathelyi Csónakázótó környékén

Videónk is van róla.

Nemrég azzal kereste fel lapunkat egy olvasó, hogy már hetek óta nap, mint nap találkoznak reggel korán az arra járók – köztük ő is – egy vaddisznóval a szombathelyi Csónakázótó környékén.

És bár békésnek tűnik az állat, sokan félnek tőle, mert mégis csak egy vadállatról van szó, így veszélyesnek tartják.

Sokan járnak arra gyalog, biciklivel és kutyát sétáltatni is, így úgy gondolják, jó lenne tenni valamit és megelőzni a bajt, hiszen bármikor történhet baleset vagy bármiféle kár.

Úgy tudjuk, jelentették már vadásztársaságnál, illetve a rendőrségnél is a vaddisznót, és rendőrök jártak is kint, de más egyelőre nem történt.

„Be lett jelentve a vadásztársaságnál, semmi nem történt. Nap, mint nap reggel korán találkozok vele sajnos, félek. Egy horgász azt mondta, hogy a tóra szokott menni inni. Sokan erre jönnek gyalog, biciklivel dolgozni, kutyát sétáltatni. Veszélyes” – írta.

Mi pedig megkérdeztük a rendőrségtől, hogy valóban érkezett-e hozzájuk bejelentés a vaddisznóról, válaszukban azt írták: „A Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai 2022. április 24-én, a reggeli órákban állampolgári bejelentésre megjelentek a megkeresésben szereplő helyszínen. A vad a rendőrök kiérkezésekor nem volt a helyszínen, így további intézkedésre nem került sor.”

Közben pedig sikerült kinyomoznunk, hogy a Csónakázótó környéke az Aranypatak Vadásztársasághoz tartozik, ezért megkerestük Öhm László elnököt, aki elmondta, tudnak a vaddisznóról, de mivel lakott területről van szó, nem olyan egyszerű a helyzet.

„Az a baj, hogy belterületen nem lehet fegyvert használni rendőrségi engedély nélkül, és egyelőre mi erre nem kaptunk engedélyt. Maximum fegyver nélkül lehetne onnan kiterelni vagy valahogyan befogni, de ez a befogás sem egy egyszerű dolog. A legnagyobb probléma, hogyha mi kiteszünk egy élvefogó csapdát, akkor azt két nap múlva ellopják. Ez egy ilyen faramuci helyzet” – mondta.

Megtudtuk azonban, hogy néhány nap múlva lesz egy találkozójuk a városházán, ahol ott lesz az összes Szombathely környéki vadásztársaság egy-egy képviselője, vadászati felügyelők, a város jegyzője és a városvezetés is. Sok egyéb mellett pedig téma lesz ez a vaddisznós helyzet is, amire megpróbálnak megoldást találni. Illetve arra is, hogy a jövőben hogyan lehetne kezelni ezeket a helyzeteket.

„Ha kapnánk kilövési engedélyt, az egyrészt jó dolog lenne, másrészt viszont mégse, ugyanis nem túl pozitív a vadásztársadalom megítélése. Tehát ilyen szempontból a befogás lenne a jobb megoldás” – magyarázta.

Öhm László elmondta azt is, hogy bár egy hivatásos vadászuk végigment és alaposan megnézte a helyszínt, egyelőre nem tudják, hogy napközben hol tartózkodhat az állat. Valószínűnek tartják, hogy az oladi kiskertektől járhat le a tóhoz a vaddisznó, ugyanis ezek a kertek tele vannak gyümölcsfákkal, amik vonzzák a vadakat.

Főleg akkor, ha mondjuk a régi tulajdonos meghalt, az örökösök pedig nem gondozzák a kertet, vagy befektetési céllal vették meg, és emiatt egyáltalán nem gondozzák. Ezekben a kertekben már másfél méteres fű van, tele szederindával, kökénybokorral, ezek miatt pedig megtelepnek a kertekben a vadak.

„Ez a legnagyobb probléma jelenleg. Mi magunk, emberek okoztuk ezt a problémát. A megoldás az lenne, ha minden ilyen kert fel lenne számolva vagy minden normálisan ki lenne pucolva – ha le lenne kaszálva a fű, ha mindig összeszednék a gyümölcsöt. Mert ez generálja a problémát” – mondta.

Az elnök egyébként ismeri ezt a területet, ugyanis körbejárták a jegyzővel, de ezek a kiskertek magántulajdonok, így nem mehetnek csak úgy be rendet tenni és az sem egy sétamenet, hogy felvegyék a kapcsolatot a tulajokkal, mert elég sok kertről van szó. De bíznak benne, hogy a városházi egyeztetésen erre is találnak megoldást.

Nem megy ritkaságszámba a vaddisznó Szombathelyen

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy vaddisznót látnak Szombathelyen. Tavaly nyáron szintén a Csónakázótónál fotóztak Vaddisznó a Szombathelyi vízparton 2021. June 06. 10:19 egyet, majd nem sokkal később a Berzsenyi térre is betévedt A Berzsenyi térre is betévedt hétvégén a kis vaddisznó 2021. June 07. 13:16 feltehetőleg ugyanaz a kis vaddisznó.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem